Johan Hult då och nu.Foto: Bildbyrån och Henrik Skoglund

Det är måndag och nuförtiden betyder det att jag viker min lilla spalt här på hockeysverige.se med att göra reklam för mitt alldeles egna frilansprojekt: Dalenpodden. Idag tänkte jag skriva lite om HV:s sportchef Johan Hult, Daniel Rydmark och Surahammar. Bland annat.

Det är rätt fascinerande när man tänker på det faktum att den lilla klassiska klubben Surahammars IF från den gamla bruksorten med samma namn under några år fostrade fem spelare som sedan nådde SHL, eller högre.

Vi ska vara noga med att påpeka att många, många fler spelare kommit fram i den västmanländska orten. Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Per Bäckman för att nämna två från förr. Dennis Rasmussen för att nämna en från nu.

Men åter till de här åren jag väljer att fokusera på nu.

Det slog mig nämligen när jag skulle träffa HV71:s sportchef Johan Hult att det i årgångarna 1970-1973 kom fram spelare som Tommy Salo, Daniel Rydmark och Mikael Karlberg från den lilla orten strax utanför Västerås. Spelare som nådde SHL och i Salos fall även NHL. Även Johan Hult nådde SHL och det gjorde också Henrik Andersson. Andersson var back och spelade JVM 1990. Samma år draftades han av Winnipeg Jets. Varför det bara blev drygt 70 SHL-matcher med Västerås innan karriären avslutades vet inte jag. Men om någon vill upplysa mig är jag tacksam.

Men hur kommer det sig då att så många, just där och då lade grunden för högre uppgifter. Johan Hult tror att mycket berodde på tillgängligheten, hjälpsamma vaktmästare och hårt arbetande ideella ledare som la ner mycket tid på klubben, utan att kräva något tillbaka.
— Det var otroligt lätt att bara slänga sig upp på cykeln och åka ner. Vi hade vaktmästare som alltid var tillmötesgående och kunde öppna både förrådet och släppa ut en på isen tidigare, berättar Hult bland annat i Dalenpodden.

Daniel Rydmark var en riktigt skicklig hockeyspelare på sin tid. En omtalad händelse är när han på egen hand psykade ut den då unge Peter Forsberg i Modo i SM-finalen 1994 mellan Malmö och Modo. Men några psykningar från Rydmark behövde Hult aldrig utstå på isen när de två möttes senare i karriären.
— Jag tror han var ganska snäll mot mig och han visste väl att jag inte var någon stjärna någonstans. Han behövde inte psyka mig ett skit, skrattar Johan Hult.

Johan Hults hockeykarriär avslutades i HC Dalen, då i division två. Där kan man prata om att en cirkel slutits på något vis. Norrahammar, där Dalen hör hemma, är liksom Surahammar en gammal bruksort.

Noteras bör att Dalen också under ett fåtal år fick fram en mängd spelare som senare kom att spela högre upp i seriesystemet. Johan Lindström, Björn Melin, Stefan Liv, David Fredriksson och Jesper Thörnberg har alla föreningen som moderklubb.

Trots att han gick hockeygymnasiet i Västerås blev Johan Hult kvar i Surahammar ända tills han var 24 år och han var med när klubben hade kanske sin bästa säsong i modern tid.

Förr i tiden så var det under elitserien, som då var högstaliga, fyra division ett-serier. De två främsta i dessa serier innan jul gick till allsvenskan där det dessutom tillkom två gäng från elitserien. Detta år var det Rögle och Brynäs som hade ”äran”.
— Det var fortfarande den där mentaliteten du kan hitta på småorter, att ”här kommer bönderna” och ”det är ingen som tror på oss”. Bara det att vi från lilla ”Sura” fick vara med och tampas med de här var otroligt häftigt, berättar Hult.

Surahammar lyckades tillsammans med Mora ta sig till allsvenskan den säsongen.

SÅ SÅG TABELLEN UT:

# TEAM GP W T L OTW OTL GF GA +/- TP
1. Brynäs IF 18 17 0 1 95 37 58 34
2. Södertälje SK 18 9 4 5 68 42 26 22
3. IF Björklöven 18 10 2 6 69 56 13 22
4. Team Kiruna 18 10 1 7 56 56 0 21
5. Rögle BK 18 9 2 7 82 57 25 20
6. IF Troja-Ljungby 18 6 7 5 69 56 13 19
7. Huddinge IK 18 7 3 8 61 59 2 17
8. Mora IK 18 6 2 10 63 89 -26 14
9. Tingsryds AIF 18 3 3 12 45 67 -22 9
10. Surahammars IF 18 1 0 17 43 132 -89 2

Poängligan vanns av Brynäs Andreas Dackell som gjorde 35 poäng på 18 matcher. Detta var året innan han drog över till NHL.

Surahammar slutade ohjälpligt sist och vann bara en enda match i allsvenskan. Tittar man på laget den säsongen så innehöll det en hel del välklingande namn. Johan Hult, Jan Hammar och Edwin Fryhlén hade exempelvis fina karriärer högre upp senare.

Johan Hults karriär gick sedan vidare med sex säsonger i HV71, dit han värvades 1997. Där gjorde han sig känd som en ytterst laglojal spelare som tog ”skitgörat” och uppskattades av sina lagkamrater för det. Sedan 2014 är han sportchef i HV71 och mycket av det avhandlar vi i podden. Bland annat om den tunga tiden när det var extremt turbulent i klubben. Något de reste sig ifrån och 2017 kunde vinna SM-guld. Men då var Johan Hult ute och gick.
— Vi har en rondell här utanför och när jag kom upp där så var det helt plötsligt en bil som kom i rondellen och började tuta som en galning och jag tänkte att för allt i världen så vore det otroligt elakt om den enda bilen som är i rondellen skulle vara en Brynäs-fans just nu.

Episoden med Johan Hult, där mycket gott snack om allt möjligt mellan himmel och jord kan utlovas, finns på Podbean och iTunes. Eller via denna länk.