Mats Rosseli Olsen har twittrat igen.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Jag blir lite less när jag ser hur vissa människor beter sig på sociala medier och i brist på annat att göra så tänkte jag ta tillfället i akt att utveckla en tweet jag skrev igår där jag ryckte ut till försvar för Frölundas Mats Rosseli Olsen.

På Annandagen delade Frölundas Mats Rosseli Olsen ut en tackling på Luleås Mattias Guter som tog illa. Så pass illa att den senare drabbades av en hjärnskakning. Men det är inte tacklingen i sig jag ämnar avhandla här, utan reaktionerna på Rosseli Olsens reaktion över att han blev avstängd i tre matcher för förseelsen.

Han gapskrattar alltså åt domen. Det är så vi bör tolka det hela då tweeten lades ut strax efter domen fallit. Till att börja med så kan vi konstatera att det är en klumpig tweet om vi zoomar ut och sätter den i perspektiv mot den hjärnskakningsdebatt som just nu rasar inom hockeyn. Det var inte längesedan Johan Franzén talade ut om sitt mående i ett gripande reportage i expressen och mängder med spelare har tvingats avsluta sina karriärer i förtid på grund av denna farsot.

Ur det perspektivet är det givetvis en oerhört klantig tweet att lägga. Där borde nog den gode Mats ha lagt ut texten en smula för att förklara lite mer ingående hur han menade. För, vi som inte bara ser saker i svartvitt, utan även kan tänka i lite rosa, ljusblått och pastellrött, förstår givetvis att det är domen Mats Rosseli Olsen skrattar åt och, får vi förmoda, tycker är fel.

Men så tolkar inte alla det. Genast kom det gensvar på Twitter i form av fultolkningar och det fanns de som menade att Rosseli Olsen hånade den skadade Guter. Hur man nu kan läsa in något sådant i tre gråtskrattande emojis?

Det är lite det som är problemet i dagens samhälle. Folk vill gärna missförstå så de ska kunna hata med gott samvete på nätet.

”Sålänge det finns spelare som dig, som skrattar bort hjärnskakningar så har hockeyn stora problem. Synd du inte fick 30 matcher med detta beteende”, står att läsa i en tweet. Men det är ju inte hjärnskakningen han skrattar bort, det är fortfarande domen.

”Du är en skamfläck. Du orsakade en hjärnskakning och detta är din reaktion efter en korrekt dom? Fy fan.” Nu håller ju inte Mats Rosseli Olsen med om att domen är korrekt, så då blir det ju inte så konstigt att han skrattar åt den.

”Du måste ju ha nåt fel i skallen. Tackla en spelare så han får hjärnskakning och sen skratta åt det?
Visa respekt och be om ursäkt istället.” Fortfarande inte hjärnskakningen han skrattar åt så klart.

Mats Rosseli Olsen får självklart tycka att han är orättvist dömd utan att möta en massa hat i sociala medier.

Eftersom jag vet att frågan lär dyka upp som respons på det här inlägget, så: Jag tycker disciplinnämndens dom på tre matchers avstängning på Mats Rosseli Olsen är helt i sin ordning. Men jag är också helt okej med att han inte resonerar likadant.

Självklart är han inte nöjd med att en spelare blev skadad av en tackling från honom. Och lika självklart var det inte hans avsikt att ge Mattias Guter en hjärnskakning. Tycker han att det var en korrekt tackling så har han självklart rätt till att tycka det.

Det här var tyvärr inte första gången Mats Rosseli Olsen var i blåsväder för något han skrivit på Twitter. Vi minns ju alla vad som hände efter Frölundas SM-guld 2016, då han sprang in på Gamla Ullevis gräsmatta och sedermera eskorterades ut av vakter. Något år senare var han på fotboll igen och skämtade då på Twitter med frågan om han skulle hoppa in.

En klantig tweet det med och hade jag haft julklappar kvar att dela ut så är frågan om jag inte gett Mats Rosseli Olsen en kurs i vett och etikett på sociala medier när man är en offentlig person.

@hockeystaden