Pyroteknik användes på Brynäsfansens läktare inför Annandagens bortamatch mot Timrå.Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Matchstarten mellan Timrå och Brynäs fick skjutas upp i åtta minuter sedan någon eller några tänt en bengal på läktaren. Jag frågar mig vad vitsen med att elda inomhus, bland en massa människor som står tätt packade, egentligen är?

Med risk för att låta som en fullfjädrad pyroman så kommer jag här och nu ut med ett erkännande om att jag älskar att se saker brinna. Vi har en öppen spis hemma och jag brukar gå i spinn så fort utomhustemperaturen slår under plus tio grader celsius på kvicksilvret.

”Vad säger ni, ska vi inte ta och elda lite?” Brukar jag ofta fråga min familj som säkert fler än en gång frågat sig vad det egentligen är för fel på mig.

Där jag bor har vi en äng där det varje åt tänds en Valborgseld. Glöm att vi blir bortbjudna någonstans på Valborgsmässoafton. Över min döda kropp.

”Ska det vara skiva så ska det vara skiva här. Därmed basta”

Däremot så gillar jag inte det som skedde uppe i Timrå idag. Då när Brynäs-fansen drog igång pyroteknik på läktaren. Jag kan hålla med om att brinnande bengaler kan vara vackra att titta på, men vem är ansvarig för säkerheten där på läktaren där folk står packade som sillar?

Svaret på frågan är såklart att det är den arrangerande klubben som bär ansvaret för vad folk tar med sig in på arenan. De är också ansvariga för säkerheten. Men om vi tänker bort det en smula och funderar över det personliga ansvaret där på läktaren: Vem kan garantera att någonting allvarligt inte händer?

Såvitt jag vet är det förbjudet att elda med pyroteknik på våra SHL-arenor och det finns självklart anledningar till att det är förbjudet. Vad händer om en vrålpackad supporter som knappt kan stå på benen får fjutt på en bengal utan kontroll på sina kroppsrörelser. Det har ju garanterat redan hänt ett antal gånger i samband med idrottsevenemang, främst fotboll, och jag är faktiskt positivt överraskad att ingen, återigen mig veterligen, aldrig brännskadats allvarligt på svensk mark av dessa ting. Jag vet dock att folk fått uppsöka sjukhus för både brännskador och rökskador.

Sedan känns det inte heller helt klockrent att bränna av någon form av okontrollerad pyroteknik inomhus. Jag tror inte röken är direkt hälsosam att andas in.

Lösning? Det är knappast möjligt att visitera alla åskådare i samband med match. Och även om det skulle låta sig göras, så kan ju exempelvis en bengal gömmas på arenan långt innan match.

Så jag sitter inte på någon lösning på problemet. Det har ju hänt vid tidigare tillfällen att det eldats med bengaler i samband med hockeyarrangemang och jag hoppas vid hela min själ på att denna företeelse inte får fäste hos hockeyn på samma sätt som den fått hos fotbollen. För då är jag rädd att vi är nära en katastrof.

Sedan kan man ju fråga sig vad vitsen med att elda inomhus egentligen är. Vad fyller det för funktion? Vad ger det för extra näring till matchen?

För mig är faktiskt detta idioti.

Det ska tilläggas att denna krönika inte är riktad mot just Brynäs fans. Men det var på deras läktare pyrotekniken antändes idag och gjorde att ämnet tyvärr blev aktuellt igen.

@hockeystaden