Ola Lundberg.Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Jag är nog sist i hela hockeymedia-Sverige att lämna mina synpunkter på Ola Lundbergs serieförslag som presenterades i fredags. Men nedan får ni mina tankar om det hela. Jag har egentligen inga invändningar – förutom en. En stor sådan.

Jag måste säga att jag inte hade så stor koll på Ola Lundberg innan han i början av året presenterades som den som skulle utreda det framtida svenska seriesystemet för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Under resans gång har jag knappast fått större koll på honom. Men 16:30 i fredags stod han där likt Gud fader själv och skulle presentera sin skapelse. Hela Hockeysverige höll andan för vad som komma skulle ur Olas mun.

Och han frälste oss alla med ett förslag som till stora delar känns klockrent. Så tycker jag, och de flesta andra. Ola trendade på Twitter och det känns som han fick ett medialt genombrott på köpet med sin lugna stil och trygga värmländska. När han plockade upp det handskrivna brevet han fått från en äldre kvinna i början av sitt uppdrag och idkade högläsning gick han igenom TV-rutan och blev rentav folkkär i folkhemmen runt om i vårat avlånga land.

Jag hyllar enkelheten i hans förslag. Alla ska förstå och det är klockrent att han fernissat bort den stinkande odören av kärnkraftverk i kvalsystemet. Alla tre ligornas slutspel går till på exakt samma sätt, vilket gör det enkelt att förstå även för de som inte missbrukar hockey dagligen.

De två sista gängen i varje serie ska mötas i ett play out-möte där förloraren skickas ur och vinnaren stannar kvar. Gott så, Ola har lyckats behålla flödet av lag som vandrar mellan serierna, men samtidigt täppt till luckan att lag som blivit avsågade tidigt på säsongen ska kunna dumpa spelare i jakt på att spara pengar inför kommande år. Något jag var inne på i fredags. Nu måste de ha sin allra bästa trupp tillgänglig till säsongens allra sista match.

LÄS MER: Därför ska vi inte ha direktnedflyttning 

Men, måhända att jakten på just enkelheten har en baksida. Jag är nämligen inte helt tillfreds med att de respektive vinnarna i play out-mötena ska klara sig undan så enkelt. Varför inte låta de som torskat finalen i underliggande division få en andra chans genom att möta vinnaren i ovanliggande series play out?

I förslaget, som ska ut på remiss och långtifrån är klubbat ännu, så stängs ju faktiskt den nuvarande möjligheten till skifte av totalt fyra lag mellan serierna igen. Det överraskar mig faktiskt att detta faktum ännu inte har stötts och blötts in absurdum på sociala medier och att folk rasat sig sönder samman och vunnit VM-guld i att vara mest arg och kränkt över denna punkt i förslaget.

Det här är den största bristen i Olas förslag tycker jag. Möjligheten till att två lag kan åka ur och två lag upp måste finnas kvar. Jag tycker dessutom att det är en helt lagom mängd. Jag hoppas att de som nu ska behandla förslaget tar denna punkt i beaktande och korrigerar det.

Det vill säga att play out finns kvar i samma form som enligt Olas ypperliga utredning, MEN att vinnaren där får möta förloraren i underliggande series final. Enkelheten i systemet naggas en aning i kanten och att allt avgörs inom den egna serien försvinner en smula. Men jösses vilken final på den inhemska säsongen vi skulle få.

Tanken har slagit mig att de extra matchserierna som jag föreslår ovan kan ha skippats i förslaget då de på grund av tidsmässiga skäl kanske inte går att få in i säsongsschemat. Men det där borde kunna gå att lösa genom att tajta till spelschemat under säsong från allsvenskan och nedåt i systemet och därigenom spara ihop till de två extra veckor som behövs.

@hockeystaden