15 januari, 2019

Tidigare SHL-backen byter klubb – klar för tjeckiska tabelljumbon

Han skrev på för tjeckiska Litvinov så sent som i november. Nu lämnar Mathias Porseland klubben och kommer i stället att slutföra säsongen i ligakonkurrenten Dynamo Pardubice, meddelar klubben på sin hemsida. Efter att ha gått klubblös under hela sommaren och en bra bit in på hösten skrev Mathias Porseland på ett ettårskontrakt med Litvinov i den tjeckiska ligan. Men efter bara 15 matcher i klubben står det nu klart att det inte blir någon fortsättning. BYTER LAG MED ANNAN BACK I stället kommer den 32-årige backen att avsluta säsongen i ligakonkurrenten Dynamo Pardubice. Detta efter att Pardubice och Litvinov kommit överens om att byta spelare med varandra, då Porseland går till Pardubice medans Marek Troncinsky går i motsatt riktning, meddelar Pardubice på sin hemsida. Porselands med Pardubice sträcker sig säsongen ut. Dynamo Pardubice har haft en jobbig säsong och parkerar på en jumboplats i den tjeckiska ligan. I laget finns sedan årsskiftet även den tidigare Brynäs- och Djurgårdsbacken Oscar Eklund. Porseland har tidigare spelat SHL-hockey med Brynäs, Frölunda och Rögle.

2 januari, 2019

Tidigare SHL-backen lämnade Finland – klar för spel i tjeckiska ligan

Tidigare under onsdagen valde JYP och den förre Brynäs- och Djurgårdsbacken Oscar Eklund att gå skilda vägar. Nu har den svenske backen gjort klart med en ny klubb. Nästa anhalt i 30-åringens karriär blir Dynamo Pardubice i den tjeckiska ligan, meddelar klubben på sin hemsida. LÄS MER: Den tidigare SHL-backen på marknaden – lämnar sin finska klubb I november skrev den tidigare Brynäs- och Djurgårdsbacken Oscar Eklund på ett tvåmånaderskontrakt med finska Liiga-klubben JYP. Under onsdagen valde parterna att gå skilda vägar och nu står det klart var den 30-årige backen fortsätter sin karriär. LIGGER SIST I LIGAN Under onsdagskvällen presenterades Eklund av den tjeckiska tabelljumbon Dynamo Pardubice. Laget har haft en tung första halva av säsongen och har i skrivande stund bara skrapat ihop 24 poäng på 31 matcher. Klubben blir Eklunds fjärde under de senaste tre säsongerna, då han förutom Pardubice och JYP även representerat Iserlohn (Tyskland) och KooKoo (Finland). Sedan tidigare återfinns även Mathias Porseland (Litvinov) och Erik de la Rose (Sparta Prag) i den tjeckiska ligan.

18 december, 2018

Forne SHL-stjärnan spelar vidare – 42 år gammal

Under några år var det lika säkert som att det regnar på midsommar att Jaroslav Hlinka skulle ösa in poäng för Linköping i SHL. Trots att han hunnit fylla 42 år så ska han nu spela för HC Vrchlabi i den tjeckiska tredjeligan. Totalt blev det 167 poäng under fyra säsonger i SHL för Jaroslav Hlinka i Linköping. I par med landsmannen Jan Hlavac satte han skräck i SHL-målvakterna under åren 2008 till 2012. De senaste sex säsongerna har han spelat i hemstaden Prag för Sparta men lämnade klubben i våras. Nu står det dock klart att det blir en comeback för 42-åringen. Han ska spela för det tjeckiska tredjeligalaget HC Vrchlabi meddelar klubben visa sin hemsida. Men Hlinka blir inte ensam storstjärna där. I samma veva meddelar nämligen klubben att den synnerligen rutinerade backen Jaroslav Bednar ansluter. Även han är 42 år och har meriter från NHL, KHL och VM.

