Foto: Bildbyrån

Vi har alla undrat. Vi har alla irriterats. Vi har alla gnällt. Över vadå undrar ni nu? Självklart pratar jag ofoget med tröjor som saknar namn.

Ni får tycka att det är lite sila mygg och svälja kameler över det hela. Ni får också tycka att det är extremt gnälligt och att jag borde lägga min tid på något viktigare. Ni får även tycka att jag gör en fenomenal dropkick och sparkar in en öppen ladugårdsdörr. Men det är faktiskt dags nu: Elitklubbarna i Sverige måste sluta med att skicka ut spelare till match utan namn på tröjan. Det är oproffsigt och inte heller så välkomnande mot nytillskottet i truppen.

Uppslaget till detta fantastiska blogginlägg fick jag när Frölunda tidigare idag presenterade Samuel Fagemo som klar för resten av denna och även nästa säsong. 18-åringen har nått upp i de stipulerade 100 minuter som gör att han måste erbjudas ett seniorkontrakt. I samma andetag meddelade också klubben att han nu får sitt namn på tröjan. Efter elva a-lagsmatcher  i tävlingssammanhang i år alltså föräras han äntligen med namnet på tröjan.

För att vara övertydlig. Jag är inte ute efter Frölunda, alla klubbar pysslar med sånt här. Så bara glöm Frölunda i resten av texten. Anledningen till exemplet ovan är bara för att det är färskast.

Sen urminnes tider så har klubbarna i SHL och allsvenskan nämligen, utan att skämmas ett dyft, släppt ut unga juniorer eller nyförvärv till match utan namnet fastsytt på tröjan. Jag kan köpa att det kan bli så i match ett, det kan vara ont om tid. Men i match två, tre och fyra då? Nej, då måste man hunnit få dit namnet. Men det är inte alltid det sker.

Det finns säkert tusen anledningar till varför namnet inte skyndsamt kommer upp på en tröja. Men det kan knappast vara okej att det dröjer flera veckor? Vi snackar ändå medelstora företag på SHL-nivå. Det är klart att det måste kunna lösas.

Jag tycker inte heller att det är speciellt välkomnande mot den som är ny.

Varför gör man inte som så ute i elitklubbarna att man trycker upp gemensamma tröjor med namn och nummer för a-lag, J20 och J18? Från 1-98. Flyttas en junior upp så tar han bara ,med sig tröjan till a-lagets omklädningsrum.

Kruxet då såklart blir ju att en spelare i juniorlaget inte kan bära samma nummer som stjärnan i a-laget. Men är det så viktigt då? Vad kan det handla om totalt? 70 spelare? 70 nummer.

Nu kommer man ju inte undan problematiken med ett sent nyförvärv. Men som jag skriver ovan så kan man ju stå ut med en namnlös match.

@hockeystaden