Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Minns ni när det för några år sedan kom fram att SHL gick i funderingar på att införa wild cards till SHL? Vilket ramaskri det blev. Nedan listar jag sex lag som jag skulle vilja se i SHL, men som just nu är väldigt långt ifrån. Jag delar helt enkelt ut mina egna wild cards.

Det är väl lika bra att direkt slå fast att jag definitivt inte vill ha wild cards-platser till SHL. Det sportsliga måste gå i första hand. Inte det runtomkring. Jag känner att det är värt att betona av ömsint hänsyn till min mejlkorg.

Men det är ändå kul att leka med tanken på hur det skulle kunna se ut om SHL-pamparna och förbundet helt plötsligt fick för sig att utöka SHL med sex lag genom att dela ut friplatser och därmed ha en 20 klubbar stark högstaliga. Och sedan givetvis stänga igen ligan för att ge klubbarna möjlighet att växa i lugn och ro.

Återigen, det kommer så klart aldrig att ske, vilket är skönt. Men nedan har ni mina sex favoriter till att tilldelas varsitt wild card om jag skulle få ha någonting att säga till om i ett sådant hypotetiskt skede. Kan avslöja att jag har fastnat för en hel del lag, så det var faktiskt lite knivigt att begränsa antalet.

LEKSAND

Det är väl inget snack här va? Leksand engagerar folk land och rike runt och drar mängder med publik. Just nu är det mesta stolpe ut sportsligt där laget går tungt i Hockeyallsvenskan. Men det första frikortet går till dem. Får de bara lugn och ro under några säsonger så kan de återigen bli en faktor att räkna med i SHL.

AIK

Ett lika självklart val som Leksand. AIK som klubb engagerar och berör. Sen har de lite problem med att locka folk till sina hemmamatcher när det går dåligt. Det visar historiken i SHL. Men värsta rivalen Djurgården har på senare tid etablerat sig som ett topplag återigen i SHL och kan AIK klättra upp i närheten av den nivån så kan det bli ett våldsamt drag i Stockholms-hockeyn igen. Jag tror det skulle vara bra för intresset i stort.

HAMMARBY

Givetvis den stora skrällen här. Klubben har just nu stora problem i och med den kommande rivningen av Zinkensdamms ishall. Men det är en storklubb och ett gigantiskt varumärke. Får hockeyn en plötslig och stor framgång tror jag folk skulle börja gå på matcherna också. Skulle de dessutom ligga på samma nivå som rivalerna Djurgården och AIK så skulle det bli åka av gällande intresset med stora publikfester som följd.

BJÖRKLÖVEN

En gammal klassiskt storklubb som hade sin ”prime” på 80-talet med ett SM-guld 1987. Ironiskt nog var det framgången som ledde till förfallet och de åkte ur två efter guldet då de tappade mängder av spelare. Sedan dess har de förvisso tagit sig tillbaka vid ett par tillfällen, men också varit nere i Hockeyettan. Det finns en stor rivalitet med antagonisten Skellefteå och det skulle vara väldigt spännande att se kapprustningen lagen emellan om de båda landskapskollegorna skulle befinna sig på samma nivå i seriesystemet. Västerbotten skulle koka.

VÄSTERÅS

Här finns alla möjligheter att på sikt kunna bygga upp en storklubb som går i bräschen i svensk ishockey. En stor stad, många företag och ett stort intresse för laget. Har en rik historia av att ha legat i högsta serien och enligt mig är det där de hör hemma.

MODO

Självklart ska Modo spela i högsta serien. Örnsköldsvik ÄR hockey och klubben har en historia av spelarproduktion utan dess like. Dessutom har de ett stort intresse kring sig och det verkar alltid hända något kring föreningen.

Saknar ni något lag?

@hockeystaden