• Publicerat 25 november, 2018
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Jag är förmodligen sist på bollen gällande att tycka till om förslaget till nytt serieupplägg. Jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskören från många som tyckt till före mig.

Uffe Bodin beskriver det på ett mycket bra sätt här. Rent krasst kommer det inte att innebära några revolutionära förändringar för Hockeyallsvenskan. Ett lag kommer att degraderas och ett lag går upp en nivå varje säsong. Ungefär så har det också sett ut på senare år. Skillnaden är nu att man garanterat vet att det kommer att bli så. Tidigare har det (åtminstone i teorin) kunnat bytas ut hela fyra lag (två upp och två ner) eller om man så vill, noll lag.

HYLLAR DIREKTUPPFLYTTNING

Ett mindre samhälle utan naturlig in- och utflyttning riskerar till slut att drabbas av inavel. Kanske en något knölig jämförelse men svensk idrotts DNA är att det sportsliga ska avgöra serietillhörigheten, därför hyllar jag direktupp- respektive nedflyttning. Det nya förslaget garanterar nytt blod trots enorma ekonomiska skillnader ligorna emellan.

Med tanke på att den ekonomiska differensen mellan lag från HA och lag från SHL tenderar att öka varje säsong, välkomnar jag förslaget om en garanterad plats i finrummet för det bästa HA-laget.  Även om historien vittnar om att ett lag tagit steget upp varje år så har ovissheten om framtiden kulminerat på sistone. Denna ovisshet bottnar i ökade ekonomiska klyftor samt hårdare arena- samt ekonomiska krav som krävs utöver den sportsliga framgången.

Men knappast ett förslag utan ett MEN…

HOCKEYETTAN SVÅRAST

Jag har spelat på nästan alla nivåer (div 3, div 2, HE och HA) i Sverige. Jag har spelat upp lag från både div 2 och Hockeyettan. Jag har åkt ur Hockeyettan samt även klarat av ett negativt HA-kval. Därtill kan vi lägga till en mängd playoff-matcher.

Utan att blinka kan jag säga att den svåraste ligan att avancera från är Hockeyettan. Den ligan har innehållit cirka 48 lag. Dessa lag har kämpat om en av två platser som innebär avancemang till HA. Med 48 lag har kanske (på förhand) tio lag chansen att ta sig upp. Bara att tillhöra toppen av alla lag i ligan kräver något utöver det vanliga, inte minst med tanke på civilt arbete samt ofta skrala ekonomiska ersättningar.

Även om förslaget säger att ligan ska bestå av tre serier med tolv lag vardera (36 lag sammanlagt) tycker jag att det är lite för många lag som kämpar om endast en plats. Här skulle jag vilja se att ett lag åker ur direkt och ett lag som får kvala mot det näst bästa hockeyettanlaget.

TILLFREDS MED FÖRSLAGET

Det är heller inte så stora ekonomiska skillnader mellan lagen från HA kontra HE vilket gör att jag tror det skulle gynna ligan om man lät det sportsliga styra lite mer över eventuellt nytt blod till ligan.

Men för att inte framstå som alltför bitter så vill jag förtydliga att jag känner mig mycket tillfreds med det nya förslaget.

Vi ska dock komma ihåg att det än så länge endast är ett förslag.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN