Ishockey, Hockeyallsvenskan, Rögle - Västerås
Igår 16:19

Efter 15 säsonger i Västerås – nu slutar han med hockeyn

Han har gjort 15 säsonger och över 700 matcher i Västerås a-lag. Men fler blir det inte för 33-årige Marcus Söderkvist, som i dag meddelade att han lägger skridskorna på hyllan. – Det har växt fram under resans gång. Men jag har väl känt på slutet och fortsättningen som blir här att det blir tufft för mig att kombinera hockey och jobb, säger Söderkvist till Västerås hemsida. Marcus Söderkvist spelade i Västerås under hela sin seniorkarriär och debuterade för klubbens a-lag säsongen 2000/01 – då i division 2. Han har sedan varit med på hela resan till att bli ett allsvenskt topplag. – Det har rullat på år efter år och jag är otroligt stolt att jag har fått vart med om den här resan som vi har gjort. Det var synd att vi inte kunde ta det sista klivet nu men jag hoppas i framtiden att VIK kommer göra det, säger Söderkvist.

ohrehirschmattsson
Igår 12:21

Nyförvärv, förlängning och ny målvaktstränare – Timrå spikar målvaktsfronten

Timrå har gjort klart med sin målvaktsuppsättning inför kommande säsong. Fjolårets reservmålvakt Adam Ohre kommer framöver att få sällskap av en duo från Björklöven i målvakten Johan Mattsson och målvaktstränaren Peter Hirsch. – Jag är säker på att vi går en intressant vinter till mötes, säger Peter Hirsch till lagets hemsida. Adam Ohre har gått genom Timrås juniorveksamhet. Under den gångna säsongen fick 20-åringen, som annars var backup bakom Mika Norja, göra tre allsvenska matcher. Ohre noterades för en räddningsprocent på 90,5 och 2,65 insläppta mål per match. Nu har han skrivit på för ett nytt år i Timrå – och får sällskap av två nya ansikten. Målvaktskollegan som har hämtats in är Johan Mattsson, som i fjol var utlånad från Djurgården till Björklöven. På 17 allsvenska matcher höll Mattsson en räddningsprocent på 90,3 och snittade 2,83 insläppta mål. Den 23-årige målvakten har varit fri på marknaden sedan Djurgården för ett par veckor sedan valde att släppa honom och han har nu skrivit på ett ettårskontrakt med Timrå. Från Björklöven hämtas också danske Peter Hirsch som ny målvaktstränare. Under sin spelarkarriär representerade Hirsch sex svenska klubbar: Troja-Ljungby, Modo, Malmö, Leksand, Timrå och Oskarshamn. Efter säsongen 2013/14 la han skridskorna på hyllan för att bli målvaktstränare i Björklöven. Nu väntar alltså Timrå och ett samarbete med Ohre och…

Ishockey, Hockeyallsvenskan, Ršgle - Oskarshamn
Igår 10:15

Tvärvändningen – nu stannar han i Oskarshamn

I slutet av januari skrev IK Oskarshamns back Oscar Engsund på för Frölunda – men som en del i ett samarbete mellan klubbarna kunde han ändå fortsätta spela för IKO i HockeyAllsvenskan. Oskarshamn hade också räknat med att få behålla 21-åringen över kommande säsong. Men nyligen skrev han på för den allsvenska konkurrenten Västerås, något som gjorde Oskarshamn upprörda då sportchefen Roger Jönsson menade att övergången kom helt utan förvarning. Nu kommer nästa vändning: Engsund har brutit sitt kontrakt med Västerås för att, trots allt, kunna fortsätta spela i moderklubben Oskarshamn. – Oscar har brutit sitt avtal med Västerås av personliga skäl och ansluter till IKO omgående. Jag är mycket glad att få tillbaka Oscar. Det är en spelare som jag gillar och som dessutom är en egen produkt. Vi tackar Västerås som gick Oscars vilja till mötes, säger IKO:s sportchef Roger Jönsson till lagets hemsida. Engsund har tidigare gjort 111 allsvenska matcher för Oskarshamn. Kontraktet är skrivet på ett år.

Ishockey, SHL, Modo - Färjestad
26 april, 2015

Leksandsvärvningen efter avancemanget till VM: ”En bättre avslutning på säsongen gick inte att få”

I ishockey-VM 2016 kommer vi få se ett land vi inte ser så ofta i de sammanhanget. Igår blev det nämligen klart att Ungern kommer vara ett av de 16 lagen. En bidragande orsak till det var Leksands nyförvärv János Hári. - Vi har varit nära flera år, så det kändes som att det var dags nu, säger han till hockeysverige.se. 2009 var senast vi såg ett ungerskt herrlandslag spela i A-VM i ishockey. Då förlorade man samtliga matcher och kom sist. Den gången var det första gången på 70 år man lyckades ta sig upp i VM:s högsta division. Den här gången behöver man bara vänta sju år. Igår säkrade man nämligen en VM-plats efter en rysare mot värdnationen Polen. Polackerna behövde tre poäng för att avancera förbi Ungern och sno platsen, men ungrarna drog det längsta strået och vann med 2-1. János Hári lämnade Ungern som tolvåring, och har sedan dess spelat sin ishockey i Sverige med undantag för två år. Det var han som öppnade målskyttet i den direkt avgörande matchen. - Det var en riktigt häftig upplevelse. Det var ett sånt tryck i hallen, och det kändes som att vi hade hemmaplan fast det var 10…

lihagen
26 april, 2015

Ratades från KHK – nu är han klar för Västerås

Niklas Lihagen blev i veckan, för andra gången i karriären, ratad av ett lag han spelat upp till SHL. Men han behövde inte vänta speciellt länge på att hitta en ny klubb att spela för. Idag presenterade nämligen Västerås 31-åringen på ett treårskontrakt. Lihagen representerade Västerås säsongen 06/07. - Det är en stor och stark center som kommer vara en av våra ledande spelare kommande säsong. Det känns väldigt skönt att kunna knyta till oss Lihagen, berättar lagets sportchef Niklas Johansson i ett pressmeddelande. Utöver Västerås och Karlskrona har den rutinerade centern även representerat Örebro i HockeyAllsvenskan. Även där var han alltså med och spelade upp laget i SHL.

BB141111PA022
24 april, 2015

Han byter roll – blir sportchef i succéklubben

Vita Hästen gjorde succé under sin första säsong i HockeyAllsvenskan på 18 år. Under ledning av Niklas Czarnecki tog sig laget ända till direktkvalet mot SHL, där de dock föll mot Modo. Nu gör klubben en rockad i de högre leden, med syfte att bli en stabil klubb på elitnivå. Niklas Czarnecki tar klivet över till rollen som sportchef, samtidigt som Mikael Johansson går från sin uppgift som assisterande tränare till ny huvudtränare. Fredrik Jensen lämnar samtidigt sin post som sportchef för att enbart koncentrera sig på jobbet som VD. – Vita Hästen har höga ambitioner och för att nå dit måste vi skapa en stabil organisation och ekonomi som vi kan bygga på. Vi har senaste åren kommit en bra bit på vägen och utnämnande av Niklas som sportchef är ytterligare ett steg i att nå dit samtidigt som vi efter några år av ekonomisk ökenvandring kan tillåta oss själva att lyfta blicken och jobba mer långsiktigt, säger Fredrik Jensen till lagets hemsida.