Får Henrik Skoglund sin vilja igenom så finns det i framtiden två inhemska titlar att lägga beslag på. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Hörni. Nu när vi ändå debatterar förslaget på nytt seriesystem, är det inte lika bra att slå ett rejält slag för Svenska Cupen i ishockey också då?

Jag är långt ifrån ensam om att vilja se en svensk cup i ishockey och många innan mig har propagerat för en turnering, som så här på skiss-stadiet känns som det skulle bli en större hit än fotbollens bleka motsvarighet.

Behöver vi ens en cup i Sverige frågar sig säkert vän av ordning. Behöver och behöver, jag tror det skulle ge en extra krydda för småklubbarna ute i landet och sätta rejäl spets på försäsongen när mindre föreningar får besök av storklubbar. Ett perfekt tillfälle att skapa ett event runt hela matchen och marknadsföra hockeyn på orten. Tänk bara rubrikerna om Dick Axelsson skulle spela tävlingsmatch mot Huddinge med sitt Djurgården i ett kokande Björkängshallen. Eller varför inte om lagkamraten Linus Hultström skulle skrinna in i Vimmerby Ishall för att försöka skjuta moderklubben ut ur turneringen.

Sen är jag medveten om att SHL-klubbarna kanske inte skulle vara pigga på idén att få in ännu en turnering i schemat när några gäng redan har CHL att ta hänsyn till. Men i det här förslaget blir det inte så fasligt många matcher för SHL-klubbarna.

Jag är så övertygad om att Svenska cupen i ishockey skulle bli så populär att jag redan nu har skissat fram ett förslag på hur det skulle kunna se ut och tilltala klubbar på alla nivåer. Den kan i mångt och mycket ersätta de ack så trista försäsongsmatcherna.

Cupen består av tre steg.

Kvalspel – gruppspel – slutspel

Jag vill tillägga här att jag utgår ifrån hur seriesystemet ser ut just nu. Inte hur det kanske kommer att se ut 2020.

KVALSPEL (88 lag)

Eftersom lagen i SHL och Hockeyallsvenskan står över den här omgången blir det de 47 klubbarna i Hockeyettan, samt de 41 högst rankade lagen i division två som får spela kval till huvudturneringen i två steg. Jag tänker mig enkelmöten där det lägst rankade laget har hemmaplan.

Två kvalomgångar alltså som ska resultera i att 22 gäng från detta steg återstår.

GRUPPSPEL (36 lag)

Här kliver de allsvenska klubbarna in och bildar nio grupper med fyra lag vardera tillsammans med de 22 återstående lagen från lägre divisioner. Alltså 36 lag totalt. Eftersom jag tycker sånt här är så vansinnigt roligt så plockade jag fram två mössor och la lappar med de allsvenska klubbarna i en, de bildade de seedade klubbarna som placerades ut i grupperna, och la de återstående i den andra.

Tilläggas bör att de återstående lagen valdes ut enligt den placering de har just nu i Hockeyettan enligt principen 1). På Allettan-plats just nu 2). De två lag som har högst poäng just nu utanför Allettan. I verkligheten skulle det såklart se helt annorlunda ut. Men jag ville bara ge er lag för att måla mitt exempel i starkare färger.

Grupp A

Västervik
Almtuna
Kalix
Vimmerby

Grupp B

Vita Hästen
Södertälje
Visby/Roma
Kristianstad

Grupp C

Oskarshamn
Pantern
Tranås
Dalen

Grupp D

AIK
Karlskoga
Arboga
Piteå

Grupp E

Björklöven
Tingsryd
Väsby
Vännäs

Grupp F

Västerås
Troja
Köping
Nybro

Grupp G

Modo
Mariestad
Hanhals
Kallinge/Ronneby

Grupp H

Leksand
Borlänge
Huddinge
Boden

Grupp I

Karlskrona
Hudiksvall
Enköping
Östersund

Jag har inte tagit någon geografisk hänsyn i min gruppindelning. Men det kanske vore klokt att göra det.

I det här steget tänker jag mig dubbelmöten, det vill säga att det totalt blir sex matcher per lag i de respektive grupperna och att ettan och tvåan går vidare till slutspel.

SLUTSPEL (32 lag)

18 lag har vaskats fram från gruppspelet och här har nu de 14 SHL-klubbarna klivit in också vilket ger totalt 32 lag. Jag tog mig friheten att lotta16-delsfinalerna i detta steg också.

Troja – Luleå
Vita Hästen – Malmö
Hudiksvall – Djurgården
Borlänge – Frölunda

Almtuna – Linköping
Södertälje – Växjö
Björklöven – Färjestad
Modo – Skellefteå

Pantern – Rögle
Västervik – Brynäs
Tingsryd – HV71
Leksand – Timrå

Karlskrona – Örebro
Västerås – Mora
Karlskoga – AIK
Mariestad – Oskarshamn

Inte heller här har jag tagit någon geografisk hänsyn. Men herregud vilka hockeyfester detta tenderar till att kunna bli. Tingsryd mot HV71. Nelson Garden Arena lär ju bli utsåld. Tänk då om de lottats mot Växjö? Björklöven mot Färjestad. Klubbarna gjorde upp i två raka SM-finaler på 80-talet och bara det skulle nog kunna räcka för att hetsa fram en magisk stämning kring detta möte.

För att inte tala om vilket drag det skulle bli i Borlänge när Frölunda kommer på besök.

Jag tänker mig enkelmöten hela vägen fram i slutspelet och det lägst rankade laget ska ha hemmaplan hela tiden. Skulle nu något lag (mot förmodan) gå hela vägen från kvalspel till final ger det tolv matcher totalt.

Kvalspelet och gruppspelet skulle också kunna avgöras under försäsongen och slutspelet, med maximalt fyra matcher för lagen som tar sig till final, skulle kunna ta vid när seriespelet dragit igång.

Vad tycker ni, skulle inte detta bli en hit av kolossala mått?

@hockeystaden