Foto: Bildbyrån

SHL har i flera år förstått värdet av att komprimera matcherna så mycket det bara går. Därför är det lite överraskande att de nu gladeligen slänger på två minuter på periodpauserna – på helgerna ska tilläggas.

Jag har förstått att det är fler än mig som inte riktigt håller med om SHL:s nymodighet som de ska testa kommande säsong. Nämligen att förlänga periodpauserna under helgmatcherna från 18 till 20 minuter. Detta var något Sportbladet skrev om igår.

Anledningen är givetvis att vi hockeyfans nu äntligen ska få längre tid på oss att konsumera mat, godis och dryck i pauserna. Det här testades i Finland förra säsongen och klubbarna ska tydligen ha varit överförtjusta över sina extra sålda hamburgare och bärs. Såklart.

Fansen var dock inte lika nöjda och det kan jag förstå. Vi är ju några tappra själar fortfarande som faktiskt går på hockey för just hockeyns skull. Inte för att köpa godis, mat eller dricka bärs. Även om det sistnämnda är lite av en paradgren hos undertecknad.

SHL som liga har ju under lång tid fått mängder med kritik från kors och tvärs över den ökade kommersialiseringen av ligan och det finns de som ylat över att ligan tar död på svensk hockey och så vidare, och så vidare.

De som brukar läsa mina rader i den här lilla vrån av världen vet också att jag sällan håller med gnällspikarna. Jag anser att man måste förstå att en professionell liga även måste ta stegen bort från betongbunkrar och plaststolar för att attrahera en bredare publik.

Men att förlänga periodpauserna med två minuter (fyra minuter totalt per match) känner jag är rätt långt över anständighetens gräns. Det känns girigt på något vis. Nuförtiden så går jag mest på hockey i jobbsyfte och handlar då av förklarliga skäl inte i kioskerna då jag helt enkelt inte hinner. Det vore inte heller lämpligt att jag utför min paradgren i de sammanhangen. Men de få gånger jag ändå går på hockey som privatperson så kan jag inte säga att jag upplevt någon stress över att inte hinna köpa det jag nu anser mig behöva köpa.

Dessutom är våra arenor nu för tiden så väl utrustade med TV-skärmar överallt så risken att missa något bara för att man ska dricka upp det sista ur sin öl är rätt liten. Sen undrar jag om man kanske inte istället borde utveckla systemet runt köer i arenorna för att på så vis snabba upp processen? C More-experten Petter Rönnqvist är inne på samma linje.

Men vad gör fyra minuter från eller till då? undrar säkert någon. Det kan ju tyckas vara en liten grej, men jag tycker SHL i sina försök på senare år att ”speeda” upp matcherna har varit något bra på spåren. Det har uppskattas hos mig och flera andra att pucken ska släppas snabbare vid spelavbrott, att spolningen skippades mellan förlängning och straffläggning och jag jublade högt när SHL:s sportchef Johan Hemlin för en dryg vecka sedan tillkännagav att ligan håller kvar vid endast tre straffar, istället för de fem som nu står inskrivna i regelboken.

Därför känner jag att de här två minuterna är helt fel väg att gå.

Avslutningsvis delar jag med mig av en annan infallsvinkel som jag ramlade över på Twitter. Det är den förre spelaren Joakim Englund som menar på att det här även kan innebära tråkigare hockey.

Tänkvärt faktiskt.

@hockeystaden