Foto: Bildbyrån

Kalmar-Nybro i Hockeyettan i all ära men Ikväll riktar vi blickarna mot sydöstra Sveriges hetaste hockeyderby, nämligen IK Oskarshamn-Västerviks IK. Ett stekhett derby där det byggts upp en skön rivalitet under de senaste säsongerna.

Säsongen 2016/17 var Västervik nykomlingar i Hockeyallsvenskan där Oskarshamn självutnämnde sig till storebror. Den säsongen slutade med att Västervik vann alla fyra möten. Säsongen efter (2017/18) tyckte således Västervik sig vara storebror, då passade istället Oskarshamn på att ta hand om tio av tolv möjliga poäng. 

Det vi kan konstatera när en knapp tredjedel av serien är spelad är att Oskarshamn förankrat sig som ett topplag medan Västervik kämpar för att slita sig loss från bottenträsket. Det redan stekheta derbyt toppas av ett koppel med spelare som har ett förflutet hos dagens motståndare. Häng med på vad jag syftar på: 

I Oskarshamn återser vi:
– Skarprättaren Joakim Thelin som var med och sköt upp Västervik till Allsvenskan innan klubben i hans hjärta (AIK) lockade hem honom till Stockholm för att sedan ansluta till Oskarshamn lagom till denna säsong.

Filiph Engsund, född och uppvuxen i Oskarshamn och spelade hela pojk- och junioråren där. Med ett konstant leende på läpparna var han däremot en offensiv spjutspets i Västervik som tog sig hela vägen till kvalserien säsongen 2014/15. Kuriosa är att Filiph är tvillingbror till Oscar Engsund som gör succé i Luleå i SHL.

Adam Åhman. En av två unga spelare från Västervik som spås en lysande framtid. Utlånad från HV 71 för bästa möjliga utveckling i Oskarshamn. Som krydda på moset gör initierade källor gällande att även Västervik var ute efter Åhmans lånesignatur i somras. Den andra lovande junioren heter Emil Andrae (som för övrigt går första året inom HV 71´s juniorakademi).

LÄS ÄVEN: Succémålvakten möter moderklubben för första gången

SPELAR ÖHMAN?

I Västervik hittar vi:
Pierre Gustavsson. Ur-Oskarshamnare som numera är en riktig kulturbärare för sitt Västervik.
Erik Gustafsson. Likadant där; en Ur-Oskarshamnare och kulturbärare för Västervik. För att spä på rivaliteten ytterligare har Oskarshamn gjort seriösa försök att locka hem den förlorade sonen utan framgång senaste säsongerna.

Sist men inte minst, Victor Öhman. Ni som inte har koll på historien med honom så kommer här en snabb genomgång. 

Det blev klart att Victor skulle lämna Västervik för Oskarshamn redan i våras. För ett par veckor sedan stod det klart att Öhman tar timeout från hockeyn för att bara häromdagen signa med Västervik igen. Detta togs emot på olika sätt bland fansen. I Västervik jublade man över att få in efterlängtad offensiv kraft då laget bitvis haft svårt att göra mål. Från vissa IKO-supportrar haglade istället hårda ord riktade mot Öhman på bl.a Twitter.

LÄS ÄVEN: Lämnade häromveckan – i kväll kan han få möta sin gamla klubb

Victor som, enligt egen utsago, har brottats med sitt välbefinnande den senaste tiden har även meddelat att matchspel kan dröja. Det är med andra ord högst osäkert om han kommer till spel ikväll. Men med Gabriel Desjardins och Emil Alba på skadelistan har Västervik endast elva forwards tillgängliga till matchen, tolv med Victor. Ja, ni förstår.

Om jag känner Mattias Karlin rätt så skulle han mer än gärna matcha in Öhman 8-10 minuter i spel fem mot fem samt låta killen spela 60 sekunder i varje powerplay. Om det är något lag som vet vilken spets Victor besitter så är det just Oskarshamn där han alltså så sent som för ett par dagar sedan var just en av deras spjutspetsar med åtta poäng på tio matcher.

Det kommer osa svett, testosteron och adrenalin i Be-Ge Hockey Center. Frågan är var det kommer osa mest, på läktaren eller på isen?

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN