Göteborg släpper i ett mål i SDHL förra säsongen mot Leksand.Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Göteborg åker just nu runt i SDHL och inkasserar stortorsk efter stortorsk. Jag har noterat ett fåtal som tycker ligan borde bantas då de anser att kvalité helt enkelt inte finns för att tio lag ska kunna bjuda upp till spännande och ovissa matcher dag ut och dag in. Helt fel väg att gå. Helt fel.

0-4, 0-14, 0-6 och 0-11. Med en total målskillnad på 0-35 har Göteborg inlett årets säsong av SDHL. Ovärdigt för en högstaliga. Fullständigt ovärdigt. Nu ska inte detta tolkas som att jag på något vis är ute efter att skaffa mig billiga poänger på Göteborgs bekostnad. Det vore nämligen också ovärdigt och jag kritiserar inte heller det faktum att de ställer upp i årets SDHL, trots att de, utåt sett i alla fall, kom igång med truppbygget väldigt sent.

Det är klart att de måste ge det en chans, de är kvalificerade för ligan och bedömer de att de trots bristfälliga resurser kan ställa upp så tycker jag att de ska göra det. Friskt vågat, hälften vunnet sägs det.

Så fortsättningsvis av texten lämnar vi Göteborg därhän. För det jag vill prata om är det faktum att jag har sett de som menar på att ligan borde bantas till åtta lag från dagens tio för att få jämnare matcher.

Jag tycker att det är viktigt att nämna här att jag på intet sätt är någon expert på damhockey. DU DÄR!!! Yes jag pekar på dig, lägg ner motorsågen direkt som du hade tänkt använda till att karva in tweeten: HAN SKITER I DAMHOCKEY!!!!

Det är nämligen inte på det viset. Jag har helt enkelt inte tid med mina 60 timmars arbetsveckor att in i detalj följa ännu en liga. Jag har fullt upp med SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Sen NHL och lite KHL på det också. Tyvärr blir då SDHL, Superelit, J18 Elit med mera lidande. Med familj och hus har jag inte lust att uppgradera mina arbetsveckor till 80 timmar.

Självklart har jag den allmänna kunskapen om SDHL/damhockey. Men djupt insatt och initierad är jag knappast och det där hänger väl lite samman med medieflödet. SDHL trängs helt enkelt undan av allt annat.

Nåväl. Jag diskuterade Göteborgs siffror med en journalistkollega igår och vräkte ur mig att: ”De borde nog banta serien” men lade även till ”Eller få upp ´rätt`lag.”

Det var det sista som sedan upptog mina tankar resten av kvällen. Självklart är det så det ska gå till för att SDHL på sikt ska växa. Med ”rätt”lag så menar jag sådana som har en stark förening i ryggen alla redan och tittar vi på SHL och Hockeyallsvensk nivå och för över det till damhockeyn så finns det i skrivande stund följande lag i Damettan som inte har representation i SDHL.

Malmö
Karlskrona
Färjestad
Västerås
Almtuna
Södertälje
Björklöven
Skellefteå

Vi har alltså åtta klubbar i damernas divison ett som redan har en stark förening i ryggen. Sen vet inte jag hur damerna behandlas i varje given klubb. Men känslan är ju att det finns något att bygga på hos många klubbar. Här finns gyllene möjligheter att samarrangera hemmamatcher exempelvis. Marknadsföringssidan finns redan i väggarna och behöver inte byggas upp från noll. Klubbmärket/varumärket finns.

Sedan är inte en stark klubbtillhörighet allt heller. SDHL har sedan de bytte namn plockat mängder med marknadsandelar. Det skrivs och pratas mer om ligan nu än förr. C More ska börja sända och Luleå satsar för fullt för att ge sina damer de allra bästa förutsättningar som finns. Jag är av den fulla åsikten att SDHL om några år kommer ha ökat i slagstyrka och får än mer medialt intresse.

Men det jag vill få fram är att vi gott och väl kan ha kvar en högstaliga innehållande tio lag. En liga som dessutom på sikt skulle kunna bjuda på bra hockey i de flesta möten. Men det kanske handlar om att få upp ”rätt” lag?

Avslutningsvis. Detta är bara en tanke av flera och jag vill särskilt poängtera att jag inte på något sätt anser att de lag som redan nu finns i SDHL utan en stark klubb i ryggen nödvändigtvis måste vara de som byts ut. Jag delar bara med mig av tanken att jag inte anser att SDHL behöver bantas.

@hockeystaden