Lawrence Pilut.Foto: Julian Avram/Icon Sportswire

Lawrence Pilut flyger just nu fram som en missil i AHL för Rochester. Ser vi till hans poängsnitt just nu så kommer han krossa alla tiders poängrekord för backar i ligan. Men frågan är hur länge Buffalo kan hålla honom utanför NHL?

LÄS MER: Efter succéstarten i farmarligan – väntar tålmodigt på NHL-chansen: ”Så klart vill man vara där uppe”

Det är en lögn att säga att Lawrence Pilut kom från ingenstans ifjol och blev utsedd till säsongens bäste back i SHL. Han har genom åren setts som en talang och varit med i landslagssammanhang på juniorsidan.

Men samtidigt förbisågs han i draften och fanns inte med i JVM när det var 95:ornas tur att avlägga examensprov.

Men ändå…Hans utveckling på mindre än två säsonger är så klart häpnadsväckande. Han vann den totala backligan i SHL ifjol, han var ytterst nära att ta en plats i VM-truppen och han signerade som odraftad ett NHL-kontrakt med Buffalo Sabres i våras.

Det blev ingen plats i NHL, men i farmarlaget Rochester Americans har han fortsatt på den inslagna vägen och till och med tryckt ner gaspedalen ytterligare ett hack. Just nu har han gjort 22 poäng på 15 matcher i AHL och med det är han i delad poängligaledning totalt. Inatt kom två nya poäng när Hartford besegrades.

SKOGLUND: Vi bara log och kände en gemenskap i att: ”Wow, såg vi nyss detta ske?”

Följer Lawrence Pilut sitt poängsnitt just nu så kommer han landa in på mellan 105-110 poäng. Som back! Det är på något sätt sinnessjukt.

I AHL spelar man 76 matcher i grundserien och Pilut kan som mest nå upp till 74 kamper, då han missat två matcher på grund av skada.

Tittar vi genom AHL-historien så är det ingen back som varit över 100 poäng. Chris Snell har varit närmast när han säsongen 93/94 gjorde 96 pinnar för Torontos gamla farmarlag St. John’s Maple Leafs.

Flest svenskpoäng under en säsong har Patrik Juhlin gjort. 91 poäng blev det säsongen 96/97 för Philadelphia Phantoms.

Kan Pilut ta rekordet då?

Det är ju såklart alltid vanskligt att sia om så här tidigt på säsongen. Han kan bli skadad. Han kan hamna i en formsvacka. Laget kan hamna i en formsvacka. ”Politik” kan göra att han får se mindre istid. Och så vidare, och så vidare. Han kan ju så klart bli uppkallad av Buffalo också.

Saker som talar för att Piluts poängsuccé i AHL fortsätter:

Hela Buffalos organisation verkar ha gjort en omstart i positiv bemärkelse. Ända sedan de draftade Rasmus Dahlin i somras så verkar det bara vara rosa fluffiga moln kring Sabres med farmarlag. Detta visar sig bland annat på Rochester som gått som tåget under säsongsinledningen och de är ett lag som glöder i offensiven. Detta har självklart bidragit till Piluts poängleverans.

Många siade på försäsongen att Lawrence Pilut skulle kunna knipa en plats i NHL. Nu höll det inte riktigt hela vägen, men han har i snart en och en halv säsong visat vilken nivå han bemästrar i sitt spel. Varför skulle den nivån helt plötsligt sjunka dramatiskt? Självklart kommer Pilut gå poänglös från matcher under resterande del av säsongen, men samtidigt har han visat att han har kapaciteten att studsa tillbaka direkt.

Saker som talar för att Piluts poängsuccé i AHL INTE fortsätter:

Det ligger väl rätt nära till hands att tro att 22-åringen kan räkna med en NHL-chans i Sabres inom kort. Självklart är det där han vill spela och han har väl redan nu bevisat att han håller hög nivå på andra sidan pölen.

Men…Är det så självklart att han kommer kallas upp? Jag frågade hockeysverige.se:s egna NHL-guru Uffe Bodin om saken och han berättade att vissa saker kan tala emot att Pilut kallas upp enbart för sin succé.
— Det knepiga är att de har McCabe, Dahlin, Scandella och Beaulieu framför honom som vänsterfattade backar. Hans chans hade antagligen varit betydligt bättre om han var ”rightare”. Nu spelar Dahlin visserligen som högerback allt som oftast, men det kommer nästan att krävas en eller fler skador på nån av dessa för att Pilut ska bli uppkallad, berättade Uffe Bodin.

Det kan också komma en ovälkommen skada på Pilut som saboterar hans chanser att slå poängrekordet om han blir borta ett tag.

Sedan vet man aldrig med NHL-klubbarna. Det kan komma en trejd. Antingen att Pilut får flytta på sig, eller att en back värvas in som tar istid från svensken. Det har vi fått lära oss genom åren att precis allting kan hända därborta.

Självklart vill vi se Pilut i NHL. Men om nu den välförtjänta chansen skulle utebli, vore det då inte väldigt kul att få se honom slakta ett rekord istället?

HÄR ÄR DE TIO SVENSKAR SOM GJORT FLEST POÄNG UNDER EN OCH SAMMA AHL-SÄSONG:

# PLAYER SEASON TEAM GP G A TP
1.  Patrik Juhlin (RW) 1996-1997 Philadelphia Phantoms 78 31 60 91
2.  Niklas Andersson (LW) 1992-1993 Halifax Citadels 76 32 50 82
3.  Mikael Samuelsson (RW) 2000-2001 Kentucky Thoroughblades 66 32 46 78
4.  Pär Djoos (D) 1992-1993 Binghamton Rangers 70 16 53 69
5.  Robert Burakovsky (RW) 1993-1994 Prince Edward Island Senators 52 29 38 67
6.  Nils Ekman (LW) 2002-2003 Hartford Wolf Pack 57 30 36 66
7.  Robert Nilsson (LW/RW) 2006-2007 totals 69 18 48 66
Bridgeport Sound Tigers 50 12 34 46
Wilkes-Barre/Scranton Penguins 19 6 14 20
8.  Loui Eriksson (LW/RW) 2005-2006 Iowa Stars 78 31 29 60
9.  Joakim Lindström (RW) 2007-2008 Syracuse Crunch 49 25 35 60
10.  Gustav Nyquist (RW/LW) 2012-2013 Grand Rapids Griffins 58 23 37 60