Pelle Gustafsson då och nu. Foto: Bildbyrån och Henrik Skoglund

Första fasen av årets TV-puckturnering gick av stapeln i helgen. En av alla de som aldrig spelade den klassiska turneringen – men som senare fick en framgångsrik karriär ändå – är Pelle Gustafsson. Den före detta HV-backen är kritsik till TV-pucken och tycker att det blir en hets för ungdomarna..

22 säsonger fick Pelle Gustafsson på elitnivå innan han la upp skridskorna på hyllan 2010. Fyra SM-guld, ett VM-silver, NHL-spel, 734 SHL-matcher och 120 slutspelsmatcher samt sin tröja upphissad i Kinnarps Arenas tak är bara några av russinen i kakan vi kan plocka ut från hans karriär.

Allting började i Oskarshamn, eller IK70 som klubben hette på den tiden. Backen gjorde a-lagsdebut redan som 14-åring i gamla division två (nuvarande Hockeyettan), men något spel i TV-pucken blev det aldrig. Istället fick några av hans lagkamrater åka.
— Där knöt jag min hand i byxfickan. Dom fick åka på TV-pucksläger och jag fick vara hemma och spela seniorhockey och det kanske var den vägen som var rätt för mig, berättar han och fortsätter:
— Det är därför jag känner att TV-pucken förstör mer än vad det ger.

Någon större skada för Pelle Gustafssons karriär verkar inte det uteblivna TV-puckdeltagandet ha åsamkat, speciellt om vi ser till alla meriter ovan. Numera är 48-åringen tränare i HC Dalen i Hockeyettan, innan dess var han ungdomstränare i HV71. Han menar att TV-pucken blir en hets.
— Det blir en fruktansvärd hets och utslagningen är för stor. Jag tycker inte man behöver ha något, vad det mynnar ut i i TV-pucken är att svenska ishockeyförbundet kan sitta och plocka ut ett U16-landslag, det är ju det som det handlar om.

Han menar att det blir mycket fokus runt TV-pucken bland spelarna i den åldern.
— Det blir så mycket snack och så stort det här med TV-pucken och jag som hade de här killarna skulle ranka dem. I den åldern är det så svårt att ranka, ena veckan kan en kille vara nummer ett och sen är det en annan nästa vecka. Det är så svårt att göra en ranking på alla killarna och sen kanske en annan tränare tycker helt annorlunda, vi ser ju hockey på olika sätt.

Detta pratade jag och Pelle Gustafsson om i Dalenpodden. Men vi pratade även om väldigt mycket mer. Bland annat om hans succéinledning på NHL-karriären i Florida Panthers där han gjorde mål i debuten. Han avslöjar var någonstans han förvarar pucken han gjorde mål med och hur det egentligen gick till när han blev trejdad till Mats Sundins Toronto. Vi får även veta vilken HV-spelare som hade ett speciellt recept på träningarna för att förvirra lagets unga spelare och att Gustafsson faktiskt var väldigt nära att komma med i ett VM-guldvinnande Tre Kronor flera år innan den säsongen som i folkmun räknas som hans stora genombrott.

Lyssna gärna på ett väldigt intressant samtal. Antingen via denna länk eller via Dalenpoddens egna sida på Podbean.