11 augusti, 2017

Nykomlingen knäppte svenska mästarna på näsan – lillebror Thörnberg den trojanska hästen

Släkten är värst. Speciellt lagkaptenens egen lillebror. Jesper Thörnberg blev matchvinnare efter straffläggning när allsvenska nykomlingen Troja-Ljungby överraskande besegrade regerande svenska mästarna HV71 med 2–1. Han är till stora delar fostrad i HV71 och står noterad för 68 SHL-matcher med klubben. Men i kvällens träningsmatch i Falkenberg fungerade Jesper Thörnberg som en, i dubbel mening, trojansk häst. Det var nämligen 26-åringens straffmål som såg till att ta Troja-Ljungby till en 2–1-seger mot de regerande svenska mästarna – och storebror Martin Thörnberg, lagkapten för HV. 1–1 efter full tid och förlängning gjorde att straffar fick avgöra smålandsderbyt. Där satte Thörnberg Trojas andra straffmål i den tredje straffomgången. När David Ullström sedan missade möjligheten att överlista Emil Jidskog var det avgjort. HV71 fick sitt mål från Robin Figren medan David Rundqvist kvitterade i powerplay i mitten av den tredje perioden. I Trojas kasse stoppade nyförvärvet Emil Jidskog 29 skott.

6 augusti, 2017

SKOGLUND: Det 13:e laget som vägrade gå upp

Det finns en hel del klubbar som varit snubblande nära att gå upp i elitserien/SHL men aldrig lyckats. Storsatsningen Team Boro är ett exempel, Boden och Vita Hästen är två andra. Men inget lag har nog varit så nära så många gånger som klubben ni ska få läsa om nedan. Alla med ett någorlunda hockeyintresse känner till Troja/Ljungby. Laget som efter tre säsongers harvande och kvalmissar i Hockeyettan, nu är åter i Hockeyallsvenskan. Det känns naturligtvis helt rätt att den anrika klubben är tillbaka. De hör hemma inom den absoluta elithockeyn i Sverige. Vad kanske inte så många känner till, i alla fall inte yngre hockeyfans, är att Troja under 80- och 90-talet periodvis benämndes som "Det 13:e laget". Elitserien, det vi idag känner som SHL, innehöll på den tiden tolv lag och Troja var ett av gängen som var strax bakom och nosade efter en plats i finrummet. Smålänningarna kanske fler gånger än andra. Vi återkommer till det. FYLLER 70 NÄSTA ÅR Troja har egentligen varit en kraft att räkna med ända sedan klubben bildades 22 mars 1948. Det sägs att namnet kom till när en rulle tapet trillade ner under föreningens första styrelsemöte, på rullens flik stod det Trojatapeten.…

6 augusti, 2017

Målvakten drabbad av allvarlig sjukdom: ”Blev väldigt dålig”

Häromdagen blev det känt att HV71:s Oscar Sundh drabbats av hjärnhinneinflammation. Nu har även en spelare i Smålandskollegan Troja drabbats av samma sjukdom. Målvakten Robin Johansson är indisponibel för Troja under den närmaste tiden. Robin Johansson hade locktoner från Hockeyallsvenskan riktat åt sitt håll redan för ett år sedan efter en mycket stark säsong i Troja/Ljungby, då i Hockeyettan. Han valde att stanna kvar och tog klivet upp ett år senare med moderklubben istället. Men han kommer inte finnas med till att börja med. -- Robin blev väldigt dålig med stark huvudvärk under förra veckan där man på sjukhuset kunde konstatera hjärnhinneinflammation, berättar tränaren Pelle Svensson för Trojas hemsida. -- Status just nu är att Robin är på benen och han var med nästan hela dagen igår på lagets kickoff. Men från det till att belasta kroppen är det ju en viss skillnad och när han kommer dit vet vi inte ännu, fortsätter han. 22-åringen ersätts av Emil Jidskog, som förra säsongen vaktade Vita Hästens mål. Jidskog ansluter på ett korttidskontrakt med Troja. -- En riktigt bra lösning för oss i och med att Emil gick kontraktslös och kunde ansluta direkt, säger Pelle Svensson. Jidskogs kontrakt gäller till den 4 september.

