Foto: Bildbyrån

Rent generellt tycker jag att dräkterna i SHL lämnar en hel del i övrigt att önska. Självklart är det de vedervärdiga reklamblafforna som saboterar och förstör helhetsintrycket. Men det är ändå värt att göra ett försök med en ranking här nedan.

När det handlar om gynnsam estetik på matchtröjor i hockeyvärlden så är självklart NHL-klubbarna föregångare med sina reklamfria ställ. I Sverige ser det inte likadant ut, förutom i ett fall, och redan här och nu kan ni säkerligen räkna ut vilka som parkerar som numero uno på den listan.

Innan ni får den nerifrån och upp så måste jag bara passa på att ösa ännu en skopa beröm över NHL-klubbarna som allt som oftast bara kör med max två färger på sina tröjor. Rent och snyggt så det förslår.

Tröjorna som rankas här är klubbarnas hemmaställ. Enbart. Alla bilder är tagna av Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN.

14. Örebro

Jere Sallinen.

Den här tröjan har egentligen allt för att uppfylla mina kriterier vad gäller enkelhet. Men bara för det så tar loggan över alldeles för mycket och jag gillar inte Örebros logga. Så från att ha kunnat slå sig in topp fem, så sänker tyvärr emblemet hela intrycket av den här kreationen.

13. Linköping

Eddie Larsson.

Linköping åker dit lite på samma vis som Örebro. I grunden en rätt snygg tröja. Men jag gillar inte färgerna på ärmarna och helheten harmonierar inte riktigt med klubbmärket och inte alls med den flerfärgade reklamen allra längst ner.

12. Frölunda

Joel Lundqvist.

Alldeles för plottrig. Har potential och hade de bara gjort sig av/integrerat bättre med alla reklamblaffor så hade den här varit riktigt snygg.

11. Timrå

Hampus Larsson.

Den här tröjan har stil och klass och andas pur hockeykultur. Men NHK-loggan? Vad tusan? Den sabbar precis allt.

10. Malmö

Fredrik Händemark.

I grunden väldigt snygg tycker jag. Förutom den vita kragen så håller de sig till endast två färger. Men reklamen förstör alldeles för mycket för att denna ska placera sig högre.

9. Rögle

Craig Schira.

Här har man (nästan) verkligen tänkt till. Reklamen är vitfärgad och stör inte helhetsintrycket om det nu inte vore för den vedervärdiga röda MAXI-reklamen. Varför kunde man inte få denna i vitt också? Då hade den här kunnat hota ettan på listan rejält.

8. Färjestad

Martin Johansson.

Här sabbar reklamen helhetsintrycket något fruktansvärt. Men om vi för någon sekund bortser från det så är tröjan faktiskt ganska snygg måste jag säga.

7. Djurgården

Andreas Enqvist.

Det är lite power i den här tröjan. Sen hade jag gärna förespråkat helblått, men man kan inte få allt här i världen. XXL-loggan förstör helhetsintrycket och Djurgården tappar några placeringar på grund av den.

6. Mora

Adam Masuhr.

Nu gillar jag ju iofs matchtröjor med så få färger som möjligt. Men jag gillar den vita och gröna randen de fått in på sin tröja. Det harmonierar på något sätt.

5. Växjö

Liam Reddox.

Färgerna och dess kombination är fantastisk. Tänk vad denna tröja hade tjänat på att göra sig av med all reklam. Tyvärr solkas den rejält med alla blaffor kors och tvärs.

4. Luleå

Niklas Olausson.

Jag gillar faktiskt att de satt reklamen över loggan på rad horisontellt och inte vertikalt i två sjok som så många klubbar pysslar med annars. Den här tröjan är klass.

3. HV71

Martin Thörnberg.

Jag gillar detta starkt faktiskt. Huvudsponsorerna integrerar fint i tröjan med vit text. Reklamblafforna under axlarna stör såklart, men irriterar inte ögat så värst mycket.

2. Skellefteå

Jimmie Ericsson.

Svart och gult går alltid hem och reklamen stör till viss del intrycket. Men inte så jättefarligt ändå faktiskt. Man får inte känslan av att befinna sig på Times Square med alla neonskyltar som man kan få av vissa andra tröjor.

1. Brynäs

Jacob Blomqvist.

Rent och snyggt. UNICEF-loggan smälter in perfekt och det enda som finns att anmärka på den här tröjan är att jag personligen tycker att tigerränderna på axlarna ska bort. Men jag förstår ju att det handlar om traditioner där. Men det hade varit mycket snyggare med helsvart.