15 december, 2018

Så går det för svenskarna i Europa

Vi är mer än halvvägs i de olika europeiska ligorna och det har bivit dags att bjuda er på en liten halvtidssummering om hur det går för våra blågula inslag ute på kontinenten. Många av de blågula inslagen i de olika europeiska ligorna hittar vi dessutom i toppen av den totala poängligan i respektive liga. Notera att en delspelare kan stå med två gånger, då de helt enkelt bytt liga under säsongen. All statistik är hämtad från eliteprospects. KHL # PLAYER TEAM GP G A TP 1.  Linus Videll (W/C)   Dinamo Riga 32 15 17 32 2.  Linus Omark (LW) Salavat Yulaev Ufa 36 3 29 32 3.  Dennis Rasmussen (C/LW) Metallurg Magnitogorsk 39 8 21 29 4.  André Petersson (RW/LW) Barys Astana 26 12 16 28 5.  Patrik Hersley (D) SKA St. Petersburg 27 12 16 28 6.  Robert Rosén (C) HK Sochi 38 9 18 27 7.  Anton Lander (C) Ak Bars Kazan 28 7 15 22 8.  John Norman (C/W) Jokerit 36 13 8 21 9.  Philip Holm (D) Torpedo Nizhny Novgorod 38 6 14 20 10.  Patrik Lundh (LW/RW) Kunlun Red Star 35 3 10 13 11.  Viktor Lööv (D) Jokerit 33 4 7 11 12.…

5 december, 2018

Efter alla turer – nu återvänder tjeckiska stjärnan till Europa

Han sprutade in poäng i KHL men lyckades inte ta en plats i NHL. Nu står det klart att Jan Kovar återvänder till Europa för spel med tjeckiska Plzen. LÄS ÄVEN: Efter degraderingen – nu går tjecken och NHL-klubben skilda vägar Efter att ha varit en poängspruta i KHL under fem säsonger valde Jan Kovar inför den här säsongen att testa lyckan i Nordamerika. Den 28-årige tjecken skrev på ett ettårskontrakt med New York Islanders värt två miljoner dollar, men forwarden lyckades inte ta en plats i Islanders trupp till säsongsstarten. Kovar sattes istället upp på unconditional waivers av Islanders, för att sedan bryta kontraktet med klubben. Istället skrev Kovar på ett professionellt try out-kontrakt med AHL-klubben Providence Bruins, farmarlaget till Boston Bruins. ÅTERVÄNDER TILL GAMLA KLUBBEN Där har Kovar spelat den här säsongen - fram till nu. Under onsdagsmorgonen presenterades han nämligen av sin gamla klubb Plzen, meddelar klubben på sin hemsida. 28-åringen har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig månaden ut den tjeckiska klubben. Kovar har tidigare spelat 262 matcher i den tjeckiska ligan. Under dessa matcher har han noterats för 162 poäng (60+102). I KHL har 28-åringen snittat över en poäng per match, då han producerat imponerande…

19 november, 2018

Svenskdoldisen byter lag – trejdas till klassikerklubben

Han är en av blott två svenskar som spelar i den tjeckiska ligan. Nu byter Erik de la Rose klubb. Han är trejdad till Sparta Prag. I skymundan har Erik de la Rose fått en helt okej utlandskarriär. Efter tre år i Norge flyttade han förra säsongen till Tjeckien där han spelade för Dukla Jihava som åkte ur högstaligan. Till den här säsongen bytte han klubb till Vitkovice. Men efter bara tolv matcher där byter svensken åter klubb. Erik de la Rose trejdas från Vitkovice till en av Europas mest klassiska idrottsklubbar, Sparta Prag. Blaz Gregorc, tidigare i Södertälje, går motsatt väg. LÄS ÄVEN: Gör karriär i Tjeckien - drömmer om SHL-spel Vitkovices GM Jakub Petr har inte varit helt nöjd med de la Rose. - På grund av skador och sjukdomar har han tappat i hierarkin, och en importspelare måste vara på en högre position än så, sade han till Vitkovices hemsida. Lagen ligger fyra respektive femma i den tjeckiska ligan.