9 april, 2019

Lämnar HV redan nu – avslutar säsongen i Nordamerika

Felix Sandström har gjort sin sista match i SHL på ett tag. Han lämnar nu HV71 och tar plats i Lehigh Valley. Redan under säsongen sades det från Philadelphiahåll att de förväntade sig att Felix Sandström skulle åka över till kommande säsong, och ansluta till klubben permanent. Nu bekräftar Flyers AHL-klubb Lehigh Valley Phantoms att Sandström åker över till Nordamerika redan nu. Därmed har den 22-årige målvakten av allt att döma gjort sin sista SHL-match på ett tag. Efter att ha varit utlånad till HV71 den gångna säsongen kommer den Brynäsfostrade målvakten avsluta säsongen i AHL, och inleda även kommande säsong där. Det skriver klubben på sin hemsida. Sandström avslutade även förra säsongen i AHL men utan att spela några matcher. Nu får vi se om han hinner spela någon match den här säsongen. Hans lag, Lehigh Valley, kommer missa slutspelet. Trots sin ringa ålder hann Felix Sandström spela 79 SHL-matcher för den här gången.

8 april, 2019

Tidigare VM-svensken sköt första målet – på drygt två år

Anton Lindholm är i första hand ingen målskytt. Men när han i natt satte säsongens första mål i AHL fick den tidigare Skellefteåbacken stopp på en måltorka av episka proportioner. 25 januari 2017. Det var senaste gången Anton Lindholm blev blev målskytt i en tävlingsmatch i ishockey. Sedan dess hann 24-åringen gå mållös i 73 AHL-matcher och 50 NHL-matcher innan han i natt fick nätkänning. I mötet mellan Colorado Eagles och Chicago Wolves slog backen till med säsongens första mål. Lindholm, som tillhör Colorado Avalanches organisation, satte 1–1-målet för Eagles i en match som laget slutligen vann med 3–2 efter straffar. Anton Lindholm flyttade från Skellefteå till Colorado Avalanche 2016 och har gjort 62 NHL-matcher för klubben samt 116 i AHL. Nu sitter han på ett utgående kontrakt och det är osäkert om han blir kvar i Nordamerika till nästa säsong. Lindholm har ett SM-guld från 2014 med Skellefteå på meritlistan och spelade VM med Tre Kronor 2016. ***** Boston Bruins farmarlag hade två svenska målskyttar när man på söndagen besegrade Utica Comets med 3–1. Jakob Forsbacka Karlsson sköt lagets första mål, hans sjätte fullträff i AHL den här säsongen, och Anton Blidh fastställde slutresultatet i tom kasse. Blidh var tillbaka i…

1 april, 2019

Flera svenskar i huvudroller i AHL

Det spelades bara fyra AHL-matcher i natt men det fanns ändå gott om svenskar i huvudrollen. Allra hetast offensivt var Jacob Nilsson som gjorde 1+1. Jacob Nilsson har nu gjort 15+17 på 56 matcher under sin debutsäsong i AHL. Dessvärre räckte inte hans två poäng i natt till någon seger. Rockford, Chicagos farmarlag, föll nämligen mot Chicago, Vegas farmarlag, med 5-2. En stor anledning till Chicago Wolves seger var Oscar Dansk, som räddade 30 av 32 skott och utsågs till matchens andra stjärna. Den enda, förutom Nilsson, som överlistade Dansk var Victor Ejdsell. Han gjorde sitt tolfte mål i AHL under säsongen. Dansk mötte en annan svensk i motståndarmålet, nämligen Anton Forsberg. DUBBLA BACKMÅL Adam Ollas Mattsson gjorde sitt sjätte mål för säsongen, det första sedan början av februari, när hans Stockton 4-3-besegrade Ontario efter straffar. Ollas Mattsson satte 2-2-målet i mitten av den tredje perioden. En fjärde svensk gjorde också mål i natt, nämligen Sebastian Aho. Den tidigare Skellefteåbacken gjorde Bridgeports enda mål i 2-1-förlusten efter straffar mot Hershey Bears. Det var Ahos åttonde mål på 61 matcher under säsongen. Han har även adderat hela 33 assistpoäng.

