Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp kan eventuellt vara med på listan.Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Det är landslagsuppehåll och då passar det väldigt bra att titta på målvaktsparen i SHL. Vilka par känns mest trygga att ha med sig ut till kamp?

Sveriges målvaktstopp är oerhört bred, det tror jag alla skriver under på. Vi har Henrik Lundqvist i NHL och Lars Johansson i KHL som kanske just nu är våra två vassaste toppar. Men strax där bakom lurar väldigt många namn och det var de tankarna som gav mig idén till att ranka SHL:s bästa målvaktspar sett till formen just nu, det vill säga under inledningen av SHL.

Jag bestämde mig tidigt för att bara plocka med fem par och om topp tre var rätt given så måste jag säga att det var klurigare med plats fyra och fem. Men till slut blev valet som det blev.

Tilläggas bör också, för att vara övertydlig, att jag anser att det finns bättre enskilda målvakter i vissa klubbar. Men det här är de jag anser vara bäst parvis.

5. Johan Mattsson och Johan Gustafsson, Frölunda

Efter en lite tveksam start så har Frölunda gått som tåget på senare tid. Det kan de främst tacka Johan Mattsson för som i stort sett varit omutlig mallen stolparna. Men Johan Gustafsson är där hack i häl på sin kollega och de delar också på ansvaret.

Det här känns som ett väldigt fint komponerat målvaktspar där man egentligen kan välja vem som helst till match utan att behöva tänka runt det så noga. Båda är matchvinnare.

4. Adam Reideborn och Robin Jensen, Djurgården

Reideborn har fortsatt sitt fina spel sedan fjolåret där han prisades som ligans bästa målvakt och vann båda de viktigaste avdelningarna gällande målvaktsstatistik, räddningsprocent och insläppta mål per match. Reideborn är definitivt en målvakt som är mogen att leda detta gänget till guld.

Vid sin sida har han unde Robin Jensen som har matchats sparsamt och på så sätt känns det nästan lite dumt att ha paret så högt som plats tre i den här rankingen. Men Jensen har varit riktigt bra de chanser han har fått, och det tyder ju på kapacitet: Att vara redo när chansen ges.

3. Viktor Fasth och Viktor Andrén, Växjö

Laget har hackat och fräst i inledningen av SHL och främst har det berott på dålig skärpa framåt. Längst bak har det dock sett väldigt stabilt ut. Viktor Fasth ser lugn och trygg ut och är en given VM-kandidat framåt vårkanten.

Viktor Andrén kanske inte har visat upp samma briljans som Fasth rent siffermässigt. Men vi vet ju alla vad han kan, målvakten var ju den som vaktade smålänningarnas mål i fjolårets SM-final, och han har faktiskt vunnit fler matcher än han förlorat den här säsongen. För kollegan Fasth är det faktiskt tvärtom, även om han statistsikt sett är bättre.

2.  Adam Werner och Markus Svensson, Färjestad

Svensson kom hem till Sverige igen efter sin sejour i KHL och har varit briljant i Färjestads mål. Till och med när krisstämpeln vilade som tyngst på laget i början av säsongen gällde den knappast Svensson som räddade laget vid ett flertal tillfällen.

Haft problem med skador och då har unge Adam Werner klivit in och storspelat.

1. Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp, Malmö

Inget snack om saken. Båda målvakterna är över 92 i räddningsprocent och balanserar kring två insläppta mål per match, vilket är sagolikt bra. Alsenfelt har varit något av en vinstgaranti varje gång han har parkerat mellan stolparna i höst, men Nihlstorp har också han varit bra och vi vet alla vad han kan.

Bägge målvakterna skulle platsa i en VM-trupp och båda målvakterna kan leda det här laget fram till SM-guld.

***

På tal om Malmö och målvakter. Visste ni att Alsenfelt besitter frisörkunskaper som han tidigare under säsongen demonstrerade på en ålderskrisande målvaktstränare?

Jag var nere i Malmö i mitten av oktober för att spela in ännu en episod av mitt frilansprojekt Dalenpodden. Redhawks målvaktstränare Henning Sohlberg har ju ett förflutet både som spelare och ledare i klubben som återfinns strax utanför Jönköping.

Henning Sohlberg och Cristopher Nihlstorp. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Det blev ett gott snack med den sympatiske, nyss fyllda, 30-åringen där han bland annat avslöjade vem i Malmös ledarstab som är mest vältränad och vem han gett sig katten på att besegra på motionscykeln.

Han berättar också om en 40-årspresent han inte skulle uppskatta och hur det gick till när han sadlade om från målvakt till målvaktstränare. En viss Johan Lindbom hade ett stort finger med i det spelet.

Nu är jag part i målet, men jag rekommenderar er att lyssna på episoden med Henning Sohlberg. Kan med fördel avnjutas via Podbean eller iTunes.