Tom Hedberg, Adam åhman, Samuel Fagemo och Marcus Sylvegård är bara fyra av de juniorer som imponerat i säsongsinledningen.Foto: Bildbyrån

Vi har fått se mängder med sköna juniorer i SHL och Hockeyallsvenskan under säsongsinledningen. Juniorer som kommer in och på ett oblygt sätt tar för sig. Nedan ger jag mig i kast med att försöka ranka dessa efter mitt egna tycke och smak.

10. Samuel Ersson (mv), Västerås

Tanken var nog att målvakten skulle växa in i det hela ju längre säsongen led. Men tilltänkte klara ettan Marcus Dahlbom i Västerås fick en dålig start och det öppnade dörren för juniormålvakten som på sina sex matcher i allsvenskan har en räddningsprocent på över 92. Lägg därtill två hållna nollor.

9. Tom Hedberg (b), Modo

Snacka om att backen tog rätt beslut i våras när han valde att inte fortsätta i HV71 utan istället ta en större roll hos allsvenska Modo. Under tio minuters istid per match ifjol har nu bytts ut till att han spelar näst mest bland backarna i Modo. Och han gör det dessutom bra hos serietrean.

8. Johan Södergran (fw), Linköping

Fick en kanonstart på serien med tre mål på sina två första matcher. Poänggörandet har mattats av rejält ju längre säsongen har gått. Men Södergran får ändå spela mycket hos serieledaren.

7. Pontus Holmberg (fw), Växjö

Det händer minsann saker när den här killen är inne på isen. Enligt statistiken på SHL:s hemsida har han 64,50 i Corsi, vilket betyder att laget är spelförande. Nu är ju Växjö ett spelförande lag generellt sett, men klivet direkt till SHL från Hockeyettan verkar inte direkt ha varit för stort för 19-åringen som spelar drygt 14 minuter per match.

6. Filip Hållander (fw), Timrå

Är en av de forwards som får stort förtroende av tränaren Fredrik Andersson hos SHL-nykomlingen och Hållander gör det riktigt bra. Man ska veta att det inte alltid är så lätt att spela för en nykomling, men 18-åringen har trots den nya miljön gjort sju poäng och är den i truppen som har bäst +/-.

5. Filip Sveningsson (fw), Oskarshamn

Oj, oj och oj vilket smart karriärdrag Gislaveds-produkten gjorde i våras när han valde bort HV71 till förmån för Oskarshamn och en lättare väg till en större roll. Med sina sju mål ligger han just nu fyra i den allsvenska skytteligan och det känns som att JVM-biljetten för genombrottsmannen redan är i hamn.

4. Samuel Fagemo (fw), Frölunda

Snickrade ihop ett präktigt hattrick den 9 oktober när Frölunda mötte Aalborg i CHL. Två dagar senare hade han två assist i SHL och ytterligare två dagar senare gjorde han sitt första SHL-mål. Totalt har det blivit fem mål i Frölundas a-lag på mindre än två veckor. Detta efter att ha gjort noll innan och, som han berättade för hockeysverige.se för några dagar sedan, är det just som en målskytt han ser sig.

3. Emil Bemström (fw), Djurgården

Åtta mål på hela säsongen ifjol i Leksand. Sju mål alla redan nu i inledningen av SHL med Djurgården. Det känns som att rookietiteln redan nu kan delas ut.

2. Marcus Sylvegård (fw), Malmö

Man kan ju inte annat än att gilla den här hetsporren. SHL skriker efter profiler och profil är precis vad 19-åringen är. Förutom sitt fräna spel och målskytte har han också hunnit med att skapa rubriker med mindre väl valda ord på isen och såga (om än måhända ofrivilligt) sin pappa och tillika sportchef Patrik Sylvegård i en intervju. Jag älskar vad jag ser.

1. Adam Åhman (mv), IK Oskarshamn

Man visste att han var duktig. Och visst, han har bra hjälp i Oskarshamn av övriga spelare. Men sju insläppta mål på sex matcher är inget annat än fenomenalt bra. Håller han i hela säsongen?