14 januari, 2019

SHL-legendarens nya uppdrag – blir NHL-scout

Tomi Kallio avslutade spelarkarriären under våren 2018 och blev scout för TPS Åbo i Finland. Nu tar han ett steg vidare och blir NHL-scout för San Jose Sharks.  Tomi Kallio har under hösten varit spelarscout för TPS Åbo i finska Liiga. Nu går han däremot upp i rang och blir NHL-scout för San Jose Sharks i Finland. – Spelarscoutning är något som intresserar mig mycket och jag har fått en bra start med TPS. San Jose kontaktade mig och denna resan kunde började efter att vi träffades, säger Kallio i ett pressmeddelande. Han kommer att fortsätta vara scout för TPS samtidigt som scoutar finska spelare åt San Jose. Det är en bra lösningen för alla parterna menar Kallio. – San Jose har tidigare aldrig haft en scout i Finland så detta är ny mark för dem och deras spelarscoutning. – Det kommer att bli mycket jobb för mig framöver men genom San Jose kommer det att tillföra resurser till min scouting för TPS. Därför kommer TPS säkert också att dra nytta av detta tillfälle, säger Tomi Kallio. BÄSTA FINLÄNDAREN I SHL:S HISTORIA Tomi Kallio är ett välkänt namn för de flesta hockeyintresserade i Sverige. Han spenderade 13 säsonger i Elitserien/SHL…

11 januari, 2019

Förra Mora-backen blir inte kvar i finska klubben

Ifjol spelade Brandon Gormley för Mora. Efter 24 matcher lämnar nu backen den finska klubben TPS Åbo. Som ung spelade Brandon Gormley junior-VM för Kanada och utsågs till turneringens bäste back 2012. Dessförinnan draftades han av Phoenix i den första rundan, men det har bara blivit 58 NHL-matcher för den klubben samt Colorado. I oktober 2017 kom han till Mora i SHL och gjorde där 17 poäng på 41 matcher innan karriären gick vidare i TPS Åbo. Men nu meddelar klubben via sin hemsida att han lämnar. Om det beror på att TPS inte är nöjda med backen eller om han inte är nöjd med TPS framgår inte.

2 januari, 2019

Den tidigare SHL-backen på marknaden – lämnar sin finska klubb

Det blev ingen succé i JYP för Oscar Eklund. Nu lämnar han klubben. Den tidigare Brynäs- och Djurgårdsbacken Oscar Eklund är klubblös. Backen finns på marknaden efter att ha brytit med sin finska klubb JYP efter bara 16 matcher. Han skrev på ett tvåmånaderskontrakt som skulle löpa ut i dagarna och nu står det klart att han inte blir kvar. Det meddelar JYP på sin hemsida. Oscar Eklund gjorde 1+2 på sina 16 matcher, under det som faktiskt är hans sjätte säsong i den finska högstaligan. Han tränade vid ett tillfälle under hösten med Södertälje innan flytten till Finland. 30-åringen spelade förra säsongen i den tyska ligan för Iserlohn.

23 december, 2018

Svenske poängkungen fick matchstraff – för ”sexgest”: ”Jag blev chockad”

Malte Strömwall har vräkt in mål och poäng för KooKoo i finska ligan. Men i fredags hamnade han i fokus av en helt annan anledning. Han fick matchstraff efter att ha anklagats för att ha gjort en sexuell gest mot domaren. – Det kom som en stor överraskning, säger han till is.fi om händelsen. Malte Strömwall har haft en exemplarisk första halvan av säsongen med KooKoo i Liiga. 24-åringen toppar just nu både mål- och poängligan i Finland med sina 18 mål och 33 poäng på 31 matcher. Men i fredagens match mot Pelicans fick han matchstraff sent i första perioden. Anledningen? Han ansågs ha gjort en onanigest mot domarna. Själv ställde sig Strömwall helt oförstående till domslutet. Han menar själv att han försökte påkalla domarnas uppmärksamhet med handsken efter att ha fått en smäll från en motståndare och tappat pucken. "FICK INGEN INFORMATION OM VARFÖR JAG FICK MATCHSTRAFF" – Jag blev chockad. Det kom som en stor överraskning och jag förstod inte varför jag inte fick stanna på isen. Det var först när killarna kom in i periodpausen som jag fick reda på vad det handlade om. Jag hade inte fått någon information om varför jag fick matchstraff, säger han till Ilta-Sanomat.…

19 december, 2018

Tidigare Luleåprofilen lägger av

Joonas Vihko har haft en dekorerad karriär med bland annat tre säsonger i Luleå mellan 2010 och 2013. Han har även tillbringat 14 säsonger i högstaligan i Finland men lägger nu av vid 37 års ålder.  Joonas Vihko var en viktig del av Luleå under tre säsonger. Där vann han bland annat European Trophy, som nu heter CHL, och gick till SM-final med klubben. Under sin tid i laget producerade han 63 poäng på 153 matcher. Han spenderade även 14 säsonger i SM-liiga i Finland för lag som Ilves, HPK och HIFK. Där stod han för 296 poäng på totalt 671 matcher. Förra säsongen spelade han däremot i tyska andradivisionen DEL2. Han väljer nu alltså att lägga skridskorna på hyllan efter 21 år av professionell hockey på både junior- och seniornivå.

18 december, 2018

Sanslösa matchen – 122 utvisningsminuter och tio förlängda kontrakt

Det gick tydligen vilt till i finska Liiga under tisdagskvällen. Kärpät och Ilves slutade 2-1 och under matchens gång delades det ut hela 122 utvisningsminuter. Som om inte det vore nog så annonserade även hemmalaget hela tio kontraktsförlängningar. Kärpät, med Nicklas Lasu i laget, lyckades tillslut vinna holmgången där hela fyra spelare fick matchstraff. Det är svenska Yle  som rapporterar om matchen där hemmalagets Otto Karvinen fick lämna för matchen redan i den första perioden. I den andra brakade det dock loss ordentligt och i den andra fick Jani Hakanpää i Kärpät samt Matt Generous och Mike Halmo i Ilves lämna banan samtidigt efter en stökig situation. TIO FÖRLÄNGNINGAR Som om det inte vore nog med konstigheter under denna match så presenterade även Kärpät hela tio kontraktsförlängningar mitt under matchen. Däribland SHL-bekantingarna Mika Pyörälä och Lasse Kukkonen. Kärpät är överlägsna serieledare i Finland just nu och leder Liiga hela tolv poäng före tvåan TPS.