Foto: Youtube

Min kollega Mikael Mjörnberg brukar säga att jag är som bäst när jag är lite halvförbannad och grinig. Idag är en sådan dag där jag vaknat lite på fel sida och jag är medveten om att nedan rader kommer reta upp en hel del där ute, de som verkar leva ett fläckfritt liv. Men skitsamma, vi kör.

En stor snackis i idrottssverige de senaste dagarna har varit Hammarby-spelarna Nikola Djurdjic och Vladimir Rodics besök på Soap bar samtidigt som värsta rivalen AIK:s spelare var där och firade sitt SM-guld i söndags.

De båda spelarna filmades under besöket och det hela ledde till en hatstorm på sociala medier, trots att de gått ut och förklarat vad det hela handlade om: Olyckliga omständigheter, de visste inte om att AIK skulle dit helt enkelt och de lämnade också lokalen en stund senare efter guldfirarnas ankomst.

Eftersom detta är en hockeysajt ska vi inte grotta ner oss mer i detta, även om jag skulle kunna skriva mycket mer om vad jag tycker om skitstormen de fått utstå. Men det var en bra inledning till en annan stor snackis på senare tid. Den när sju Ottawa-spelare filmades i en taxi i slutet av oktober medans de satt och hånade Ottawa-coachen Martin Raymond.

Klantigt? Nej, inte det allra minsta enligt mig. Hur bra skulle vi må om vi hela tiden gick runt och oroade oss för att bli filmade och därmed väga våra ord på en guldvåg. Dessutom hade taxi-bilen ingen skylt som varnade att det fanns en kamera i fordonet.

Den händelsen har dragit igång en våldsam debatt i Nordamerika som till stor del har handlat om spelarnas rätt till ett privatliv. Spelarna har fått utstå spott och spe från ena sidan, men det finns också andra som skyndat till deras försvar och menat att de ändå måste få ha rätt att prata med varandra om sitt jobb utan att riskera att rullas i tjära och fjädrar.

Man kan ju såklart tycka att det var oerhört klantigt och respektlöst av Matt Duchene och grabbarna att sitta och snacka skit i den där taxin. Men, samtidigt: Hur många av oss har inte någon gång snackat skit om någon, speciellt någon i överordnad position? Eller underordnat för den delen också. Det ligger liksom lite i människors DNA att pyssla med sådant. Vi höjer oss själva då. Vi mår lite bättre helt enkelt.

Jag är ingen psykolog, men jag är helt övertygad om att vi människor i svåra tider mår lite bättre när vi får trycka ner någon i lönndom. Ottawa har haft en horribel inledning på säsongen och självklart vilar det ett gigantiskt tryck på spelarnas axlar att prestera. När då sju lagkamrater är ute under avslappnade former, ska vi då inte låta dem snacka skit? Göra något som alla människor gör hela tiden?

För ingen hade såklart brytt sig om inte den där filmen hade kommit ut. Ingen hade vetat vad de sju Ottawa-spelarna tyckt om sin coach och förmodligen hade stämningen i omklädningsrummet mellan spelarna och coachen varit lite mindre frostig just nu. Vad jag har förstått det som så ska saken vara utagerad, men…Det är klart som tusan att den finns där. Ingen kan inbilla sig att coach Raymond INTE blir lite, lite osäker i sin kontakt med spelargruppen efter detta. Klart han funderar över en extra gång vad han säger.

DE SKA GÅ DIREKT TILL TRÄNAREN SITÄLLET FÖR SNACKA SKIT!!!!

Så sitter säkert moralisten Björn-Rune,57,  (fingerat namn och jag ber redan nu om ursäkt till alla B-Runes därute som råkar vara 57 bast) och vrålar i diverse forum på nätet. Javisst, absolut ska de ta upp problem de upplever med coachen direkt. Men, samtidigt. Kom igen, hur många av oss gör egentligen det för vad vi kanske innerst inne upplever som en skitsak. Bättre att ventilera med sina vänner då. Kan jag tycka. Så vida problemen inte är alldeles för stora så klart.

De två händelserna ovan är så klart hett nyhetsstoff och jag säger ingenting om att media skriver om det. Vad ska man göra liksom? Tjänstefel att inte skriva.

Men det jag blir riktigt less på är den hetsjakt och drev de här spelarna får utstå från folk på sociala medier för att det enda misstaget de egentligen gjort är att de varit som folk är mest.

Jag blir riktigt trött på alla moralister direkt vid sådana här händelser ska komma rusande och berätta vad som är ”rätt och fel”. Kom igen, det är knappast så att de mördat någon. De har inte ens gjort något som kan liknas vid en kriminell handling.

Vad vill jag ha sagt med allt detta egentligen undrar ni säkert, jag är nämligen osäker på om jag lyckats få fram någon poäng ovan.

1. Nikola Djurdjic och Vladimir Rodics olyckliga möte med rivalerna var av allt att döma en slump. Ändå får de utstå tonvis med skit bara för att de som privatpersoner råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.
2. Ottawaspelarna hade såklart ingen aning om att de blev filmade i den där taxin. Jag vågar sätta hus och hem på att det sägs betydligt värre saker om tränare och lagkamrater flera gånger i veckan runt om i hockeyvärlden. Bara det att det inte kommer ut. För att inte tala om vad tränarna lär säga om spelarna.

Sociala medier, mobilkameror och människors hets om att stå i centrum för fem minuter har gett oss en värld där det faktiskt är rent av farligt för en offentlig persons rykte att ens röra sig utomhus. Jag menar, allt kan ju misstolkas. Precis allt.

Det skriks och gapas om att vi har allt färre profiler i svensk ishockey. Tro fan det när minsta lilla ord eller gärning riskeras att slås upp hur stort som helst.

Händelserna har slagits upp stort i sociala medier och det är väl det som är boven här. Vem som helst kan nå ut med sitt budskap om vad de tycker och tänker om en viss situation och det skapar en olycklig snöbollseffekt som eldar på. Folk vill överträffa varandra med att vara mest förbannad och glänsa med störst moral.

Men, har inte spelarna ett ansvar att vara goda förebilder då?

Jo, självklart har de det. Men det finns så klart gränser för allt. Man ska inte behöva räkna med att bli smygfilmad till exempel. Det finns ingenting jag stör mig på lika mycket som alla de som vräker ur sig: ”De tjänar så mycket pengar, då får de räkna med att kritiseras och granskas.”

Ja, absolut. Till en viss gräns. Men att snacka skit om en tränare eller gå på krogen utan att ställa till med skandal är knappast att gå över gränsen. Men folk vill ju gärna göra det till det.

@hockeystaden