Mattias Tedenby och Filip Sandberg.Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN och Youtube

Han lämnade Sverige och SHL efter två lyckade säsonger. Men det senaste året i Nordamerika har inte direkt varit lyckat för Filip Sandberg. Men det finns allt fog i världen för att tro att han kan bli HV71:s frälsare efter den tunga inledningen. Jag skulle tro att Johan Hult i detta nu står och blandar ihop bumbibärssaft för glatta livet.

Det jublades friskt bland HV-supportrarna på sociala medier igår sedan det stod klart att Filip Sandberg satts upp på waivers av San José i syfte att bryta kontraktet. Men efter gårdagens förlust mot Linköping på hemmaplan, började tvivlen hagla bland samma supportrar på samma sociala medier.

Det var inget negativt mot Sandberg från fansen, utan mer att han kanske nog inte är den frälsaren HV71 är i behov av just nu när ineffektiviteten står stämplad i pannorna på HV71:s anfallare. Undantaget elvispen Mattias Tedenby som går mot sin bästa säsong någonsin och lyser av självförtroende.

Filip Sandberg kommer naturligtvis inte komma in och förvandla HV:s trubbiga offensiv till en spetsigare variant. Sandberg är i grunden en krigare och kämpe som mer bidrar med det spelet samtidigt som han levererar poäng emellanåt. Men hög SHL-klass håller han absolut.

Han kommer öka konkurrensen bland HV:s forwards ännu ett snäpp, några kommer automatiskt behöva höja sig för att behålla speltid. Ni märker att jag skriver som om det redan vore klart att Filip Sandberg återvänder till HV71, det kan ju faktiskt bli så fortfarande att någon annan NHL-klubb plockar upp honom. Men det brukar typ aldrig hända, så det mesta talar för att han återvänder till SHL.

Sandberg kommer bredda HV:s forwardssida och öka konkurrensen. Men han kommer även komma in med flera viktigare ingredienser: Attityd, ledarskap, klubbhjärta och krav.

Missförstå mig inte här nu. Jag anser att HV71 har många ledare i sin trupp. Oscar Sundh, Simon Önerud och Christoffer Persson med flera. Men i mitt tycke är Filip Sandberg på en lite högre nivå när det handlar om att ställa krav. Jag skulle säga att han är den perfekta brickan att peta in istället för Martin Thörnberg, som är långtidsskadad, när det handlar om attityd och jävlar anamma.

Filip Sandberg har inga som helst problem med att ryta till om han irriterar sig på något. Jag kommer aldrig glömma en träning jag bevakade och en äldre lagkamrat till Sandberg åkte omkring och gnällde över någonting, men blev omgående uppläxad av den betydligt yngre spelaren och blev helt svarslös. Men skärpte till sig efter det.

Det är det här jag tror HV71 behöver i det här läget. Som jag varit inne på innan så bygger HV71 laget med syfte alla enheter ska kunna konkurrera med varandra. En kväll är det fjärdekedjan som kan avgöra, nästa förstalinan. Men det där har låst sig fullständigt den här säsongen och med tanke på att det i vissa matcher sett rejält håglöst ut så känner jag att Sandberg kan bli blåslampan som löser upp en del av ineffektiviteten.

För det är faktiskt som så att ska du få till det där tävlandet och hatet mot förluster, så ska det komma från spelartruppen själv. Det spelar ingen roll hur mycket tränarna skriker och gapar. Viljan att offra sig hänsynslöst för att slå in en målvaktsretur måste komma från spelarna själva. Där kommer Sandberg göra stor nytta i HV-laget. Dessutom har han ett stort HV-hjärta, trots att han är hängiven AIK:are.

Innan Filip Sandberg drog över till San José hade han två starka SHL-säsonger med 21 respektive 25 poäng. 2016/2017 bildade han en framgångsrik enhet med Mattias Tedenby och Lias Andersson som fick smeknamnet Bumbibjörnskedjan. En enhet som var starkt bidragande till SM-guldet den säsongen. Lias Andersson är borta, men Tedenby är kvar och grejar tränaren Johan Lindbom att hitta en passande tredjelänk till den duon så kan det mycket väl uppstå magi igen.

Men det finns ett stort frågetecken kring Filip Sandberg. Hur stukad är han egentligen efter året i Nordamerika? Han åkte över Atlanten 2017 som landslagsspelare och SHL-stjärna, men har varit skadedrabbad och haft det allmänt tungt i AHL.

Vad jag har förstått det som har han fått spela väldigt lite i San José Barracuda den här säsongen och frågan som måste ställas är såklart hur det har tagit på hans självförtroende.

Skulle det nu vara så att Sandberg kommer in med stukat självförtroende får sportchefen Johan Hult plocka fram den stora kastrullen, plocka bär och koka ihop en rejäl brygd med bumbibärssaft till sin hemvändare. Han kan bli den som räddar HV71.