Fotot är ett montage.Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Ibland fastnar man i tankar och sedan igår har funderingarna över varför Skaraborg inte har något lag i SHL eller Hockeyallsvenskan vägrat att lämna mig. Vad kan det bero på?

Jag kuskade runt halva Skaraborg igår i jobbsyfte och då slog det mig att det faktiskt är väldigt märkligt att en landsdel med så många invånare och hockeyklubbar inte lyckats etablera något lag på högre nivå. Det är ingen stor yta vi talar om, men väldigt många klubbar, som har producerat bra spelare genom åren.

Skövde och Mariestad är sedan länge etablerade klubbar i landets tredjeliga och Mariestad var under ett gäng år etablerade i gamla division ett, dåvarande andraligan under elitserien.

Men för att tala klarspråk så har egentligen aldrig det vi en gång i tiden kallade Skaraborgs län (tillhör numera Västra Götalands län) haft någon klubb att yvas över om vi ser till potentialen att kunna hota mot SHL.

Jag vet inte riktigt vad det beror på att den delen av landet inte lyckats få fram någon rejält utmanande klubb. Enligt Wikipedia, som hänvisar till SCB, så innehöll kommunerna i gamla Skaraborg totalt 280 274 människor 2015.

Tittar vi på spelare som just nu är aktiva i SHL, eller högre, så kommer det faktiskt en hel del från klubbar som har sin bas här. Exempel på detta är Frölunda-duon Viktor Ekbom (Falköping) och Max Friberg (Skövde). I Växjö hittar vi Mariestads-bördige målvakten Viktor Andrén och i Malmö den i Töreboda fostrade Tobias Ekberg. I NHL har vi Anton Strålman (Tibro) och Rasmus Dahlin (Lidköping) som är etablerade i ligan och Christoffer Ehn (Skara) växlar mellan AHL och NHL.

Men det finns fler exempel än så och det var lite det jag funderade över igår när jag passerade  orterna Skövde, Skara och Lidköping: Det är ju inga avstånd att tala om och det går snabbt att ta sig från ort till ort.

Tänk om någon av klubbarna Mariestad, Skövde, Falköping, Lidköping, Tibro, Skara, eller någon annan, skulle ta täten rejält och därigenom kunna suga åt sig både fans, sponsorer och spelare från andra klubbar, då tror jag förutsättningarna för att etablera ett gäng på minst allsvensk toppnivå skulle finnas.

Men jag antar att det är konkurrensen mellan de olika föreningarna som historiskt sett hindrat. Rivaliteten mellan Skövde och Mariestad är ju vida känd till exempel.

Vad är era tankar om detta? Varför har inget lag lyckats etablera sig högre upp?

@hockeystaden