Foto: Bildbyrån

För ungefär ett år sedan kom nyheten att de då nyblivna mästarna Växjös spelare skulle få tillbringa en dag med Le Mat pokalen a’la samma stuk som vi vant oss vid från NHL. Blir det samma sak i år?

Det var en man vid namn Kjell Svensson som kom på idén om att SHL-mästarna faktiskt skulle kunna göra samma sak som deras motsvarigheter i NHL: Nämligen att de som var med och vann får en egen dag med mästerskapspokalen. När jag intervjuade honom berättade han att idén föddes 2008 när Niklas Kronwall var på besök i Järfälla med Stanley Cup-pokalen.
— Det var juni månad och ishallen var precis knökfull. Det hade inte gått att få in en människa till, sa Kjell och fortsatte:
— Han skrev autografer och folk fick uppleva närheten. Då tänkte jag att det här måste man ju kunna ta till Sverige också och till småklubbarna, att de får en möjlighet att ta hem hemmasonen till arenan och visa upp bucklan på hemmaplan.

LÄS MER: Kjells idé ligger bakom Växjös pokalturné

Jag var själv i Eksjö 2013 och såg Niklas Hjalmarsson visa upp pokalen där och jag måste säga att det var en riktigt trevlig upplevelse. Inte bara för att jag för första gången i mitt liv fick komma nära den tingest jag tidigare bara sett på bilder och TV. Nej, det var också folkfesten i staden hela eventet bidrog till att skapa. En happening helt enkelt. En happening som inte blivit av om inte Lord Stanley kommit på besök till trästaden.

Nu inbillar jag mig såklart inte att turnerandet med Le Mat kommer skapa samma hajp. Jag vet faktiskt inte hur det gick för Växjö ifjol gällande det där. För det var Växjö som tillslut omsatte Kjells idé till verklighet, men jag kan inte minnas att någon vittnesbörd om folkfester kablades ut på sociala medier under den extremt varma sommaren 2018.

Men nog borde Frölunda fortsätta på Växjös spår? Hjälpa till att sätta trenden. De kanske redan har planerat det, jag vet inte då jag inte läst något om det. Men nog tusan kommer det bli en happening av det hela när spelarna besöker klubbarna som ligger dem närmast om hjärtat.

Tänk vad många ungdomar med föräldrar som kommer vallfärda till ishallen i Falköping för att vara med när traktens stora hockeyson Viktor Ekbom kommer hem. Några mil bort ligger Skövde och där har Max Friberg sina rötter. Ytterligare några mil bort ligger Lidköping och där kan Oliwer Fjellström och Jacob Peterson ställa till med dubbelkalas.

Bara för att nämna några exempel.

Elitspelare brukar generellt sett vara väldigt bra på att komma ihåg sina rötter och många kommer alldeles garanterat besöka sina moderklubbar i sommar för att arrangera hockeyskolor eller bara i största allmänhet träffa klubbens ungdomar. Med Kjells initiativ från ifjol kan det bli ett event av det hela som kommer locka mer folk till hallen. Självklart kommer lokaltidningen vara på plats och skriva, moderklubben får synas lite extra helt enkelt. Vilket aldrig är fel.

Jag håller tummarna.

@hockeystaden