Olle Eriksson Ek får symbolisera svagheten med de allsvenska klubbarnas överenskommelse.Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Igår fick vi det första exemplet på att Hockeyallsvenskans interna bestämmelse gällande begränsningen av spelarlån är alldeles för snävt tilltagen. De bör titta över sin missunsamma pakt en smula.

Det är väl ingen hemlighet att jag är en av de större motståndarna till Hockeyallsvenskans interna bestämmelse gällande spelarlån. Ni vet den där bestämmelsen som gör att de endast kan låna in en målvakt och maximalt två utespelare per säsong. Sedan finns det några undantag från beslutet, exempelvis vid landslagsuppdrag, men jag lämnar detaljerna därhän.

Igår kom nyheten att den synnerligen lovande målvakten Olle Eriksson Ek, som varit på lån hos Karlskoga från Färjestad under säsongen, nu skrivs över helt på den allsvenska klubben. Anledningen är att han redan varit tillbaka i Färjestad en sväng under sin låneperiod och överenskommelsen tillåter endast två återgångar, sedan är det slut. Eriksson Ek hade alltså kunnat återkomma till Färjestad till lördagens match för att högst troligt sitta på bänken, men då hade han inte fått återkomma till Karlskoga.

Den bästa lösningen enligt gällande regler såklart. Hade Färjestad kört på på ”Hockeymördarvis” så hade de plockat tillbaka Eriksson Ek och sedan lånat ut honom till en annan klubb om möjlighet hade funnits. Men det hade knappast gagnat någon i det långa loppet.

Jag känner inte Olle Eriksson Ek och har heller aldrig pratat med honom. Så jag kan naturligtvis inte sätta mig in i hur han tänker och resonerar. Men jag kan tänka mig att han vill spela så högt upp som möjligt i hierarkin och det är såklart närmare till SHL-hockey på en avbytarbänk där än mellan två allsvenska stolpar.

Karlskoga är spellediga imorgon och att Eriksson Ek då suttit på bänken i Gävle där Färjestad möter Brynäs hade såklart inte rubbat det allsvenska gängets cirklar ett dugg. Och om vi ska tänka i rent hypotetiska banor nu: Tänk så hade Eriksson Ek fått hoppa in och gjort en kanonmatch? Vilken riktning hade hans säsong tagit då när han sedan återgått till Karlskoga?

För i Karlskoga har målvakten nämligen haft det lite tufft. Han stångas om speltid med Henrik Lundberg som varit fenomenal och gällande det kommande JVM-spelet så har både Oskarshamns Adam Åhman och Västerås Samuel Ersson tagit gigantiska kliv under säsongen.

Jag skulle inte påstå att Eriksson Ek längre är en lika given förstemålvakt i den kommande turneringen som han var för bara några månader sedan.

Återigen, allt det här är rent hypotetiskt. Och jag säger på intet sätt att Eriksson Ek varit dålig i Karlskoga. Men självförtroende är en färskvara och måhända, om alla saker fallit på rätt plats, hade Eriksson Ek fått en boost av att varit med Färjestad en kortare period.

Men det vet vi såklart inte. Nu när han är Karlskogas spelare permanent så kanske det är en boost i sig. Jag tänker bara högt här.

I övrigt då: I Brynäs snittar förstaårssenioren Samuel Asklöf lite drygt åtta minuters speltid per match. I Mora spelar andraårssenioren Oskar Svanlund drygt två minuter mindre per match och vi kan se några fler sådana exempel runt om i ligan. Unga spelare som kanske mått bra av en utlåning för att få speltid.

Jag twittrade om fallet Eriksson Ek igår och som vanligt i denna fråga så blev jag missförstådd. De populäraste färgerna att tänka i verkar vara svart eller vitt, medan jag själv anser att jag är rätt bra på att blanda färgerna och se olika saker från olika perspektiv.

Självklart ska Hockeyallsvenskan i första hand värna om sina egna klubbar och det är bra att det finns någon slags begränsning på antalet lån. Men som jag känner så är den nuvarande alldeles för snävt tilltagen och jag får snarare uppfattningen om en väldigt svag ligaledning som lyssnat alldeles för mycket på vissa klubbars starka fans. Om jag har förstått det hela rätt så är detta en överenskommelse mellan klubbarna, men sanktionerad och godkänd av intresseorganisationen.

Jag vet inte, men någonstans känns det nästan som sjuklig fixering vid att till varje pris undvika att folk ska se en som en andraliga, eller farmarliga. Men vet man vad en farnarliga är så behöver man inte heller oroa sig för den saken. Klubbarna i allsvenskan är självständiga och medlemsstyrda. I AHL är det NHL-klubbarna som styr även dem. Det är ingenting lite lån hit och dit kommer ändra på.

Och andraliga är man ju. Det går knappast att ändra på hur de än gör. Det kanske är läge att inse detta och på samma gång då acceptera att spelare som tillhör andra klubbar mår bra av att utvecklas i deras liga. Ta lite ansvar för spelarutvecklingen i landet också.

Hur ska man göra då för att inte allsvenskan ska ses som en farmarliga samtidigt som vi möjliggör att unga spelare i SHL kan få rimligt med speltid i allsvenskan?

En riktigt komplex fråga. För det är så många parametrar att ta hänsyn till. Men någonstans känner jag att en likande grej som NHL har skulle kunna vara en väg att gå. Där får du bara ha ett visst antal spelare i din NHL-trupp samtidigt.

Det kanske skulle kunna vara en väg för våra tre högsta ligor att gå. För jag räknar in  Hockeyettan i detta också. Ironiskt nog har ju de allsvenska lagen inga som helst problem med att låna ut sina egna spelare nedåt.

Minimun och maxantal på truppstorlekar gällande kontrakterade spelare och gällande lån ska självklart också vara reglerat in i absurdum. Jag vill såklart inte heller ha spelare som åker fram och tillbaka dag till dag, men möjligheten tillspeltid och mer flexibilitet att röra sig mellan klubbar måste finnas där.

Annars är jag rädd att detta på sikt kommer hämma spelarutvecklingen.

Sen måste jag säga att det finns fördelar med överenskommelsen också. Jag tvivlar på att en kille som Filip Sveningsson kritat på för Oskarshamn om inte den kommit till. Nu vet jag inte detta såklart, men det känns som att han hade stannat i HV71 och försökt sig på spel i a-laget alternativt en utlåning. Men när möjligheten till det senare alternativet ströps så blev det Oskarshamn istället. Nu spekulerar jag bara i att det var så det gick till.

Sveningsson gör dundersuccé just nu och har gjort sju mål på elva matcher. Det får vi aldrig veta, men det hade nog kanske inte blivit den utdelningen om han tidigare på säsongen behövt hantera en besvikelse med att inte ta en plats i SHL också. Vad vet jag, alla är olika och hanterar motgångar på skilda sätt.

@hockeystaden