Jack Connolly.Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Jack Connolly har hyllats för sina insatser i Luleå under säsongen. Han är faktiskt på väg mot rekord när det handlar om att göra skillnad för sitt lag.

Statistikdatabasen på shl.se räknar bara matchvinnande mål från säsongen 1999/2000 av någon anledning. Jag börjar förvisso bli gammal och gaggig, men jag vill minnas att den statistikposten bokförts längre än så.

Nåväl. Jag kan ha fel. Med det som bakgrund slår jag ändå fast att Luleås Jack Connolly är på väg mot rekord i SHL gällande konstformen att snickra dit det matchavgörande målet i matcherna. Tomi Kallio (05/06) och Chris Abbott (10/11) har vardera gjort tio matchvinnande mål under en och samma säsong. Det är ingen vad jag kommit fram till som slår dem på fingrarna där.

Jag är en statistiknörd ut i fingerspetsarna och brukar alltid ägna kolumnen med ”GWG” extra intresse. Jag tycker det säger lite om karaktären hos spelarna. Jag tycker det berättar vem som är beredd att göra det där lilla extra för att få in puckjäveln i mål när matcherna står och väger.

Sedan berättar ju den statistiken såklart inte hela sanningen. Du kan ju göra 8-0-målet i en match, där sedan motståndaren vaknar till liv och reducerar sju gånger om, och genom det ändå få tillgodoräkna dig det matchvinnande målet. Likadant blir du matchvinnare om du slår in det avgörande målet på straffar, vilket i Connollys fall hänt tre gånger den här säsongen.

Jack Connolly har gjort elva mål totalt den här säsongen, sju av dessa har varit matchavgörande. Räknar vi bort straffarna så blir det fyra av åtta mål under vanligt spel så att säga som har hjälpt hans lag att vinna. Det tyder på karaktär och vinnarskalle.

Vi har inte ens spelat hälften av årets grundserie och Jack Connolly, med all den speltid han får, har ”bara” fyra matchvinnare kvar innan han kliver förbi Abbott och Kallio i den statistiken. Det kan vara värt att spana på. Känslan är att det kan vara ett nytt rekord på gång, sett till den statistik som finns tillgänglig ska betonas.

Den som vinner statistikgrenen över hela säsongen brukar landa in på någonstans mellan sex och åtta matchvinnare. Redan nu är alltså Connolly uppe och nosar i trakterna av de som gjort flest under en säsong. Bland annat så har Linus Klasen, Kristian Huselius och Andreas Johnsson gjort nio.

En annan sak att notera gällande Connolly är att fem av hans mål kommit när Luleå haft ett oavgjort resultat i matchen. Tyder också på förmågan att kliva fram. Bäst i denna statistik just nu är Frölundas Patrik Carlsson och Brynäs Joel Kellman som vardera gjort sex mål när deras matcher haft ett oavgjort resultat.