Johan Lindbom är inte längre tränare i HV71.Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Så kom då beskedet. HV71 entledigar (som det så vackert heter) Johan Lindbom från sitt uppdrag i HV71. Jag är inte helt säker på att det är rätt beslut av den sportsliga ledningen i klubben.

HV71 inledde säsongen rejält darrigt och det har vägrat att lossna för Jönköpings-klubben. Man har haft spelet i mångt och mycket i matcherna, men puckuslingen har vägrat att leta sig in bakom motståndarlagens målvakter och deras 43 mål är klenast i hela SHL i skrivandets stund.

Idag kom beskedet att Johan Lindbom får lämna klubben han tagit till dubbla guld. Dels som spelare 1995 och sedan som huvudtränare 2017 efter att han inför säsongen innan kastats in som huvudtränare efter en väldigt turbulent tid i föreningen som slutade med att omstridde tränaren Andreas Johansson lämnade klubben.

Det har ropats på Johan Lindboms avgång i stort sett under hela säsongen från en del supportrar, men då ska man veta att han varit långt ifrån ensam om besluten i omklädningsrummet. Han har såklart haft titeln som huvudtränare, men internt delade han, Stephan Lundh och Nicklas Rahm på arbetsuppgifterna och ansvarsområdena. Som jag har förstått det.

Jag har inget negativt att säga om vare sig Stephan Lundh, som nu tar över som huvudtränare, Nicklas Rahm och nye Jonas Holmström som hämtas in från J20. Kompetenta herrar alla tre. Men jag förstår inte riktigt vad som kommer bli bättre med helheten om jag ska vara helt ärlig. Spelet har funnits där, chanserna har vaskats fram och de har den underliggande statistiken med sig. Det som har saknats har varit ”killerinstinkten” när chanserna kommer. Johan Lindbom har anklagats för att vara för passiv i båset, men jag kan inte se att herrar Lundh och Rahm inte skulle ha givits chansen att kliva fram för att locka upp ”det där sista lilla” till ytan. Vad är det som säger att de kommer lyckas nu bara för att Lindbom inte längre är med.

Självklart kommer man till en punkt där man måste agera, det inser jag med. Det är mycket som står på spel i elithockeyn och misslyckanden accepteras ej. Med tanke på att Johan Lindbom är en väldigt prestigelös och inkluderande tränare så har jag väldigt svårt att se att två tredjedelar av de nu som kliver in inte har fått vara med och påverka redan innan.

Därför tycker jag lösningen känns en en aning märklig och överilad. I detta läget.

Sen är det givetvis så att hela bilden knappast kommit fram ur HV:s innersta. Det finns säkert många, många goda anledningar till att sportchefen Johan Hult nu tagit detta beslut. Ett beslut han knappast ville ta. Men de goda anledningarna har jag svårt att se just nu.

Sen. En annan aspekt. Spelet sitter. Men har verkligen alla spelare i truppen levererat som förväntat? Jag tycker inte det. Det finns många att hämta betydligt mer av. Det kanske skulle ha varit ett gäng spelare som skulle lämnat istället?

Till sist. Efter SM-guldet 2010 med Janne Karlsson vid rodret har HV71 haft fyra huvudtränare. Ulf Dahlén fick kicken i december 2013 och ersattes av Torgny Bendelin som var kvar avtalstiden ut, det vill säga säsongen ut. Andreas Johansson kom därefter och sparkades/sa upp sig själv (man kan nog välja hur man vill se det) efter röda och gröna gubbar-kaoset sommaren 2015 och Johan Lindbom tog över efter honom.

De tre senaste som kontrakterats av HV71 sedan 2010 i syfte att leda klubben in i framtiden har alltså fått sparken i förtid. Jag antar att en ny huvudtränare ska rekryteras efter den här säsongen. Det valet måste bli rätt.

@hockeystaden