Skellefteå AIK
SKOGLUND: De visade klass när sågningarna uteblev
ANNONS

I en tid där alla domarbeslut och situationer på isen ska granskas in i minsta detalj av folk runt omkring så var det enormt befriande att höra presskonferensen med HV71:s tränare Stephan Lundh och Skellefteås Tommy Samuelsson igår. Inte en tillstymmelse till kritik mot vare sig domare eller spelare.

Egentligen är det väl någon form av skandal bara att jag skriver de här raderna som syftar till att hylla Stephan ”Lillis” Lundhs och Tommy Samuelssons agerande på presskonferensen. Men det ligger ju tyvärr i tiden att precis allt ska rasas och drevas emot, så då får man ju lyfta på hatten och bocka djupt när vi får se två tränare som inte inte tar varje tänkbar chans att såga domare och motspelare till höger och vänster i jakt på att skaffa sig potentiella psykologiska fördelar på domarna.

Bakgrunden är följande. I gårdagens möte mellan HV71 och Skellefteå så ådrog sig både Fredrik Lindgren och Andreas Wingerli matchstraff för boarding respektive checking from behind. Helt klart diskutabla tacklingar där min egna åsikt är att HV-spelarna Markus Ljungh och Mattias Tedenby till viss del sätter sig i situationen själva, men, och detta är det viktigaste, att Lindgren och Wingerli visar upp bristande respekt i ögonblicket och jag skulle nästan vilja kalla tacklingarna för klantiga.

Men det är ju å andra sidan lätt för mig att sitta hemma med popcornen framför tv:n och tycka.

Jag håller nog med om att 5+20 var rätt i det här fallet och ingen vidare avstängning.
— Tittar man på de namnen (Wingerli och Lindgren) så är det inga som brukar förekomma i brotten. Det går jäkligt snabbt och det är klart att domarna bedömer om det är fem, 2+2 eller vad det kan vara. Det är inte upp till oss, det är domarna som får ta det beslutet, sa ”Lillis” på presskonferensen efter matchen.

Eftersom HV förlorade matchen så hade man väl kanske förväntat sig lite bitter kritik mot Skellefteå-spelarna. Vi har ju vant oss vid det. Men icke.

Nu vann förvisso Skellefteå matchen, men de två femminuterna i den tredje perioden satte såklart hans lag i ett prekärt läge och i tidens andra i ryggen så hade Tommy Samuelsson kunnat rasa en smula över matchstraffen. Där och då visste han ju inte om det skulle bli avstängning av det hela eller ej. Vi är inne på elfte timmen av säsongen och varje poäng är viktigare än någonsin. Här hade han kunnat sätta lite indirekt press och fokus på disciplinnämnden och domarna inför slutspurten i något fåfängt försök att tillskansa sig fördelar, men icke.
— Det är ingenting vi vill ha därute givetvis. Det kanske är olyckliga situationer men det gäller att vara mer aktsam i situationerna.
— Det är som Stephan säger, allt sker på en tiondels sekund. Alltifrån att den puckförande spelaren ska försvara sig till den attackerande spelaren plus att domaren ska ta ett beslut, säger han och knäpper med fingrarna för att symbolisera den minimala tid som finns ute på isen.

Sedan säger Samuelsson något mycket intressant, vilket man får anta har att göra med valmöjligheterna domarna har om längden på straffen.
— Det är väl bra att man tar det större straffet då, som vi alla söker efter i de situationerna. Istället för att man tar ett mindre straff som sedan blir uppgraderat.

Skellefteå avgjorde matchen då de tilldömdes ett straffslag, något som fick publiken i Kinnarps Area att bua våldsamt.
— Det är klart man blir enögd, men som Tommy säger; domarna ska ta ett beslut såhär, säger HV-tränaren och knäpper med fingrarna.
— Jag har full respekt för domarna, jag ser det mer som att vi inte ska sätta oss i den situationen.

Tommy Samuelsson fyller i.
— Vi är alla människor därute som ska ta beslut, även domarna. Det är så små marginaler allt som man gör och man reagerar instinktivt som spelare, även som coach och även som domare.

Allt som oftast brukar spelare och tränare ta tillfället i akt att ifrågasätta domarna efter en match som innehållit diskutabla situationer. Vi behöver inte nämna några namn, men vissa är ju ”bättre” på att kritisera domare än andra. Därför var det oerhört befriande att ta del av den här presskonferensen där absolut inget gnäll på domaren, eller de felande motspelarna, framfördes.

Jag vet inte med er, men är det inte befriande? Jag lämnades med känslan av en växande respekt för både Lundh och Samuelsson som tränare och professionella yrkesmän som förstår att ta ansvar för helheten och inte bara det som ligger dem närmast, det vill säga deras egna lag. Det hedrar dem.

Ni som vill se presskonferensen kan göra det här via HV71:s Facebooksida.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch