Genrebild.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Idag släpper ensamutredaren Ola Lundberg sin lunta med förslag till hur svensk ishockeys seriesystem ska se ut i framtiden. Många förespråkar direkt nedflyttning från SHL till Hockeyallsvenskan – men det vore en fatalt dålig väg att vandra enligt mig.

Det är bara den 23 november, men erkänn att det redan nu känns som julafton? Trots en natt med minimalt med sömn vaknade jag upp full av iver och energi. För idag ska ju serieutredaren Ola Lundberg presentera vad han kommit fram till om hur seriesystemet i svensk ishockey ska se ut i framtiden.

Tidpunkten, 16:30 en fredag, är som klippt och skuren för att förslaget han kommer kasta fram på presskonferensen lär sticka i ögonen på en hel del människor. Som Joakim Englund är inne på i detta inlägg så känns valet av tid som en förvarning om att inga större förändringar kommer ske, vilket såklart kommer reta upp den falang som hävdar att SHL mördas och står i.

För cirka två månader sedan skrev jag denna krönika där jag föreslog att intresseorganisationerna kring SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan skulle skrotas till förmån för en enda organisation som tog tillvara på våra tre högsta ligor på herrsidans intressen.

Under tredjeligan trycker man sedan in en propp och ställer rejäla krav på lagen för att komma in i elithockeyn underifrån. Jag är fullständigt övertygad om att ifall man stänger till efter de tre högsta ligorna, så kommer det på sikt innebära att lagen i lugn och ro kan bygga sina organisationer, med mera. För att komma in underifrån till tredjeligan ska det inte bara räcka med sportsliga meriter, man måste kunna motsvara ekonomiska och arenakrav också. Ni som är intresserade kan läsa det länkade inlägget ovan.

Jag tror dock inte att en sådan lösning kommer presenteras idag, vilket är synd. Men livet går vidare ändå.

En sak som däremot skulle uppröra mig väldeliga är om det i förslaget ligger med en punkt om direktnedflyttning. Det gastas ju om det till höger och vänster, men jag tror inte att det skulle vara rätt väg att gå under rådande förutsättningar och omständigheter.

Det finns de som menar att det skulle vara mest sportsligt rättvist om jumbon i SHL åker rakt ner i allsvenskan. Jag förutsätter att de som hävdar det även tycker att jumbon i Hockeyallsvenskan ska förpassas till Hockeyettan utan kvalspel, det vore ju rätt märkligt annars.

Jag kan förstå att man tycker så. Men det finns en baksida med detta, dels riskerar det att döda all form av spänning om vi har en jumbo i SHL och Hockeyallsvenskan som riskerar att vara helt avsågade redan i januari.

Men det är ändå inte det största problemet i detta. Vi har ett transferfönster som slår igen i mitten av februari. Det är ingen utopi att hävda att vi då kan ett gäng förankrat och avsågat i botten som lär åka ur så det dundrar om det. Detta lär i sin tur leda till grov sportslig orättvisa.

Hur då? undrar ni säkert. Jo, det kan inte finnas någon vettig klubbledare som i händelse av redan klar degradering i mitten av februari har någon större lust att sitta och betala ut marknadsmässiga löner för den nivå de för stunden spelar på. Bättre att dra i handbromsen i tid och bädda för säsongen efter i underliggande division.

Spelare från de respektive jumbogängen lär bjudas ut hejvilt till hugade spekulanter som jagar SM-guld, slutspel eller en plats uppåt från Hockeyallsvenskan till SHL.

Skulle det verkligen vara sportslig rättvisa? Att ett gäng kan förstärka sin trupp radikalt när vi närmar oss upploppet på säsongen. Inte enligt mig i alla fall, då kommer vi verkligen få se de rika segla iväg. Det vill nog knappas de rättvisemänniskor som hävdar att SHL dödar hockeyn.

Däremot skulle jag inte ha några som helst problem med att vi har direktnedflyttning om man täpper till möjligheten att dumpa en dyr trupp. Förslagsvis då genom att transferstoppet flyttas bakåt till nyår exempelvis.

Jag tycker att C Mores Björn Oldeen kom med ett superspännande förslag igår som garanterar att ett lag åker ner från SHL, men som ser till att lagen ändå måste ha sina vassaste möjliga trupper ända in på upploppet.