15 augusti, 2017

Bryter NHL-kontraktet – flyttar hem till Ryssland

Han hade ett år kvar på kontraktet med Toronto Maple Leafs. Men det blir ingen fortsättningen i varken klubben eller NHL för backen Aleksej Martjenko. Nu står det klart att han återvänder hem till Ryssland. I går satte Toronto Maple Leafs upp sin ryske back Aleksej Martjenko på waivers. Det handlade inte om att klubben ville bli av med 25-åringen – utan att Martjenko själv ville lämna. På tisdagen bröts kontraktet. Martjenko ska enligt Sport-Express hockeyjournalist Igor Eronko skrivit ett treårskontrakt med CSKA Moskva i KHL. https://twitter.com/IgorEronko/status/897504309373394944 Martjenko kom till Toronto från Detroit Red Wings via waivers i februari. Han spelade elva matcher med klubben under grundserien och noterades för ett mål och en assist. Han var sedan inte ombytt i slutspelet över huvud taget. Backen draftades av Detroit i sjunde rundan 2011 och flyttade till Nordamerika 2013. Han kom att spela 121 NHL-matcher för Red Wings och Maple Leafs och svarade för fyra mål och 21 poäng. Han gjorde även 104 matcher i AHL för Detroits farmarlag Grand Rapids Griffins.

15 augusti, 2017

Frölundas guldhjälte om tuffa tiden i KHL: ”Du känner dig ganska ensam där”

Oscar Fantenberg var 2016 en av guldhjältarna i Frölunda. Efter en säsong i KHL har han nu chansen att ta en plats i NHL. Men året i Ryssland var ingen dans på rosor. Det var en speciell säsong som gav backen chansen till spel i världens bästa liga. – Ena dagen kunde du behandlas som du var bäst i laget och få high fives, men andra dagen kunde det kännas som om du skulle få kicken, säger 25-åringen till GP. Oscar Fantenberg blev aldrig draftad men har såklart drömt om NHL. Nu får han äntligen chansen att ta en plats i världens bästa liga. Efter en säsong i KHL med HK Sochi ska backen försöka ta en plats i Los Angeles Kings. – Sedan SM-guldet med Frölunda har det funnits ett intresse, men inget konkret, berättar han för GP. Nu är det konkret. Fjolårets säsong i KHL var det som till slut gav honom chansen i NHL, men det var ett speciellt år i Ryssland. – Det var lärorikt, man fick lite mer kött på benen. Man fick ju ta hand om sig själv på ett helt annat sätt än vad man fått göra hemma i Sverige. – Det är…

14 augusti, 2017

King vann dubbelt med Kings – nu flyttar han till KHL

Han vann dubbla Stanley Cup med Los Angeles Kings 2012 och 2014. Nu flyttar den fysiske forwarden Dwight King till KHL. Dwight King draftades av Los Angeles Kings i den fjärde rundan 2007 och NHL-debuterade för klubben under säsongen 2010/2011. Men det var först 2013 28-åringen lyckades ta en helt ordinarie plats i laguppställningen för Kings. Han spelade dock hela slutspelet 2012 och fick med det sitt namn ingraverat på Stanley Cup-bucklan, vilket han också fick 2014 när han gjorde elva poäng under slutspelet. 348 NHL-matcher 108 poäng blev det i Kingströjan innan han mot slutet av förra säsongen trejdades till Montreal. Nu väljer han alltså att lämna och söka lyckan i KHL och Avtomobilist Yekaterinburg istället. Detta meddelar klubben på sin hemsida där de också skriver att kanadensaren skrivit på för två år.

14 augusti, 2017

En konkurrent mindre för Lindbäck – lämnar Nashville för KHL-spel

Anders Lindbäck får en konkurrent mindre att oroa sig för i Nashville Predators organisation. Nu väljer tjecken Marek Mazanec att flytta till KHL. I fyra säsonger har Marek Mazanec slagits för en plats i Nashville Predators utan att nå ända fram. Bortsett från 25 matcher i NHL som rookie 2013/14 har den 26-årige tjecken haft svårt att hävda sig i konkurrensen med Pekka Rinne och på senare tid Juuse Saros. Nu väljer Mazanec att bryta upp och lämna Nordamerika. I dag blev han klar för spel i KHL med Slovan Bratislava. Därmed får Anders Lindbäck, som återvänder till Nashvilles organisation inför den här säsongen, en konkurrent mindre att tampas med. FEM MÅLVAKTER UNDER KONTRAKT Mazanec gjorde fyra NHL-matcher förra säsongen, men lyckades inget vidare. Hans rädningsprocent landade på 83,9. I AHL gick det bättre. Där spelade han 47 matcher och hade en räddningsprocent på 91,2 för farmarlaget Milwaukee Admirals som förstakeeper framför svensken Jonas Gunnarsson, nu i HV71. Nashville Predators går in i nästa säsong med fem målvakter under kontrakt. Utöver Rinne, Saros och Lindbäck har man även Matt O'Connor samt Jake Paterson i organisationen. I Slovan Bratislava finns sedan tidigare de landslagsmeriterade målvakterna Jaroslav Janus (Slovakien) och Jakub Stepanek (Tjeckien).

12 augusti, 2017

Kronwall klar för ytterligare ett år

Han har redan gjort fem säsonger och nu står det klart att det blir ytterligare en. Staffan Kronwall har förlängt sitt kontrakt med Lokomotiv. Det är på KHL:s hemsida det står att läsa att lagkaptenen Staffan Kronwall förlängt sitt kontrakt med Lokomotiv Jaroslavl med ytterligare en säsong. 34-åringen kom till klubben 2012 till nystarten efter den fruktansvärda flygkraschen 7 september 2011 där samtliga spelare och ledare dog på väg till KHL-premiären mot Dynamo Minsk. Staffan Kronwall har de två senaste säsongerna varit lagkapten för Lokomotiv och 2016/2017 gjorde han 18 poäng från sin backplats. Säsongen innan utsågs han till årets gentleman i ligan. Kronwall kom till KHL 2011 och spelade då för Severstal Cherepovets. Han har även sex säsonger i Nordamerika på cv:t med 66 NHL-matcher för Toronto, Washington och Calgary. 2009 vann han AHL-mästerskapet (CalderCup) med Hershey Bears och 2013 var ex-djurgårdaren lagkapten för tre kronor när de tog VM-guld.

11 augusti, 2017

Ryska storlöftet nobbar NHL – förlänger KHL-kontraktet

Minnesota Wild får vänta på sin ryska jättetalang Kirill Kaprizov. Nu meddelar CSKA Moskva att man skrivit ett nytt kontrakt med 20-åringen som sträcker sig till och med säsongen 2019/20. Kirill Kaprizov var en av de stora genombrottsmännen i KHL förra säsongen. På 47 matcher sköt han 20 mål och hade 42 poäng. Därmed satte han nytt juniorrekord i antal poäng av en spelare i den ryska ligan. Detta genom att radera Jevgenij Kuznetsovs namn ur rekordboken. Efter säsongen blev det klart att han lämnar Salavat Julajev Ufa och sin position som kedjekamrat till Linus Omark. Ny klubbadress blev CSKA Moskav – och där lär han bli kvar ett tag. SKRIVIT PÅ TILL 2020 På sitt Twitterkonto uppger klubben att man förlängt Kaprizovs kontrakt till och med säsongen 2019/20. Det är dåliga nyheter för Minnesota Wild, som draftade forwarden i femte rundan 2015. Wild hade hoppats att Kaprizov skulle dyka upp i NHL nästa höst, men nu förefaller det som om man får vänta i tre år innan han, möjligtvis, dyker upp i USA. Utöver att vara KHL:s bästa junior i fjol, och även blir prisad av intresseorganisationen European Hockey Clubs Alliance som Europas bästa junior, var han målkung vid…