Jörgen Lindgren.Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Jahopp. Då var det dags igen. SHL skickade ett brev och sedan bröt helvetet loss rejält. Det har blossat upp till storm igen i svensk ishockey och även denna gång, liksom de allra flesta gånger, handlar det om att SHL skulle vara ”hockeymördare”. Henrik Skoglund tog ett djupt andetag och skrev nedan text i syfte att försöka balansera debatten en smula.

Till att börja med vill jag klargöra en sak mycket noga: I nedan text tar jag varken ställning FÖR SHL eller MOT de som är arga på ligan. Vilket är många, och det kan man också ha förståelse för.

Det är viktigt att klargöra det för jag har lärt mig att människor gärna tolkar in saker som inte finns bara för att man inte råkar gå med i den stora massans drev. Inte alla människor så klart.

Bakgrunden till den senaste stormen i svensk ishockey är Sportbladets avslöjande i förra veckan om att SHL lagt med ett förslag till enmansutredaren Ola Lundberg om att klubbar som ska kvala upp till SHL från Hockeyallsvenskan ska uppfylla vissa kriterier för att ens få delta i kvalet.

Ett förslag och det är ju inte ens säkert att herr Lundberg plockar med det i sin slutprodukt.

Det här drog i alla fall igång en rejäl storm runt om i Hockeysverige och ramsan ”SHL. Hockeymördare!” har sjungits på sina håll samtidigt som det på andra håll riktats stenhård kritik mot SHL och dess VD Jörgen Lindgren.

Jörgen Lindgren ja. Herrejösses, så som folk går på så kan man tro att han dagligdags käkar små gulliga kattungar till frukost. Men det gör han inte så klart inte. Han får ”bara” klä skott för den misstänksamhet som har uppstått mot SHL. Som VD är han ju skyltfönstret utåt så att säga.

Det är inte heller så särskilt konstigt att misstänksamheten har uppstått. Jag tror inte på långa vägar att SHL är så onda som folk vill få det till. Men kommunicera utåt kan de då rakt inte, vilket är olyckligt. De hade tjänat på mindre klantig kommunikation genom åren.

Igår drog tidningen Expressen loss ”det där brevet” som har kastat ett helt oljeraffinaderi på den eld som redan fanns. Folk har på sociala medier gått fullständigt bananas och skrikit saker som censur, vrålat åsiktsförtryck, jämställt Jörgen Lindgren md Nordkoreas ledare Kim Jong-un och folk har tolkat brevet som att ”nu jävlar ska folk tystas”.

Är det verkligen det som står i det interna brevet? Att folk ska tystas? Jag twittrade igår kväll ut några punkter som väl var menat att mana till lite lugn mitt i allt. Det har ju minst sagt drevats en hel del de senaste 24 timmarna. Inte minst från ordkonstnären från den rosa tidningen. Det har såklart eldat på lite mer.

Det är inget måste, men ni bör läsa brevet på Expressen innan ni går vidare med de punkter jag listar upp.

1. Det är inget konstigt alls att en organisation som befinner sig i mediestormens öga kommunicerar med varandra om saken. Ligaorganisationen ber ju medlemsklubbarna om hjälp i den här situationen. Fullt rimligt, och något som jag vågar påstå att ALLA företag/större organisationer hade gjort i ett sådant här läge. Jag tror till och med att det hade skickats ett och annat rådfrågande mejl i Knäckebröhults frimärkssamlarklubb om de hamnat i rampljuset i negativ bemärkelse.

2. Censur? Säkerhetsfolket ska kolla banderoller och budskap enligt brevet. Folk är förbannade, självklart måste matcharrangören säkerställa att inget budskap går över gränsen och uppmanar till våld eller liknande. Hade SHL INTE slagit på stora trumman i det här läget gällande säkerheten så hade de ju fått fan och hans moster för det om något faktiskt hänt.

3. Scanna av sociala medier. Faller in under punkt 2. Skulle tro att det handlar om att stävja där med om saker som skulle kunna störa arrangemangen allvarligt, i form av exempelvis avbruten match, skulle komma fram. Det här är förmodligen något som gjorts under en längre tid, men att det ska intensifieras nu med tanke på alla skriverier. Inget konstigt i detta alls.

4. De ska prata med representanter för supporterklubbarna. Bra, mycket bra. Inget att uppröras över.
”Klubbdirektörer/Säkerhet i respektive klubb tar ett möte asap med företrädare för supporterförening för att lyssna av vad det är som händer och vad kritiken ligger i. Vad önskar de för svar och hur vill de att vi agerar?” står att läsa i brevet.

5. En fråga: Var i brevet står orden censur och åsiktsförtryck? Jag hittar det ingenstans.
Jag ställde som sagt frågan på Twitter och fick då ett svar att: ”Det är väl klart att de inte skriver det öppet”.
Det är ju självklart sant, om det nu skulle vara så att de vill jobba med censur. Men här var det ju ett internt brev som inte var ämnat för allmän beskådan. Ingenstans står det i brevet att supportrar ska tystas. Jag tolkar det mer som att de vill ha en kommunikation med fansen och att de vill säkerställa att det inte ballar ur fullständigt på läktaren.

Jag förstår som sagt att det här brevet upprör. Det gör jag. Jag fattar precis att supportrar till klubbar längre ner i seriesystemet är oroliga för att SHL vill stänga ligan. Men om vi bara tittar på själva brevet sär det i sig ingenting att hetsa upp sig över enligt mig. Men i kombination med all usel kommunikation SHL stått för genom åren så är det inte så märkligt att folk blir förbannade. Även om jag personligen tycker att den här senaste härvan tagit sig lite väl häftiga proportioner.

@hockeystaden