25 mars, 2019

Svenske JVM-målvakten avslutar säsongen i AHL

Säsongen med Bik Karlskoga är över. Men för lagets JVM-keeper Olle Eriksson Ek fortsätter säsongen – i AHL. Det blev 16 matcher i Hockeyallsvenskan med Bik Karlskoga för Olle Eriksson Ek den här säsongen. 19-åringen gjorde även ett framträdande för Juniorkronorna på JVM efter att ha varit avstängd från spel i de inledande matcherna. Nu får han chansen att förlänga säsongen. Målvakten, som är kontrakterad av Anaheim Ducks, har nämligen kallats över till Nordamerika för tjänstgöring under slutet av säsongen. Han kommer att tillhöra farmarlaget San Diego Gulls framöver, uppger AHL på sin webbsida. Eriksson Ek, yngre bror till NHL-spelaren Joel i Minnesota Wild, draftades ursprungligen av Anaheim Ducks i femte rundan 2017. Klubben sajnade honom till ett NHL-kontrakt vid den här tiden förra året. I Hockeyallsvenskan hade talangen en räddningsprocent på 90,9 den här säsongen.

24 mars, 2019

Svensk doldis får chansen i AHL – sajnad av Calgarys farmarlag

Han företrädde Malmö som junior, men har tillbringat de senaste sex åren i USA. Efter fyra säsonger på Union College har Sebastian Vidmar skrivit tryout-kontrakt med Calgary Flames farmarlag Stockton Heat i AHL. LÄS ÄVEN: Malmöpågen gör collegesuccé men nobbar NHL-anbuden 2013 lämnade Sebastian Vidmar Sverige och Malmö. Sedan dess har han hunnit med spel i den amerikanska juniorligorna USHL och NAHL samt fyra säsongers collegespel. När han nu gjort sin fjärde och sista säsong med Union College står det klart att den 25-årige vänsterforwarden testar på spel i AHL. På lördagen blev Vidmar klar för Stockton Heat, Calgary Flames farmarlag. Den storvuxne forwarden har tecknat ett tryout-kontrakt med klubben som gäller resten av säsongen. Han kommer närmast från en säsong med 22 poäng (12+10) på 39 matcher i NCAA. Under sin karriär på Union College samlade Sebastian Vidmar ihop 40 mål och 103 poäng på 137 matcher. I Stockton Heat finns sedan tidigare de före detta djurgårdsbackarna Marcus Högström och Adam Ollas Mattsson. https://twitter.com/AHLHeat/status/1109554388937261057

21 mars, 2019

Efter personbästa – collegesvensken får chansen i AHL

Han svarade för 34 poäng på 36 matcher med University of Nebraska-Omaha. Nu får svenske forwarden Fredrik Olofsson chansen att visa upp sig i Chicago Blackhawks farmarlag Rockford Icehogs i AHL. 2015/16 var Fredrik Olofsson JVM-aktuell. Han fick dock lämna Rikard Grönborgs trupp som en av de sista spelarna. Sedan dess har den yngre brodern till NHL-meriterade backen Gustav Olofsson spelat collegehockey för University of Nebraska-Omaha i NCAA. Nu är dock collegekarriären över. Efter sin fjärde och sista säsong med hockey och skola kombinerat är han nu klar för spel med Chicago Blackhawks farmarlag Rockford Icehogs resten av säsongen. DRAFTADES 2014 22-åringen, som har bott i USA sedan barnsben, draftades av Blackhawks i fjärde rundan 2014. Nu får han via ett tryout-kontrakt chansen att visa upp sig för NHL-klubben i AHL. Fredrik Olofsson sköt tio mål och hade 34 poäng på 36 matcher i NCAA den här säsongen. Det är personbästa och gör honom till den näst mest produktiva svensken i collegehockeyn. Bara Ludwig Stenlund, Niagara University, är bättre med sina 41 poäng (22+19) på 39 matcher.