14 mars, 2019

Djurgårdstalangen lämnar Sverige – klar för collegespel

Han har varit en av Djurgårdens bästa spelare i J20-laget. Nu lämnar Felix Carenfelt Sverige för att gå på college. Simon Lööf, John Gustafsson, Alfred Larsson, Ludvig Larsson och Hampus Gustafsson är svenskarna som gått på Merrimack College. Sedan tidigare stod det klart att Filip Forsmark är klar för skolan till nästa säsong. Nu får han sällskap av en svensk. Djurgårdens forward Felix Carenfelt lämnar nämligen svensk hockey för att testa på collegespel till kommande säsong. 19-åringen kommer från en stark säsong i SuperElit, med 17 mål och totalt 38 poäng på 39 matcher som resultat. Bara superlöftet Alexander Holtz har gjort fler poäng för laget. Djurgården har dock flera starka kullar i sina juniorlag, och därför har Carenfelt fått vänta på SHL-chansen. Till hösten tar han alltså chansen i USA i stället. https://twitter.com/MikeMcMahonCHN/status/1105948833211666432

13 mars, 2019

Detroit vann dragkampen om poängkungen

Han har gjort flest poäng i den amerikanska collegehockeyn den här säsongen. Nu är den kanadensiska forwarden Taro Hirose klar för Detroit Red Wings. 50 poäng på 36 matcher har gjort Taro Hirose till den poängstarkaste spelaren i NCAA den här säsongen. 22-åringen från Calgary, som aldrig draftades, har avslutat sin tredje säsong på Michigan State University och blivit hett eftertraktad av NHL-klubbarna. Nu står det klart att han blir kvar i Michigan. I går skrev han på för Detroit Red Wings, ett kontrakt som sträcker sig över den kommande säsongen. Hirose har svarat för 116 poäng på 106 matcher för "Spartans" under sina tre säsonger på skolan. Han var inte den enda collegestjärnan som sajnade med Red Wings i går. Klubben gjorde också klart med Princetons poängstarke forward Ryan Kuffner, som gjorde 44 poäng på 31 matcher i NCAA. Kuffner, med rötterna i Ottawa, har 152 poäng på 132 matcher under fyra säsonger på Princeton University.

12 mars, 2019

I toppen av poängligan – nu uppges backstjärnan välja Toronto

Toronto Maple Leafs har brist på högerfattade backar. Nu uppges klubben vara på väg att värva en av den amerikanska collegehockeyns hetaste spelare i den högerfattade backen Joseph Duszak. Med imponerade 47 poäng (16+31) på 37 matcher i NCAA är Joseph Duszak inte bara den poängrikaste backen i collegehockey. 21-åringen från Mercyhurst University är trea i den totala poängligan. Trots att han är back. Den odraftade amerikanen har givetvis blivit högvilt bland NHL-klubbarna efter sin stora genombrottsäsong och uppges nu ha gjort sitt val. Enligt Mike McMahon på CollegeHockeyNews kommer han att skriva på för Toronto Maple Leafs. https://twitter.com/MikeMcMahonCHN/status/1105484910532407296 FYLLER ETT BEHOV Leafs har i nuläget en brist på just högerfattade backar. Bara en av de ordinarie backarna i laguppställningen, Nikita Zajtsev, är rightare. Det kan göra den högerfattade Duszaks väg in i NHL en smula enklare även om det finns många intressanta backar i organisationen. På 101 collegematcher för Mercyhurst University under de tre senaste säsongerna har Joseph Duszak svarat för 99 poäng.

16 januari, 2019

Landslagsspelaren utsedd till veckans rookie

Jessica Adolfsson har imponerat sedan hon tog klivet över Atlanten för att spela collegehockey. Nu har hon även utsetts till veckans rookie för sitt spel under förra veckan. Jessica Adolfsson spelar för Penn State i collegeligan i USA. Där stod hon för en imponerande insats under förra veckan. I mötet med Cornell stod 20-åringen för ett mål och en assist från sin backposition. Hon blockerade även fyra skott i matchen. Det var den enda matchen som hennes lag spelade under förra veckan, totalt spelades det tre matcher i ligan under förra veckan. Innan hon flög över för att spela collegehockey representerade hon Djurgården i SDHL. Hon har även spelat i Brynäs och Linköping. 20-åringen har redan hunnit vara med och vinna SDHL två gånger med Linköping samt spela 34 landskamper och ett VM för Sverige. Hittills har hon noterats för sex poäng på 20 matcher för sitt Penn State i collegeligan. Med det är hon den fjärde bäst poängplockande backen i laget.

14 januari, 2019

JVM-hjälte skadad i finalen – missar resten av säsongen

Finlands JVM-kapten Aarne Talvitie missar resten av säsongen. Detta sedan han skadat knäet i finalen mot USA i Vancouver för en dryg vecka sedan. Han var en av Finlands toppspelare under JVM och centrade lagets toppkedja när man vann guld i Vancouver. Men dessvärre var det också det sista Aarne Talvitie kommer att göra den här säsongen. I finalen mot USA skadade den finske lagkaptenen sitt knä illa. Talvitie försökte slutföra matchen, men tvingades till slut kasta in handduken. Under guldfirandet haltade han rejält och nu har domen kommit. 19-åringen kommer att tvingas genomgå en operation och missar därmed resten av säsongen. VALDE BORT SPEL I FINSKA LIGAN Det innebär att han får följa resten av säsongen på Penn State Colleges hockeyprogram i NCAA från sidan. "Aarnes närvaro på isen kommer att vara saknad, men eftersom han är en så bra person och lagkamrat utanför isen kommer han ändå att vara en stor del av vårt programs framgångar den här säsongen. Vår prioritet just nu är att ge honom de bästa möjligheterna att läka och rehabilitera sig vi kan", säger Penn States coach Guy Gadowsky i ett pressmeddelande från skolan. Aarne Talvitie har fått sin finska hockeyfostran i Blues från Esbo, men…

5 januari, 2019

Tidigare JVM-forward klar för collegespel i USA

Igår var det Paula Bergström som blev klar Long Island University Brooklyn. Idag är en ny svensk, Alva Johnsson, klar för spel i collegelaget.  Leksands före detta Junior-VM forward, Alva Johnsson, följer sin kusin Andreas Johnsson i spåren och flyttar till Nordamerika efter säsongen. 19-åringen som lämnade SDE Hockey för två säsonger sedan för spel i Leksand kommer från och med kommande säsong spela hockey för och plugga på Long Island University i New York. Alltså på samma college som Modos Paula Bergström kommer gå på nästa säsong. LÄS ÄVEN: Tidigare juniorlandslagsspelaren klar för collegespel Alva Johnsson har den här säsongen svarat för fem mål och totalt åtta poäng i SDHL för Leksand. Säsongen 2016/17 spelade hon i Junior-VM med U18-landslaget.