Idag 10:00

Ännu en svensk får lämna NHL-campen – skickas till Hockeyallsvenskan

Robin Kovács blev den första svensken att få lämna en NHL-camp. I går blev det klart att Kevin Elgestål blev nummer två. Han får lämna Washington Capitals camp och återvända hem till Sverige. NHL-klubbarna fortsätter att göra gallringar på sina NHL-camper, men hittills är det bara två svenskar som har rapporterats få lämna sin camp. Robin Kovács blev den första när han i förrgår skickades till AHL och Hartford Wolf Pack av New York Rangers. I går kom även beskedet att Washington Capitals skickar hem Kevin Elgestål till Sverige och allsvenska Vita Hästen. Samma sak gäller med norrmannen Kristian Röykås Marthinsen, 18, som skickas till Almtuna. SPELADE EN TRÄNINGSMATCH 21-årige Elgestål draftades av Capitals i sjunde rundan 2014. Efter att ha spelat juniorhockey i Frölunda fram till säsongen 2015/16 flyttade han till Norrköping. Där ska han nu påbörja sin tredje säsong i Vita Hästen. I fjol blev det fyra mål och en assist på 30 allsvenska matcher för den i Kungälv fostrade forwarden. Kevin Elgestål hann spela en träningsmatch med Washington Capitals. Han spelade drygt nio minuter i 1–4-förlusten mot New Jersey Devils och var inne på tre baklängesmål i den matchen.

Idag 09:52

MJÖRNBERG: En riktig statement-start

Ett av frågetecknen kring Almtuna inför säsongen har funnits på målvaktssidan där de har valt att satsa på två oprövade kort. Men kanske är oron obefogad, de har svarat för en riktig statement-start. Många tror att Almtuna kommer vara ett gäng för botten av Hockeyallsvenskan den här säsongen och ett av argumenten är att man står där med ett oprövat målvaktspar. Med två killar som hämtats in från Hockeyettan och som fram till igår hade en gemensam hockeyallsvensk erfarenhet på exakt noll (0!) matcher. Visst, Oscar Fröberg har väl som utlånad från Örebros J20 vaktat någon allsvensk båsdörr någon gång, men aldrig fått chansen att vakta något nät. Kanske är det rimligt med den skepsis som visats Oscar Fröberg och Arvid Ljung inför säsongen, men det dröjer förmodligen inte länge förrän det där frågetecknet har rätats ut till ett skimrande utropstecken. Att fjolårets bästa målvakt i Hockeyettan, Arvid Ljung som var snudd på omutlig mellan Mariestads stolpar från nyår och framåt, har nivån för att vara riktigt bra i Hockeyallsvenskan betvivlar jag inte en sekund. 25-åringen fick dessutom förtroendet i genrepet mot Södertälje och tackade och tog emot genom att hålla nollan. Men i seriepremiären borta mot Tingsryd igår kväll…

Idag 08:21

Efter sjukdomshelvetet – nu tar han klivet från division 2 till Hockeyallsvenskan

Han missade stora delar av junioråren på grund av sina återkommande problem med sjukdomen Twar och valde till och med att lägga av. Men efter en comeback i division 2 förra hösten har centern Hampus Melén nu sensationellt lyckats spela till sig ett treårskontrakt med Tingsryd i Hockeyallsvenskan. – Vi tror såklart på Hampus, säger klubbchefen Tomas Bergstrand. För en knapp månad sedan delade hockeysverige.se med sig av historien om Hampus Melén, den 22-årige talangen från Blekinge som på grund av sjukdomen Twar tvingats sluta spela hockey. För ett år sedan blev han så frisk att han lyckades återuppta karriären med Mörrum i division 2. Där byggde ynglingen sakta men säkert upp kroppen och lyckades få en tryout med allsvenska Tingsryd inför den här säsongen. I går begick han allsvensk debut när Tingsryd föll med 0–3 mot Almtuna i den allsvenska premiären hemma i Nelson Garden Arena. Det blev visserligen bara ett byte och 16 sekunders speltid för Melén, men efter matchen kom det glada beskedet att han lyckats med sin tryout. "VI KOMMER ATT TA DET LUGNT MED HAMPUS" Tingsryd har nämligen tecknat ett treårskontrakt med Hampus Melén. – Vi kommer att ta det lugnt med Hampus på grund av…

David Åslin och Mats Waltin
Igår 21:17

Leksand tillbaka i HockeyAllsvenskan – som segrare

Leksand slog Södertälje i sin allsvenska återkomst. Efter att ha dominerat första perioden och haft det lite tyngre i andra, så var det just där i andra perioden som man avgjorde matchen. Degraderade från SHL i våras, men med en trupp som de flesta tippar vinna HockeyAllsvenskan. Då fick Leksand den smakstart man önskat sig när man slog Södertälje hemma på onsdagskvällen. Leksand spelade ut SSK i första perioden, men fick bara med sig 1-0 då. I andra perioden kom SSK in spelmässigt i matchen och var inte långt ifrån att kvittera när Alex Friesen och Isac Skedung istället sköt 2-0 och 3-0 inom mindre än två minuter i den senare delen av perioden. Matchen slutade 3-1. Västervik var en av HockeyAllsvenskans stora överraskningar ifjol som nykomlingar. I sin premiär i år blev det seger mot årets nykomling Troja med 3-1. Dan Pettersson, Pierre Gustavsson och Oskar Svanlund sköt målen i matchen. Samtliga målen kom under matchens första halva.

Oscar Fröberg
Igår 21:16

Höll nollan i sitt livs första allsvenska match

Oscar Fröberg är ny målvakt i Almtuna för säsongen. Han har tidigare varit båsöppnare på allsvensk nivå, men aldrig spelat matcher där. Idag höll han nollan i sitt livs första allsvenska match när Tingsryd besegrades med 3-0 borta. Almtuna, som var lite av en hajpad besvikelse i HockeyAllsvenskan ifjol, fick en bra start på säsongen när man slog Tingsryd borta med 3-0. Matchen var länge mållös. Men Fredrik Forsberg och Albin Carlsson sköt med var sina mål på två minuter fram Almtuna till 2-0 i början av tredje perioden. Nye målvakten Oscar Fröberg höll nollan i sin allsvenska debut via 31 räddningar. Tidigare har Fröberg varit backup-målvakt på allsvensk nivå för Vita Hästen och AIK, och Örebro i SHL. Men han hade aldrig matchats högre än ettan.  

Magnus Häggström
Igår 21:12

Modo fick allsvensk smakstart på säsongen

Modo och Oskarshamn är två lag som kanske är lite svårplacerade var de står den här säsongen. I premiären var det Modo som stod segrande ur lagens möte i Småland med 3-0. Modo öppnade sin allsvenska säsong på bästa tänkbara sätt. Man slog inte bara Oskarshamn borta, man gjorde det genom att hålla nollan dessutom. Magnus Häggström sköt 1-0 redan efter tre minuter, framspelad av Martin Røymark. Tvåan kom tio minuter senare i samma period när Johan Eriksson, storskytt i Tingsryd ifjol, fick nätkänning omgående i sin nya klubb. Erik Hanses storspelade i Modo-målet. I första perioden stoppade han 19 skott. Totalt blev det 31 räddningar och slutresultatet skrevs till 3-0. Sam Marklund sköt sista målet i tom kasse.