15 juli, 2017

Laget i Hockeyallsvenskan plockar in center med SHL-erfarenhet

Troja-Ljungby har spikat sin trupp inför den kommande säsongen av Hockeyallsvenskan. Det sista namnet som tar plats i laget är David Rundqvist, som kommer från spel i Modo.  Tränaren Pelle Svensson beskriver David Rundqvist på följande sätt: - En intressant spelare i bra ålder där vi både får rutin i och med 70-talet SHL-matcher och 110-talet allsvenska matcher. - David är en spelare med spelskicklighet och med ett skönt driv i åkningen som jag tror kan bli ett bra komplement till övriga centrar. Totalt gjorde Rundqvist, som även representerat Färjestad, Djurgården och Karlskoga, 25 poäng på 50 spelade matcher den här säsongen. I och med värvningen är Troja-Ljungby klara med sin trupp. - Nu stänger vi butiken och startar säsongen med denna trupp. På målvaktssidan har vi skrivit a-lagskontrakt med Jesper Eliasson som kommer att träna med oss i vinter, precis som han gjorde redan förra säsongen, avslutar Pelle Svensson.

11 juli, 2017

Klar för femte allsvenska klubben på fem säsonger

2013/2014 debuterade han i HockeyAllsvenskan för Karlskrona.Sedan dess har han hunnit spela för Västerås, AIK och Björklöven i samma serie - utöver en svängi norska Sparta Sarpsborg. Nu är Simon Fredriksson klar för ännu en klubb i HockeyAllsvenskan - Troja/Ljungby. Klubben skriver på sin hemsida att han blir den sista backen in i truppen. - Vi har ju letat efter en spelare som vet hur det är att spela i Allsvenskan och med över 200 matcher där så känner vi att Simon har den erfarenheten, säger tränaren Pelle Svensson. - I Simon får vi en bra avlastning defensivt med både räckvidd och tyngd som jag tror kommer att passa in väl hos oss. Med sina 24 år så kommer Simon att fortsätta att ha många av sina bästa matcher framför sig och då förhoppningsvis i Troja. Den hockeyallsvenska nykomlingen ska nu bara värva en forward innan truppen är fulltalig. Kontraktet med den defensive backen Fredriksson är skrivet på ett år.

2 juli, 2017

HV71 fjärde bästa lag i Europa – 43 svenska klubbar med på listan

Varje år rankar sajten Hockey Archives Europas 250 bästa klubblag. I år placerade sig HV71 som bästa svenska lag på en fjärde plats.  Rankingen baseras på prestation i liga- och slutspel och dessutom hur ligorna står sig mot varandra. Det blev en hel del omkastningar jämfört med förra säsongen. KHL-laget, regerande Gagarin Cup-mästarna, SKA St:Petersburgh klättrade exempelvis 13 placeringar jämfört med ifjol. Svenska mästarna HV71 klättrade 35 placeringar upp till en fjärdeplats och finalmotståndaren Brynäs tog in 42 placeringar till en åttonde plats. Frölunda, som landade på andra plats förra året, halkade ner till sjunde i år. För att ta del av hela listan klickar ni här. TOPP TIO: SKA St.Petersburg Metallurg Magnitogorsk CSKA Moskva HV71 SC Bern Tappara Frölunda Brynäs Lokomotiv Jaroslavl Zug ÖVRIGA SVENSKA LAG: 13. Växjö 20. Linköping 23. Skellefteå 28. Malmö 32. Färjestad 57. Djurgården 63. Karlskrona 66. Luleå 86. Örebro 90. Rögle 93. Mora 98. Leksand 100. BIK Karlskoga 105. Västervik 107. AIK 112. IK Pantern 113. Tingsryd 114. Timrå 117. Almtuna 124. Oskarshamn 130. Vita Hästen 139. Modo 140. Björklöven 151. Västerås IK 158. Troja/Ljungby 163. Kristianstad 164. Huddinge 167. Södertälje 195. Sundsvall 197. Mariestad 198. Visby/Roma 204. Piteå 215. Väsby IK 220. Borlänge…