Foto: Bildbyrån

Under tisdagens eftermiddag kommunicerade Linköpings HC ut vilka fyra som kommande säsong ska leda laget på isen i form av kaptener. Jag har ingenting att invända mot deras val på så vis. Men en detalj stör mig rejält.

Eddie Larsson kommer bära ett ”C” på bröstet kommande säsong och som sina assisterande får han Broc Little och Sebastian Karlsson. Bra val, som jag förmodligen hade valt själv också även om jag möjligtvis hade uppgraderat Sebastian Karlsson till lagkapten. Men Larsson blir klockren.

Linköping utsåg inte bara tre kaptener. Som assisterande lägger man även till målvakten Jonas Gustavsson och hade han varit utespelare så hade han självklart varit ett perfekt val, jag hade till och med kunnat tänka mig honom med ett ”C” på tröjan. En pådrivare och exemplarisk spelare. Dessutom en av ligans mest rutinerade spelare med SM-guld och VM-medalj i samlingen. Men samtidigt signalerar utnämningen en smula ängslighet känner jag. Inte utnämningen i sig. Men det faktum att man måste gå ut och berätta det.

Nuvarande regelverk omöjliggör att målvakten officiellt blir en av kaptenerna och det är den saken som gnager lite i mig. Varför ska Linköping prompt skylta med Gustavssons ledaregenskaper när alla vet att de egenskaperna finns där ändå? Målvakten ska vara en av kaptenerna internt och det var han förmodligen redan ifjol, utan att det då basunerades ut.

Någonstans tyder det på dåligt självförtroende från Clubens sida. Det är så jag tolkar det.

”Okej, vi har tappat Niklas Persson, Tony Mårtensson, bröderna Olimb och Jakob Lilja. Men JÄKLAR vilken ledare vi har i våran målvakt. Titta, titta då.Kom inte och säg att vi saknar ledare i det här laget. Hör ni det?”

Lite raljant ton här. Jag vet och jag vill understryka att jag inte på något vis vill trampa Jonas Gustavsson, eller LHC heller för den delen, på tårna. Men frågan måste ändå lyftas, varför är det så viktigt för östgötarna att berätta att de har ledare i sin trupp? För det är ju klart att det är en ära för Gustavsson när frågan kom och jag hade inte heller tackat nej till en sådan grej om klubben frågat.

Hockeysverige är fullt av informella ledare som gnuggar på utan någon som helst bokstav på bröstet. Låt det vara så då, allting behöver inte etiketteras. Det känns som ett svaghetstecken från föreningens sida att de prompt måste deklarera vilka som är ledare i omklädningsrummet.

@hockeystaden