Foto: Bildbyrån

I fredags totalsågade AIK:s Anton Holm domaren Peter Lyth i direktsändning. Igår gick hans klubb ut med ett uttalande som inte direkt andades ”Vi tar ansvar för domarnas nyrekrytering och arbetsmiljö”.

Igår lade AIK ut denna totalt icke-sägande kommentar på sin hemsida angående händelsen:
”Med anledning av fredagens händelse efter matchen har klubben tillsammans med berörda parter (ligaledning, domare samt spelare) haft en bra dialog där vi har pratat tillsammans och inte om varandra. Efter goda diskussioner anser vi nu att vi kan lägga handlingarna åt sidan.”

Jag tycker att det är jättekul att de haft en bra dialog, det tycker jag verkligen. Om inte annat för domaren Peter Lyth och hans familjs skull. Men…Jag tycker det är rent ut sagt beklämmande att AIK inte lägger större vikt vid detta. Jag menar inte att de ska skicka ut Anton Holm som en syndabock inför öppen ridå. Jag menar bara att det hade ju varit klädsamt om AIK på något vis tagit avstånd offentligt mot domarsågningen från Holms sida i fredags. Här skickar de bara ut en torr text som andas budskapet: ”Vi måste väl säga något i alla fall”.

Jag tänker inte dissekera Holms uttalande här, det är det så många andra som gjort. Men överlag har jag ändrat inställning till det här med ”vad domarna ska tåla”.

Jag har gått från en övertygelse om att domarna, likt spelarna, också måste få tåla kritik från spelare, tränare, fans och media till att tycka nästan precis tvärtom. Klart att domarna ska ha kritik när de gör misstag, men den ska inte komma genom media från spelare eller tränare. Anledningen till att jag tycker så är helt enkelt att det eldar på beteendet att det är okej att kalla domare för lite vad man vill. Folk kan ju inte bete sig.

För domare är tyvärr utsatta. Igår kom det fram att något slags generalpucko bland publiken i en division två-match mellan Viggbyholms IK och Järfälla HC mordhotat domare.
”Ni är så jävla dåliga så ni förtjänar fan en kula. Jag ska fan vänta på er ute på parkeringen och knäppa er. Ni vet inte vem ni har att göra med”, ska fiskmåsen ha ropat till domarna enligt Sportbladet.

Hur är man funtad då? Förmodligen inte alls.

De flesta av de verbala attacker som sker mot domare som kommer ut i rampljuset, är de som sker på elitnivå. Men den stora majoriteten av påhopp, dom vi aldrig hör om, sker på gräsrotsnivå. Oftast är det unga domare som är i början av sina karriärer som får utstå spott och spe. Alltså de som dömer för att det är roligt och lägger ner en stor del av sin fritid på att utveckla sig själva och idrottande barn.

Det är klart att det beteendet från publik, föräldrar, tränare och spelare eldas på av vad som sker på elitnivå.

Det pratas om domarbrist i svensk ishockey och fortsätter attackerna mot de som ska skipa rättvisa, lär vi få se allt färre domare i framtiden. Vem orkar höra att man är en idiot vecka ut och vecka in? Färre domare innebär så klart att kvalitén sänks och med detta får vi spelare som inte vet hur de ska agera i olika sekvenser under matcher då en konsekvent bedömningsnivå ej kan upprätthållas.

Allt som oftast gnälls det på domarna i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Jag inbillar mig att dom som gnäller högst och mest, även är dom som tar ut sin frustration på ungdomsmatcher i direktkontakt med unga domare. Det blir ju lite motsägelsefullt när dessa gnäller på domare, men inte gör ett skvatt själva för att hjälpa de ungdomar som är på väg uppåt i domarkarriären.

Sen tror jag att det vore bra att prata mer om en ungdomstränares uppdrag. Tränarens uppgift är så klart att utbilda spelarna. Det förstår alla. Men det borde väl även ligga i uppdraget att utbilda domarna under match? Visst är det matchen och ledarens spelare som ska vara i fokus. Men är det så att en 15-årig domare dömer helt fel i en situation, då skulle det vara en bra idé att tränaren för det förfördelade laget vinkar till sig domaren och säger något i stil med: ”Det där gjorde du inte bra och jag tycker du borde gjort så istället. Nu får vi spela boxplay, utan att vi gjort något fel. Vi tar det så hoppas jag att du lärt dig till nästa situation.”. I en lugn och pedagogisk ton givetvis.

Utan domare, inga matcher. Så enkelt är det och därför hade jag önskat att AIK utåt sett agerat mer resolut i den här frågan. Återigen, inte för att straffa Holm eller hänga ut honom. Utan istället för att visa alla de domare vi har att: ”Vi står upp för er”. Just nu andas budskapet något helt annat. Det stinker faktiskt.

@hockeystaden