Martin Fehérvary, Marcus Björk, Gustav Lindström och Leon Bristedt finns alla med på listan.Foto: Bildbyrån

Titeln Årets Rookie i SHL är en utmärkelse som engagerar många. Jag satte mig ner med spåkulan för att försöka reda ut vem som tar hem det hela 2019. Det visade sig bli en svår uppgift.

Ifjol sopade Elias Pettersson banan med hela SHL under sin debutsäsong och aldrig har väl utmärkelsen Årets Rookie varit så välförtjänt som i det fallet.

Jag satte mig ner för några dagar sedan för att försöka reda ut vem som tar hem kalaset 2019. Det visade sig bli en inte helt enkel uppgift då SHL anno 2018/2019 innehåller många starka nykomlingar som faller in under kriterierna, men ingen som genom min egna magkänsla sticker ut mer än någon annan.

Jämnheten och att jag endast ville hålla mig till en tio namn stark lista gjorde att starka kandidater som bland andra Karl Johansson (Växjö), Axel Ottosson (Färjestad) och Filip Hållander (Timrå) fick stryka på foten. Men det skulle inte förvåna om någon av dessa ändå gick och tog hem hela rasket ändå. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om vem som helst av de tio som kom med på listan går och vinner. Men någonstans måste man ju ändå bestämma sig och nedan ranking är till väldigt stor del fastslagen på magkänsla.

Notera gärna att hela sju backar finns med på listan. Härlig bredd. Och ska vi för första gången få en utländsk vinnare av priset sedan starten 89/90?

Innan vi kör listan ger jag er kriterierna för att få utmärkelsen enligt vad som står på SHL:s egna hemsida.

KRITERIER ÅRETS ROOKIE SHL:

  • Spelare kan delta i tävlingen fram till det att spelaren högst fyller 25 år det år säsongen startar.
  • Spelare ska när säsongen startar ej ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaligas grundserie.
  • Spelare kan bara utses till Årets Rookie en gång..
  • Med “professionell högstaliga” avses alla ligor som har med lag i CHL samt ligorna KHL, NHL och AHL.

LISTAN:

10. Gustav Lindström (b), Frölunda

Många höjde på ögonbrynen när Lindström förra sommaren draftades redan i den andra rundan av Detroit Red Wings. Men efter att ha sett hans lugna och trygga spel i förra säsongens junior-VM kan nog de allra flesta hålla med om att detta kommer bli en storback vad det lider.

Lämnade Almtuna i våras för Frölunda och med tanke på deras historik av att kunna förädla talanger och göra dem redo för NHL känns det som ett klockrent val av 19-åringen.

Kommer såklart få ligga i för att få speltid hos en stark backsida hos göteborgarna. Men med tanke på vilka kvaliteter han besitter så känns det som han kommer greja den saken galant.

9. Jesper Sellgren (b), Luleå

Gjorde en ruskigt stark säsong i ett mångt och mycket hackande Modo ifjol. 20-åringen tillhör som så många andra den moderna skolan av backar, rörlig och bra på att spela pucken vidare.

Självklart kommer det bli en liten omställning för försvararen att byta allsvenskan mot SHL, men det känns som att tröskeln har sänkts de senaste åren och för en av fjolårets absolut bästa backar i andraligan ska det inte vara några problem att kriga till sig bra med istid i SHL.

8. Rasmus Sandin (b), Rögle

Vi i Sverige har det väl förspänt på backsidan och i 18-åringen från Gimo finns det en rejäl potential. Det såg bland annat Toronto Maple Leafs som draftade honom i somras som 29:e spelare totalt.

Mig veterligen är inget klart än om huruvida Sandin ska spela AHL- eller SHL-hockey kommande säsong. Men backsidan är full i Toronto Marlies och det rimligaste känns ändå som att han kommer bli kvar i Sverige kommande säsong.

Spelade fem SHL-matcher med Rögle redan ifjol innan han drog över till  Sault Ste. Marie Greyhounds i OHL. Där imponerande han stort och får han med sig det självförtroendet in i den här säsongen kan det bli riktigt kul att följa.

7. Tobias Ekberg (b), Malmö

Tillhörde faktiskt Leksands SHL-trupp 2016/2017 dit han kom direkt från spel i Hockeyettan med Östersund. Men han värvades innan Leksands öde i Hockeyallsvenskan säsongen innan var avgjort och det visade ju sig bära hela vägen till SHL.

Det blev dock inga SHL-matcher för 24-åringen den säsongen. Istället lånades han ut till Oskarshamn och förra säsongen inledde han i Pantern innan Malmö fångade upp honom i mitten av säsongen. Det blev succé omgående för den skicklige tvåvägsbacken och det var svårt att tro att han var nykomling i ligan. Lägg därtill fin poängproduktion med tre mål och tolv assist på den halva säsong han deltog.

