Derek Roy, Joel Lundqvist och Martin Thörnberg har alla passerat 35-strecket.Foto: Bildbyrån

Snart är en ny säsong här och vad passar väl inte bättre än ännu en härlig ranking. Idag tar vi oss en titt på äldstemännen i SHL.

”Du kan alltid lita på pojkarna över 35” sjöng Mats Rådberg och Rankarna en gång i tiden och jag låter det vara osagt om det går att lita mer på en som är 36 än en som är 34.

Jag har för länge sedan passerat 35-strecket (nåja, allt är relativt) och min syn på dem som innehar den åldern är väl mer eller mindre pojkspolingar. Skriver jag med glimten i ögat är väl bäst att tillägga.

Enligt vad jag kunnat se så finns det just nu elva spelare under kontrakt i SHL som är 35 eller äldre. Skellefteås Joakim Lindström är inte riktigt där ännu, fyller senare i år, och kom alltså inte på tal att komma med på denna lista.

Jag nöjer mig med att ranka de sex spelare som i mitt tycke som är de bästa och som till dags dato fyllt 35.

6. Adam Masuhr, Mora

Backen fick sitt genombrott när han 2009 lämnade Sverige för Kalpa i Liiga. Över 100 poäng blev det för dem innan han 2014 flyttade till Kärpät och vann två raka mästerskap med dem innan han de två senaste säsongerna hållit till i KHL och Severstal Cherepovets.

Ett synnerligen intressant nyförvärv för Mora som får en betydligt mer rutinerad spelare än den som lämnade för nio år sedan.

5. Martin Thörnberg, HV71

En kille som tävlar, tävlar och tävlar. En dynamo i HV71 som leder laget med sitt sätt att vara. Har varit drabbad av skador de senaste säsongerna och måhända har de kommit till efter hans uppoffrande spelstil genom karriären.

HV71:s lagkapten komma missa säsongsstarten på grund av skada. Men med tanke på hans vilja så kommer han göra sina poäng när han väl är i speldugligt skick igen.

4. Janne Pesonen, Växjö

Tillhörde ett av lokomotiven i ostoppbara Växjö förra säsongen och fick bra med speltid i viktiga lägen. Var skadad och spelade bara 30 matcher, men lyckades klämma dit 22 poäng på dessa. Vidare 8 poäng i det framgångsrika slutspelet för Växjö och han levererade också för Finland i VM.

Håller han sig bara frisk och hel kommande säsong i Växjö så kan det bli hög poängutdelning för 36-åringen.

3. Matt Andersson, Rögle

Fick det inte att lossna i Skellefteå beroende på skadeproblematik. Men, oj och jösses vad centern levererade för Djurgården de två säsongerna innan dess. 74 poäng på två säsonger och jag är extremt nyfiken på vad en skadefri Matt Andersson kan göra i ett ungt, och hyperintressant Rögle kommande säsong.

2. Derek Roy, Linköping

Vann Linköpings interna poängliga ifjol under sin första säsong i klubben och ligan. Han var även bland de poängbästa i det sju matcher långa slutspelet internt och dessutom representerade han Kanada i OS, detta med ett ”A” på tröjan.

Har gjort mäktiga 524 poäng på 738 NHL-matcher tidigare i karriären och det här är en klass-spelare av rang för vår inhemska liga.

1. Joel Lundqvist, Frölunda

Inget snack här väl? Joel har hunnit fylla aktningsvärda 36 år och var så sent som ifjol lagkapten för det Tre Kronor som vann VM-guld i Köln. Tidigare i år bar han ett ”C” på tröjan i OS och hade han bara velat så hade han grävt guld i Köpenhamn i våras också.

Levererade 20 poäng ifjol som lagkapten för sitt Frölunda och har två år kvar på kontraktet med göteborgarna.

KOM INTE MED PÅ TOPP SEX:

Fredrik Lindgren, Skellefteå
Andreas Falk, HV71
Daniel Grillfors, Mora
Karl Fabricius, Luleå
Jimmie Ericsson, Skellefteå