11 april, 2018

Dubbelvärvningen: Plockar in två Frölundastjärnor

Frölunda gjorde allt de kunde för att få behålla Jan Mursak, men slovenen valde att nobba en fortsättning i klubben. Nu flyttar han till schweiziska Bern där han får med sig Adam Almquist. Jan Mursak kom in i SHL som en virvelvind och dominerade totalt under sin korta tid i Frölunda. På 15 SHL-matcher stod han för 20 poäng och har med det ett av ligans högsta poängsnitt någonsin. Slutspelet blev dock tyngre, med bara tre assistpoäng på sex matcher. Frölunda ville behålla slovenen men han nobbade. I stället flyttar han till Schweiz där Bern blir ny klubbadress. Han har skrivit på ett tvåårskontrakt, skriver de på sin hemsida. FÅR MED SIG ALMQUIST De meddelar också att Adam Almqvust gör honom sällskap. Almquist, som ju även han spelade i Frölunda den gångna säsongen, hade kontrakt med göteborgarna även nästa säsong men valde att bryta det för spel i Bern. Backen gjorde en kanonsäsong och noterade 29 poäng på 50 matcher i SHL.

10 april, 2018

Efter misslyckandet i Brynäs – SHL-profilen blir kvar i Schweiz

Han inledde säsongen i Brynäs, men hann representera ytterligare två schweiziska klubbar innan den var över. Nu står det klart att Mikael Johansson blir kvar i NLA och SCL Tigers Det var en rörig säsong för Mikael Johansson med flera kortare kontraktsskrivningar. Först skrev han på för Brynäs för att ersätta skadade Jesper Boqvist tidigt på säsongen. Men det blev bara 13 SHL-matcher och tre assist för 32-åringen innan Brynäs valde att släppa honom. I stället fortsatte han säsongen i Schweiz med storlaget Davos i december. Där blev han kvar i två månader och gjorde åtta poäng (1+7) på 14 matcher innan det var tack och adjö igen. Den här gången blev nästa klubbadress SCL Tigers i samma liga och där funkade det desto bättre för playmakern från Arvika. 464 SHL-MATCHER MED TRE KLUBBAR Johansson hade fyra assist på tre matcher med klubben i grundserien och ytterligare 1+3 på sex slutspelsmatcher. Därför har klubben nu beslutat sig för att förlänga hans kontrakt med ytterligare en säsong, skriver swisshockeynews.ch. Mikael Johansson har gjort 464 SHL-matcher för Färjestad, Leksand och Brynäs, men även hunnit med spel i Montréal Canadiens i organisation i Nordamerika, liksom KHL-spel med Lada Togliatti och Liiga-spel med finska IFK Helsingfors.…

22 mars, 2018

SHL håller sin plats – men de bakom närmar sig i rasande takt

IIHF har släppt sin årliga lista över klubbarna och ligorna med bäst publiksnitt under den gångna säsongen. Som vanligt är det schweiziskt i topp där Bern toppar klubbligan för 17:e året i följd och bästa svenska klubb inte finns förrän först på åttonde plats. Internationella ishockeyförbundets årliga sammanställning över vilka klubbar och ligor i Europa som drar mest publik är här. För 17:e året i rad toppar den schweiziska klubben SC Bern publikligan på hela kontinenten med sina 16,371 åskådare per hemmamatch. Det var faktiskt ett tapp på 28 åskådare sen förra säsongen. På andra plats hittar vi den ryska storklubben SKA St.Petersburg som ökade sin publik med drygt hundra åskådare per match. Det första svenska laget hittar vi på en åttonde plats och det är Frölunda, som förutom att klättra två placeringar från ifjol även ökade sin genomsnittspublik från 9,029 till 9,667 åskådare. Färjestad återfinns på plats 18 och de har klättrat ända från 30:e plats. SHL är fortfarande fjärde bästa liga, men Tjeckiska Extraliga närmar sig med stormsteg bakom. Förra året skiljde det 529 åskådare per match mellan ligorna. I år har det krympt till 214. TOPP 10 KLUBBAR: 1. SC Bern, NLA 16,371 2. SKA St. Petersburg, KHL 11,847 3. Dynamo…

21 mars, 2018

13 VM – nu lägger den franske Stanley Cup-mästaren av

Han har spelat 272 NHL-matcher och 13 VM-turneringar för Frankrike. Men nu lägger Cristobal Huet plock och stöt på hyllan. Det är Cristobal Huets klubb Lausanne som på sin hemsida meddelar att den meriterade målvakten lägger av, 42-år gammal. En match till ska han dock spela, den när Lausanne tar emot SCL Tigers på hemmaplan på lördag. BÖRJADE I GRENOBLE Den franskschweiziske målvakten inledde sitt hockeyspelande i Grenoble innan han 1998 flyttade till Lugano i Schweiz. Där stannade han fram till 2002 innan han åkte över till klubbens som draftade honom året innan, Los Angeles Kings. Förutom Kings blev det även spel i Montreal, Washington och Chicago innan karriären gick tillbaka till Europa 2011. 2010 blev han Stanley Cup mästare med Blackhawks och 2007 var han med i NHL:s allstar-match. De sex senaste säsongerna har han representerat Lausanne i Schweiz och nu gör han alltså sin sista match i karriären på lördag.  

10 mars, 2018

Missade OS – nu missar han resten av säsongen: ”Måste utgå från det”

Det som skulle bli en drömsäsong med OS-spel har blivit en enda lång mardröm. Efter en hjärnskakning har Robert Nilsson förmodligen spelat färdigt för säsongen, rapporterar schweiziska medier. Den nittonde februari åkte Robert Nilsson på en tackling som gav honom en hjärnskakning. Det efter att han precis kommit tillbaka efter en ryggskada. Det har bara blivit 21 matcher för Zürichstjärnan under säsongen. Och några fler lär det inte bli. 33-åringen ser inte ut att bli spelklar till slutspelet som drar igång inom kort. Enligt swisshockeynews söker Nilsson nu behandlingar i Nordamerika. - Jag måste utgå från att Nilsson inte kommer spela något mer den här säsongen, säger tränaren Hans Kossman till Tages-Anzeiger. Robert Nilsson hann göra imponerande 26 poäng på 21 matcher under säsongen. Hans poängsnitt är bäst i ligan av de som gjort fler än en match i NLA. Han gjorde den här säsongen comeback i landslaget efter nästan sju år utanför.

7 mars, 2018

Bakslaget: Hjärnskakning för svenske domaren – missar resten av säsongen

Marcus Vinnerborg har under den senaste tiden befunnit sig utomlands för att döma ishockeymatcher. Nu har han drabbats av ett bakslag. Hjärnskakningen han ådrog sig i december tvingar honom till vila - för resten av säsongen.  Ända sedan 2014 har Marcus Vinnerborg dömt matcher i den schweiziska hockeyligan. Han har också dömt NHL-matcher i sin domarkarriär, men är kanske mest känd för sin tid i SHL. Men nu har Vinnerborg fått ett jobbigt besked. Han tvingas vila på grund av en hjärnskakning - som han ådrog sig i en cykelolycka i december. Svensken blir borta för resten av säsongen, enligt swisshockeynews.