26 februari, 2019

Svenskens succé – vann både skytteliga och poängliga

För första gången på tio år fick vi en svensk vinnare av den danska poängligan. JVM-meriterade Jesper Thörnberg lyckades med bedriften - och vann dessutom skytteligan. Dejan Matejic gjorde 49 poäng säsongen 2009/2010. Då trodde vi nog inte att det skulle dröja ytterligare tio år innan en svensk vann poängligan i den danska högstaligan igen. Men så blev det. Jesper Thörnberg blev i år den första blågula spelaren på ett decennium att lyckas med bedriften. Han stod för 58 poäng på 55 matcher och vann före den tidigare Röglespelaren Thomas Spelling, och den svenske lagkompisen från Herlev: William Quist. GJORDE SITT FÖRSTA ÅR UTOMLANDS Jesper Thörnbergs 33 mål på 40 matcher räckte dessutom för att han också skulle vinna skytteligan. Den vann han i överlägsen stil, åtta mål före tvåan. Senast en svensk vann den var 2014/2015 då Henrik Eriksson gjorde smått otroliga 42 mål på 35 matcher. Han slutade dock "bara" tvåa i poängligan, trots sina 71 poäng. Jesper Thörnberg gjorde sitt första år utanför Sverige efter att ha lämnat Troja/Ljungby inför den här säsongen. I hemlandet har han också spelat för HV71, Södertälje och Björklöven. Efter säsongen går hans kontrakt med Herlev ut.

15 februari, 2019

Fick sparken från SSK – här är nya klubben

Han gjorde bara nio poäng på 31 matcher i Södertälje innan de sa tack och hej. Nu är Lindsay Sparks klar för spel i Danmark. Den 28-årige kanadensaren Lindsay Sparks fortsätter karriären i Herning Blue Fox. Det meddelar den danska klubben inför slutspelet. Han beskrivs som den sista pusselbiten i truppen inför slutspelet som stundar. Sparks kommer från en kanonsäsong med Atlanta Gladiators i ECHL, där han gjorde 57 poäng på 56 matcher. Men rollen som spetsspelare även i Södertälje tog han alltså inte.

9 februari, 2019

Förre allsvenske coachen stannar utomlands tre år till

Patric Wener har inte coachat i Sverige sedan 2015 då han var i Björklöven. Nu berättar han själv för hockeysverige.se att han stannar utomlands i minst tre år till. Han har nämligen skrivit på ett treårs-kontrakt med sin nuvarande klubb Herlev i den danska ligan. Patric Wener har under större delan av sin coachkarriär tränat lag i Österrike. 2012 vann han European Trophy när han var assisterande tränare i Salzburg. STANNAR I DANMARK TRE ÅR TILL I Sverige är han mest känd för sin tid i Mora och Björklöven I Mora var han både var huvudtränare och sedan sportchef mellan åren 2012 och 2014. Han flyttade sedan till Umeå och Björklöven där han och Mats Waltin bildade duo under 2014/2015. Wener har sedan dess tränat Briancon i Frankrike och Klagenfurter i Österrike innan han inför den här säsongen kom till Herlev i den danska ligan. Nu berättar 50-åringen för hockeysverige.se att han skrivit på ett nytt kontrakt som huvudtränare med klubben, ett kontrakt som sträcker sig till 2022. -- Ser fram emot att bygga något bra här. Känns väldigt inspirerande den vägen klubben vill gå, berättar han. Herlev ligger just nu sjua i den danska ligan och i laget finns svenskarna Emil…

22 december, 2018

Tidigare Björklövenprofilen flyttar till Danmark

Kim Karlsson gjorde succé i schweiziska andraligan i fjol. I år har den tidigare Björklövenspelaren inte alls nått samma nivå. Nu lämnar han Langenthal och flyttar till Danmark för spel i Esbjerg. Kim Karlsson fick en tung start i Björklöven förra säsongen och lämnade klubben för schweiziska Lagenthal i NLB. Under Per Hånbergs ledning svarade han för en stark säsong med 31 poäng på 29 matcher. Den här säsongen var förhoppningen att 29-åringen från Älvsbyn skulle göra om bedriften. Men det har gått oväntat tungt för Karlsson, som skrapat ihop ett mål och tio poäng på 27 matcher. ÅTERFÖRENAS MED MAEGAARD SCHEEL Nu står det klart att han fortsätter karriären på annat håll. I dag blev Karlsson klar för en flytt till danska ligan och Esbjerg Energy, skriver hockeymagasinet.dk. Där återförenas han bland annat med Felix Maegaard Scheel, som även han har ett förflutet i Björklöven och är lagets poängkung för närvarande. Kim Karlsson kom fram i Lulåes juniorverksamhet och har spelat 99 SHL-matcher för klubben. Det är dock i Hockeyallsvenskan och främst då Björklöven som han har byggt sig en karriär. På 269 allsvenska matcher har det blivit 132 poäng.

17 december, 2018

Klubben kraschade – nu har målvakten hittat en ny

Ifjol stod han 20 matcher för Karlskoga i allsvenskan innan han drog till Danmark. Målvakten Emil Jidskogs klubb gick dock i konkurs i början av december. Men nu har 27-åringen hittat en ny klubb. Emil Jidskog har Tranås som moderklubb, men lämnade dem och Hockeyettan mitt under säsongen 2015/2016 för IK Pantern i allsvenskan. Säsongen efter vaktade han kassen för Vita Hästen i samma serie innan han inledde 2017/2018 i Danmark för Rödovre. Men han återvände till Sverige och ett krisande Karlskoga där han vaktade målet i 20 matcher innan det efter säsongen stod klart att han inte skulle bli kvar där. Istället blev det en återkomst till Danmark, men denna gång Hvidovre. Hvidovre gick dock i konkurs i början av december och tvingades dra sig ur ligan. Idag stod det klart att Emil Jidskog hittat en ny arbetsgivare säsongen ut i form av seriesjuan Herlev. Där blir han lagkamrat med landsmännen Per Savilahti Nagander, William Quist och Jesper Thörnberg. Som tränare får han den förre Mora- och Björklöven-tränaren Patric Wener.  

15 december, 2018

Så går det för svenskarna i Europa

Vi är mer än halvvägs i de olika europeiska ligorna och det har bivit dags att bjuda er på en liten halvtidssummering om hur det går för våra blågula inslag ute på kontinenten. Många av de blågula inslagen i de olika europeiska ligorna hittar vi dessutom i toppen av den totala poängligan i respektive liga. Notera att en delspelare kan stå med två gånger, då de helt enkelt bytt liga under säsongen. All statistik är hämtad från eliteprospects. KHL # PLAYER TEAM GP G A TP 1.  Linus Videll (W/C)   Dinamo Riga 32 15 17 32 2.  Linus Omark (LW) Salavat Yulaev Ufa 36 3 29 32 3.  Dennis Rasmussen (C/LW) Metallurg Magnitogorsk 39 8 21 29 4.  André Petersson (RW/LW) Barys Astana 26 12 16 28 5.  Patrik Hersley (D) SKA St. Petersburg 27 12 16 28 6.  Robert Rosén (C) HK Sochi 38 9 18 27 7.  Anton Lander (C) Ak Bars Kazan 28 7 15 22 8.  John Norman (C/W) Jokerit 36 13 8 21 9.  Philip Holm (D) Torpedo Nizhny Novgorod 38 6 14 20 10.  Patrik Lundh (LW/RW) Kunlun Red Star 35 3 10 13 11.  Viktor Lööv (D) Jokerit 33 4 7 11 12.…