Med 25 SHL-matcher från förra säsongen i benen känns det som Ekberg absolut kan växla upp ännu mer och bli en av lagets viktigaste backar.

6. Nils Lundkvist (b), Luleå

Från att inte ens ha varit påtänkt för Luleås SHL-lag till att sluta säsongen på 28 spelade matcher och stundom upplevas som en av lagets mest stabila backar är starkt jobbat. Dessutom la New York Rangers rabarber på Piteå-produkten redan i den första rundan i sommarens draft.

Förra säsongen kunde Lundkvist komma underifrån utan någon som helst press på sina axlar. I år kommer det se lite annorlunda ut då de flesta runtomkring lär räkna med ytterligare utveckling och kliv framåt i hans spel.

Jag tror 18-åringen klarar den omställningen galant och han kommer vara redo för tyngre ansvar i Luleås försvarsled den här säsongen.

5. Niklas Rubin (mv), Luleå

22-åringen har vandrat den långa vägen upp till SHL. Seniordebuterade i moderklubben Hanhals redan som tonåring i division två och efter en säsong med Tingsryds J20-lag i Superelit blev det Varberg i Hockeyettan.

Efter att ha gjort det med beröm godkänt hos Varberg har Rubin de två senaste säsongerna varit tillbaka i Tingsryds allsvenska lag och 2016/2017 vann han målvaktsligan.

Kommer få tampas med Joel Lassinantti om förstaspaden i Luleå, men Rubin har absolut alla möjligheter i världen att få minst 20-30 matcher mellan stolparna hos ett lag som överlag ser oerhört intressant ut på förhand. Det här kan bli en succé och Rubin har redan i Tingsryd visat att han håller för spel på hög nivå med många matcher.

4. Leon Bristedt (fw), Rögle

Rögle känns riktigt intressanta i år och en av deras mer intressanta nyförvärv stavas Leon Bristedt. 23-åringen spenderade juniortiden i Linköping men åkte 2014 över till University of Minnesota för att spela collegehockey. Detta efter hela 60 poäng i Superelit säsongen innan – sitt första a-juniorår.

Efter en framgångsrik tid borta i USA är han nu tillbaka i Sverige. Denna gång i Rögle som nu går in på sin första fulla säsong med Abbott-styre. Det känns som att en spelare av Bristedts kaliber med sin snabbhet kan passa väl in i spelsättet.

3. Dominik Bokk (fw), Växjö

Den talangfulle tysken visade gott gry i de 15 SHL-matcher han spelade ifjol. Lägger man dessutom örat på rälsen och lyssnar av tongångarna från södra Småland så märker man att förhoppningarna på 18-åringen är höga.

Växjö har på senare gjort sig känd för att vara en klubb som erbjuder spelarna goda utvecklingsmöjligheter. Bokk har med andra ord goda förutsättningar för att kunna ta ytterligare kliv i sin utveckling kommande säsong i den frodiga miljön där alla verkar trivas som getingar kring en jordgubbstårta.

Valdes av St.Louis i första rundan av årets draft och det säger väl en hel del om tron som finns på honom.

2. Martin Fehérváry (b), HV71

Endast 18 år gammal, men har redan hunnit med en VM-turnering för Slovakien, 14 SHL-matcher (13 för Malmö och 1 för HV71) samt 42 allsvenska matcher för Oskarshamn ifjol.

Draftades i andrarundan i somras av Washington Capitals och har redan skrivit på för dem. Men den här säsongen ska han spela på lån för HV71 där konkurrensen på backsidan är stor, men den talangfulle allround-backen lär få sina chanser att spela till sig rikligt med istid.

Dessutom är HV71 kända för att ge sina spelare förtroende och känslan av att ”våga misslyckas”. Med det vid handen känns Fehérváry på förhand som en av den kommande säsongens stora kometer i vardande.

1. Marcus Björk (b), Örebro

Som nykomling vann Björk poängligan för backar i allsvenskan förra säsongen med 34 poäng. På försäsongen har han börjat leverera direkt för sin nya klubb Örebro och mycket talar för att Björklövenprodukten kommer få bra med speltid i spelets olika moment.

Besitter ett fint spelsinne och vasst skott och på förhand känns han som ett rejält farligt vapen hos Örebro. Spelade så sent som våren 2017 i Hockeyettan för Asplöven. Det har gått snabbt för 20-åringen. Men det finns egentligen ingenting som talar för att karriärklättringen kommer bromsas upp nu.

Många SHL-klubbar ville ha backens signatur i våras. Han valde Örebro och någonstans känner jag att det här kan bli en väldigt lyckad kombination.

@hockeystaden