Per Svartvadet 2007.Foto: Bildbyrån

Tidigare under fredagen nåddes vi av nyheten att Modo plockar ner Per Svartvadets tröja nummer 39 från Fjällräven Centers tak vid seriepremiären. Detta för att hemvändande Tobias Enström vill ha numret – samma som han spelat med i NHL. Det finns mycket att säga om det, och det tänker jag göra nedan också.

Svensk hockey brukar ofta beskyllas för att vara dåliga på att hylla sina gamla hjältar. Något jag skriver under på och även om det har tagit sig rejält de senaste åren så tycker jag att det finns mycket att jobba med över hela linjen. Vissa klubbar gör det mycket bra, andra bara bra medans det finns de som lämnar en hel del i övrigt att önska.

En del av det här med att hylla dem som satt avtryck är att hissa en tröja till taket med deras gamla nummer på under pompa och ståt. Det här har blivit en vanlig företeelse och en fin företeelse tycker jag. Jag har både läst och hört att detta uppskattas väldeliga av de forna hjältarna. De får stå där på isen och se sitt nummer segla upp i taket till folkets jubel. Allt som oftast brukar detta generera glädjetårar hos de som firas och många nämner sin tröjceremoni som en höjdpunkt i karriären.

30 december 2012 skickade Modo upp Per Svartvadets tröja i Fjällräven Centers tak och där trodde vi väl alla att den skulle få hänga kvar ända in i evigheten. Svartvadet gjorde 14 SHL-säsonger för klubben i hans hjärta, var lagkapten när de tog sitt hett efterlängtade guld 2007 och gjorde genom åren en massa andra bra saker för klubben. Bland annat är han den som spelat flest matcher för klubben genom alla tider.

För en vecka sedan presenterades Tobias Enström för Modo. Backen vänder åter efter en elva år lång NHL-karriär i Atlanta/Winnipeg. När backen lämnade Modo efter guldet 2007 hade han nummer 6 på ryggen, i Atlanta och sedermera Winnipeg körde han med nummer 39. Samma som Svartvadet hade i Modo alltså. Och förövrigt också Atlanta när han var där en sväng i sin karriär.

Enström var tydligen så fäst vid nummer 39 att han ställde frågan till Svartvadet om det var okej att han använde det kommande säsong. Något Svartvadet självklart sa ja till. Vad ska han annars säga liksom?

Det är här jag känner att klubbledningen borde galopperat in på sina apostlahästar och stoppat eländet istället för att ställa sig bakom initiativet. För det är ett elände att man gör såna här avträdelser från en sådan hedersbetygelse som en tröjhissning är. Modo-ledningen visar nu rätt tydligt att de faktiskt skiter i sina gamla hjältar. Däremot lär de väl sälja några extra biljetter nu till hemmapremiären den 23 september mot Almtuna när tröjan ska halas ner och allt.

På Modos hemsida pratas det bara om nästa säsong gällande det här med tröjnumret och det är även så lång tid Tobias Enström har kontrakt. Men, om vi leker med tanken att Enström tar upp Modo i SHL igen nästa vår och dessutom skriver på ett nytt flerårsavtal? Han är ju bara 33 och skulle säkerligen kunna köra på fyra-fem säsonger till.

Tänk så tar han Modo till toppen av SHL och dessutom ett par SM-guld i framtiden? Med 39 på ryggen.

En utopisk tanke måhända, men ingenting är ju faktiskt omöjligt. Vad gör Modo då? Ska de ha två 39:or i taket?

Enström är faktiskt bara ett SM-guld med Modo från att bli den meste guldvinnaren i klubbens historia.

Sen ska vi ha en annan sak i åtanke också.

@hockeystaden