• Publicerat 14 november, 2018
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Det är småländskt både i toppen och i botten av special teams-tabellen.Foto: Bildbyrån

Betydelsen av att prestera bra i special teams är oerhört viktig i dagens hockey då matcherna ofta avgörs i just den spelformen. Här tar jag en närmare titt på siffrorna bakom de Hockeyallsvenska klubbarnas statistik i spelformen.

Man brukar prata om att den sammanlagda procentsatsen för power play (PP) och box play (BP) ska vara över 100% för att gå plus. Om man antar att man spelar lika mycket PP som BP så innebär en sammanlagd procentsats på 100% att man går +-0 i special teams. Detta är under förutsättning att antalet gjorda samt insläppta mål i numerärt underläge (shorthanded, SH) också är lika.

Ja, ni förstår att det är en del att ta hänsyn till när man kikar på den här statistiken för att kunna göra en helhetsbedömning om man presterar bra eller inte. Det räcker inte bara att stirra sig blind på den fina PP-procenten som kanske står i 30%. För att gå plus i begreppet special teams bör BP-statistiken således vara över 70%. I detta kan man nästan nörda ner sig hur mycket som helst, vilket jag inte riktigt kommer att göra här och nu men vill ändå visa hur lagen har presterat i special teams.

Som ni kanske ser speglar siffrorna för special teams i mångt och mycket hur tabellen ser ut i övrigt, med några undantag.

Om vi tittar på serieledande Oskarshamn har de en riktigt hög sammanlagd procentsats på dryga 121%. Om man grottar ner sig ännu mer är siffrorna faktiskt finare än så, då de även har gjort tre mål i BP men bara släppt in ett i PP. Dessa siffror räknas inte med i statistiken. Summa summarum har alltså IKO gjort 22 mål i special teams och endast släppt in fem, vilket ger ett målnetto på +17. Detta kan jämföras med deras totala målskillnad som är +28. Utan special teams hade man således stått på betydligt mer beskedliga +11 i målskillnad och garanterat haft färre än dagens 37 inspelade poäng.

Västerås är ett annat lag som varit lyckosamt i dessa spelformer och står på nästan 115% i totalprocenten och +9 om vi pratar nettosiffror i antal mål. Detta kan jämföras med deras totala målskillnad som är -1. Det är alltså inte fel att påstå att Västerås är bättre i numerära över/underlägen än vad man är i spel med lika många spelare.

Ett lag som skulle må bra av ett lyft i special teams är MoDo, som i dagsläget endast har 87,73% i totalen eller om ni så vill -8 i målnetto. Med dessa siffror är det oerhört svårt att nå en topplacering i tabellen över tid.

Efter 52 omgångar kan skillnaden mellan bra och dåliga siffror i special teams vara avgörande om det blir vidare spel mot SHL eller negativt kval i den ofta så jämna allsvenska tabellen.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN