22 maj, 2017

Svenskarna bakom San Josés seger i natt

Det är inte bara i NHL som slutspelet har nått konferensfinaler. Även i farmarligan AHL spelas det konferensfinal och i natt var det svenskar som låg bakom San José Barracudas seger mot Grand Rapid Griffins. Barracudas vann matchen med 4-2 och det var Julius Bergman som öppnade målskyttet. Tim Heed spelade sen fram till två mål och svenskbekantingen Joakim Ryan gjorde ett mål och en assist. Barracudas kvitterade därmed matchserien till 1-1 och nästa match spelas natten mot torsdag. På den andra sidan av slutspelsträdet möttes Providence Bruins och Syracuse Crunch. Även i den serien har vi svenskar som fortfarande är kvar och krigar om en plats i finalen. Linus Arnesson och Anton Blidh spelar båda i Providence och även om det inte blev några poäng från deras klubbor under natten vann Providence matchen med 2-1. Därmed kvitterade Providence serien som även den nu står 1-1 i matcher.

12 maj, 2017

Melkman har sajnat nytt NHL-kontrakt

Melker Karlsson skrev på fredagen på ett nytt kontrakt med San José, där hans senaste tvåårskontrakt var på väg att löpa ut. Det nya avtalet ger honom sex miljoner dollar år över de kommande tre säsongerna, vilket är ett lönelyft med 350 000 dollar per år jämfört med hans senaste kontrakt. 26-åringen från Lycksele gjorde tämligen omgående stort intryck i NHL där han sköt 24 poäng på 53 matcher under sin rookiesäsong. Det är fortfarande hans poängmässigt starkaste säsong av de tre säsongerna han gjort i ligan. Den senaste säsongen sköt han elva mål och elva assist på 67 matcher.

3 maj, 2017

De gör upp om titeln ‘Bäst i NHL’

Finalisterna till spelarnas eget pris, Ted Lindsay Award, har offentliggjorts. Precis som väntat blir Brent Burns, Sidney Crosby och Connor McDavid de tre som gör upp om utmärkelsen. Ted Lindsay Award är, till skillnad från exempelvis Hart Trophy, priset som delas ut av medlemmarna i spelarfacket. Det går till den spelare som helt enkelt varit NHL:s bästa spelare den gångna säsongen, och har inte samma MVP-kriterier som Hart Trophy har. Brent Burns vann backarnas skytteliga och poängliga med sina 29 mål och totalt 76 poäng. Det är första gången han nomineras till priset. Han är den förste backen som blir en av de tre finalisterna sedan Chris Pronger år 2000. Den enda som någonsin vunnit priset från sin backposition är Bobby Orr, som gjorde det för 42 år sedan. Sidney Crosby, som vann NHL:s skytteliga under säsongen, kan verkligen skriva in sig i historieböckerna om han vinner. Han har tre vinster (2007, 2013 och 2014) och kommer upp på Mario Lemieux-nivå om han vinner igen. Lemieux vann priset fyra gånger. Den enda som vunnit fler gånger är Wayne Gretzky med fem. Till sist är såklart Connor McDavid en av de tre som fått flest röster. Edmontons superstjärna vann poängligan under…

29 april, 2017

NHL-stjärnan delar hemsk bild på skräckskadan: ”Ett ansikte bara mamma kan älska”

San Jose Sharks stjärnanfallare Logan Couture har under den senaste tiden fått uppleva den mindre glamorösa sidan av sporten. Innan slutspelet drog igång träffades han nämligen av en puck på munnen, vilket gjorde så att han missade sju matcher av grundserien. Nu har 28-åringen valt att dela bilder från operationsbordet, vilket visar hur pass illa pucken faktiskt tog. - Ett ansikte bara min mamma kan älska, skrev han i inlägget som har hyllats av många fans. Enligt uppgifter till Fox Sports har Couture sagt att skadan gjorde så ont att han knappt kunde andas utan att känna smärta. Väl i slutspelet var han tillbaka och stod där för tre poäng på sex spelade matcher. Det räckte dock inte för att hålla kvar Sharks i slutspelet - som till slut fick kapitulera mot Edmonton Oilers.

27 april, 2017

World Cup-backen klar – förstärker Kanadas VM-lag

Det är inte bara Torontos Mitch Marner som ger Kanada en extra VM-boost. Nu finns även en olympisk mästare och World Cup-vinnare med i laget. På Hockey Canadas VM-sida finns nämligen San José Sharks backankare Marc-Édouard Vlasic namngiven bland de uttagna spelarna. 30-åringen har representerat Kanada vid två VM-turneringar tidigare, 2009 och 2012, och har ett silver med sig från den första turneringen. Han ingick sedan i det kanadensiska lag som tog hem OS-guldet i Sotji för tre år sedan och höstens World Cup-lag. Efter att ha varit med om att ta San José Sharks till Stanley Cup-final i fjol spelade Vlásic 75 matcher och gjorde 28 poäng (6+22) den här säsongen.

27 april, 2017

Superprofilerna gör upp om coachpriset

NHL:s två mest kända och omtalade coacher gör upp om Jack Adams Award. De utmanas av Edmontons succétränare Todd McLellan. I natt släppte NHL de tre finalisterna till Jack Adams Award, priset som går till NHL:s bästa coach den gångna säsongen. Och jodå, ligans två största coachprofiler blev nominerade till priset. Precis som väntat blev såväl Mike Babcock som John Tortorella två av de tre coacher som fick flest röster i omröstningen. Babcock tog Toronto från en sistaplats förra säsongen till en slutspelsplats i år. Tortorella var totalsågad efter en tung säsong med Columbus och ett superfiasko med USA i World Cup - men gjorde Columbus till ett av ligans bästa lag. Till skillnad från Babcock har Tortorella vunnit utmärkelsen tidigare. Han tog hem den redan 2004 med Tampa Bay. Utöver det har han varit finalist vid två ytterligare tillfällen. Babcock var nominerad 2008 och 2014 men utan att vinna. Todd McLellan är den tredje kandidaten. Precis som de övriga två ledde han ett lag som förra säsongen hamnade i botten - men som den här säsongen knep en slutspelsplats. Han var även finalist vid ett tillfälle, 2009, under sina många och framgångsrika år med San José Sharks.