Genrebild.Foto: Bildbyrån

Igår kom det fram vad Hockeyallsvenskan tycker om serieutredaren Ola Lundbergs förslag. De ville göra en del förändringar jämfört med hans ursprungliga produkt. Vissa föreslagna förändringar är välkomna – medan andra är mindre välkomna.

Det var Sportbladet som igår skrev om Hockeyallsvenskans svar på serieutredningen och ligan motsätter sig några punkter i Ola Lundbergs förslag. Jag har noterat att allsvenskans svar har hyllats runtom på sociala medier och jag har egentligen inte läst något negativt alls om det. I det stora hela tycker jag också att de kommer med bra förslag, men det finns en del tunga punkter i förslaget som jag verkligen inte hoppas går igenom. Nedan får ni en liten genomgång om mina tankar om detta. Allsvenskans förslag till ändringar i kursiv stil.

  1. Hockeyallsvenskan motsäger sig en halvering av fönstret och vill att nuvarande två platser till SHL ska behållas där en plats är garanterad och den andra avgörs genom en kvalserie.
  2. Ligan vill att den andra platsen till SHL avgörs genom en kvalserie mellan de fem bästa lagen i hockeyallsvenskan och ett lag från SHL. Utöver att ett slutspelsträd krockar med SHL-slutspelet menar hockeyallsvenskan att det ställer stora ekonomiska och logistiska krav på klubbarna.

Jag är helt enig med tankarna om att ännu en uppflyttningsplats måste öppnas upp. Snabbt räknat så har vi i genomsnitt fått ett nytt lag till elitserien/SHL sedan direktnedflyttningen slopades 1986. Ibland har det varit två nya lag, ibland noll. Men i snitt har vi fått ett nytt gäng upp till finrummet varje säsong.

Jag tycker det är bra att en plats garanteras och jag tycker även att det vore bra om ytterligare ett gäng fick chansen att spela sig upp.

Så långt är vi överens. Men varför ska det hela avgöras genom en kvalserie? Missförstå mig rätt här nu, jag gillade verkligen den kvalserie vi hade under så många år. Den bjöd på spänning, dramatik och nagelbitare i parti och minut. Men jag gillar direktkvalet också. Det känns mer ”fair” på något sätt att två lag gör upp mot varandra i bäst av sju matcher, än att ett avsågat gäng i kvalserie ska kunna ha med slutdramatiken att göra och kanske bli hela skillnaden mellan två lag som kämpar om en SHL-plats.

Så, om jag nu skulle tvingas välja så väljer jag direktkvalet alla dagar i veckan.

Tanken enligt Lundbergs förslag är att allsvenskan också ska avgöras i ett slutspel på samma sätt som i SHL och där vinnaren tar klivet upp. Men det motsätter sig allsvenskan.

De pekar på att ekonomiska och logistiska aspekter omöjliggör att ha ett liknande slutspelsträd som i SHL med matcher varannan dag. Det är ett argument jag kan köpa, men varför inte köra NHL-stuk på matchserierna i allsvenskan då? Det vill säga att det högre rankade laget får hemmaplan i match ett och två och bortaplan i match tre och fyra och eventuellt resterande hemma-borta-hemma. Man kan ju lägga in två dagar mellan matcherna? Istället för en i SHL. De reser ju i grundserien också, varför blir det svårare och bökigare i ett playoff? Det här borde gå att lösa faktiskt.

3. Hockeyallsvenskan föreslår att kvalet till SHL ska spelas klart innan semifinalerna i SHL så att kampen om SM-guldet får stå ensamt i rampljuset.

Inte heller här är jag riktigt nöjd. Jag köper resonemanget, men personligen vill jag ha så mycket spänningsfylld hockey som möjligt så länge som möjligt. Om nu den lille egoisten i mig får tala.

@hockeystaden