Adam Reideborn.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Igår skedde någonting historiskt i SHL när Adam Reideborn i en paus ställde upp för intervju hos C More. Det kanske inte var första gången någonsin en målvakt ställde upp, men en väldigt få gånger i alla fall och nu hoppas hockeysverige.se:s Henrik Skoglund att Djurgårdsmålvakten bröt barriärer och att fler tar efter.

Det var väl fler än jag som studsade till när Djurgårdens målvakt Adam Reideborn helt plötsligt befann sig framför Niklas Wikegårds intervjumikrofon i den andra pausen mellan Frölunda och Djurgården igår. Lasse Granqvist i C More-studion var i alla fall en annan som föreföll mycket överraskad över att det var just en målvakt som ställde upp till intervju. Matchkommentatorn Lena Sundqvist en annan som uppmärksammade det hela.

Varför är det då överraskande? Jo, för vad jag kan minnas så har det aldrig skett att en målvakt har ställt upp i en pausintervju förut. Jag såg på sociala medier igår att Stefan Liv gjorde det någon gång på 00-talet där han tydligen avhandlade frågor om den gamle Färjestads-spelaren Hannes Hyvönens slagskott. Jag minns inte detta, så kan inte bekräfta. Men så var det säkert.

I övrigt är det tomt i minneskartoteket och det är något jag funderat över genom åren. För ur en journalistisk synvinkel så borde nämligen målvakterna vara av absolut största intresse att ha med i just en pausintervju. Det är ofta kring dem det händer saker när det kommer till mål, misstag, vassa räddningar eller gruff i målgården. Eller varför inte ett mål som dömts bort efter videobedömning?

Som sagt har detta att målvakter aldrig intervjuas vållat mig huvudbry genom åren och i höstas tog jag upp saken på Twitter och fick då från en C More-medarbetare höra att kanalen helt sonika tröttnat på att fråga målvakter då de ändå aldrig dök upp till intervjuer mitt under match. Oklart varför de aldrig gjorde det. Snart trädde en, om jag minns rätt nu, målvaktstränare in i diskussionen och menade väl mer eller mindre på att målvakterna skulle lämnas utanför den distraktionen. De måste hålla koncentrationen i schack under lång tid, de måste hålla sig i sin bubbla och vara noga med fokuset. En pausintervju skulle kunna rubba de cirklarna. Ungefär så lät det.

Men om man lyssnar på Adam Reideborn i Kajsa Kalméus intervju med honom under gårdagen här på hockeysverige.se så är det inga konstigheter att göra en intervju mitt under match.
— Det var ett bra initiativ. Jag förstår inte riktigt varför vi skulle vara heliga och inte ska prata med media. Så för mig var det ganska självklart att göra intervjun när han (Niklas Wikegård) frågade, berättade Reideborn och fortsatte:
— Jag hoppas att jag kanske bröt lite av normen att det alltid ska vara utespelarna som gör intervjuerna. För mig är det inga problem att snacka i pausen.

Framför TV:n började jag under gårdagen bygga upp konspirationsteorier om att C More ställt målvaktsintervjuer som krav till klubbarna med tanke på det nya lukrativa TV-avtalet. Men enligt Niklas Wikegård var det ingenting sådant det handlade om. Han bommade helt enkelt en intervju med Jacob Josefson, som ville fort in till omklädningsrummet på grund av att han fått en klubba över tänderna. Kvar bland spelarna ute vid isen fanns då endast Adam Reideborn som gladeligen ställde upp.

Niklas Wikegård sa också en annan intressant och väldigt tänkvärd sak:
— Formel 1-förare kan man ju intervjua i 30 sekunder när de ska dra i väg, så då måste man ju kunna intervjua en målvakt.

Så sant, så sant.

Jag hoppas att Reideborn med detta bröt ny mark. För jag tror att pausintervjuer med målvakter kan ge ett mervärde till den matchbild som förmedlas ut till tittarna. Målvakten har uppsikt över spelet exakt hela tiden. Något vare sig utespelare eller ledare har då de har många fokusområden under en match. Krasst talat så finns det bara en grej som gäller för en målvakt: Följ pucken.

Sen ska det ju självklart vara valfritt för spelare, både målvakter och utespelare, om de ska ställa upp på pausintervjuer eller ej.

@hockeystaden