Jörgen Lindgren.Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Vid klockan 13 idag slog bomben ner. Den att Jörgen Lindgren lämnar sin post som VD för SHL med omedelbar verkan. Han har fått utstå mycket kritik under sina år och jag tycker det är dags att vi alla tackar honom för hans fantastiska arbete nu.

Som av en händelse satt jag och filade på en liten SHL-krönika som i förklarande form var tänkt att avhandla varför det inte skulle vara så smart av SHL att vara så transparenta som folk verkar vilja att de ska vara. Sedan slog bomben ner att Jörgen Lindgren utan förvarning sparkats som VD och då fick jag skrinlägga mina planer tillsvidare.

För man kan inte tolka det på annat vis än att Jörgen Lindgren sparkas.
— Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende. Till delar måste det återskapas. Då får vi börja hos oss själva där en ny ledning får ansvaret för det viktiga arbete som ligger framför oss, sa SHL:s ordförande Anders Källström till ligans hemsida när nyheten offentliggjordes.

Ser man det på det viset så var detta naturligtvis den enda rätta vägen att gå. Jörgen Lindgren har anklagats hejvilt för att ha en dold agenda och att sakna förtroende hos den breda massan av hockeyfans därute. ”Han är hal som en ål” och ”Han svarar som en politiker” är några av de snällare epiteten som använts för att förklara hur han är.

Men för att återknyta till krönikan jag till att börja med höll på med: Hur transparent ska man som företag egentligen vara? För SHL är ett företag, ett företag som går ut på att tjäna pengar till sina ägare. Ingenting annat. Det kanske inte alltid är så smart att som företagsledare: ”Tjena Nisses biltvätt här, vi ska gå ihop med Bosses bilrekond. Affären är såklart inte klar än, våra anställda vet inte om det än, men vi vill vara transparenta och meddela våra kunder först via media.”

Ni fattar vad jag vill ha ut av det hela. Sen är jag sån som person att jag förespråkar öppenhet och kommunikation, men några gränser får det faktiskt finnas. På vissa låter det som att det har varit SHL:s förbannade skyldighet att livesända sina styrelsemöten vi Skype.

Jörgen Lindgren är slipad och i mitt tycke den perfekta företagsledaren. Vältalig utan att egentligen avslöja någonting alls. Typ så. Nu verkar det tyvärr som att det är dessa spetsegenskaper som blev hans fall.

Självklart är det så att den nye VD:n, vem det än nu blir, kommer utsättas för exakt samma ohederliga och smutsiga hetsjakt som Jörgen Lindgren fått utstå. Men han eller hon kommer självklart få leva ett par år på lånad tid innan mobben hunnit montera ner förtroendet från den breda massan. Det är ju så det brukar funka.

Jörgen Lindgren har beskyllts för precis alla dumheter som går att uppbringa på denna jord. I vissa fall självklart befogat, som VD får man räkna med att ta emot kritik, även till viss del obefogad. Men den hetsjakt som varit på honom har varit skoningslös och obefogad. Den har varit äcklig att ta del av faktiskt.

Jag lånar Mr.Madhawks tweet för han summerar det hela fantastiskt bra. Och det är en mycket god påminnelse om att Jörgen Lindgren har gjort EXAKT det han varit anställd för att göra: Nämligen utföra medlemsklubbarnas önskan. Och det uppdraget har han skött förbannat bra, det visar TV-avtalet om inte annat. Ett avtal som inbringar massvis med sköna miljoner till SHL och svensk ishockey.

Men det går ju inte att göra alla nöjda och nu offras alltså Jörgen Lindgren för att han skött sitt jobb. Som jag är inne på ovan så tycker jag redan nu synd om hans efterträdare.

Till sist. Tack Jörgen, jag är i alla fall en av de som tyckt att du gjort ett bra jobb. Lycka till nu framöver.

@hockeystaden