• Publicerat 28 november, 2018
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Roni Rukajärvi fick lämna Tingsryd idag. Joakim Englund minns även tillbaka till tiden då dagens poängligaledare Nicolai Meyer satt på läktaren för Västervik.Foto: Bildbyrån

Vi har nu kommit in i en period där tabellen har satt sig och klubbarna dagligen ser över sin sportsliga verksamhet. Den sportsliga ledningen försöker vända på varenda sten i ett försök att optimera laget och kvittera ut ännu fler poäng. Man vill få ut så mycket hockey per betald krona det bara går.

Bör laget förstärkas på någon/några positioner? Har någon spelare underpresterat? Kan man låna ut/låna in spelare som skulle göra laget bättre? Finns det någon spelare som sprider dålig stämning omkring sig eller fungerar som energiläckage?

Oavsett var laget ligger i tabellen ställer man sig ständigt dessa frågor för att utvecklas och bli bättre. Ibland leder förändringarna i truppen till succé och ibland blir de mindre lyckade. Något som dock är slående är att det alltid sker förändringar i truppen under en lång säsong, ibland större och ibland mindre.

Om man har en tajt budget att förhålla sig till måste man ibland skeppa iväg någon av lagets dyrare spelare som levererat under förväntan för att sedan värva in någon man tror är bättre.

HADE FEL OM MODO-TRION

Det ligger liksom i en hockeyspelares natur att vilja spela hockey. En hockeyspelare som inte får spela är inte lycklig. Om en klubb vill bli av med en spelare är det därför ganska enkelt att sätta spelaren i fråga på läktaren i några matcher för att få denne att vilja bryta kontraktet. På så sätt slipper klubben ytterligare kostnader. I det avseendet kan hockeyn vara fruktansvärd kall och hänsynslös då det faktiskt handlar om att frysa ut en spelare. Spelaren blir som en handelsvara eller produkt i sammanhanget. Lagkamraterna har ofta på känn vad som håller på att hända och i omklädningsrummet tassas det lite på tå i ovisshetens väntan.

Mot bakgrund av detta blev jag förvånad över att tre MoDospelare (#2 Ericsson, #50 Wahlgren och #11 Jakobsson), som på sistone fått sitta på läktaren, plötsligt spelade i tisdagens match. Alla tre hade dessutom skapligt med istid. Min gissning inför matchen var nämligen att MoDo försökte göra sig av med trion. Ibland som utomstående (när man inte har hela bilden framför sig) så tror man fel helt enkelt.

Något som däremot blev klart idag var att Tingsryd lyckades med sin utfrysning av finländaren Roni Rukajärvi. Han lämnade tidigare under dagen för spel i hockeyettanklubben Nybro efter att ha varit läktad i några matcher.

POÄNGLIGALEDAREN PÅ LÄKTAREN

Ungefär vid samma tidpunkt för två år sedan skedde en liknande utfrysning i det lag jag spelade i. Killen blev läktad i några matcher för att sedan krita på för Tingsryd. Det var en ung, duktig hockeyspelare som kandiderade till det danska landslaget. En sådan spelare vill inget annat än att spela hockey, vilket gjorde att han ganska snabbt lämnade för grönare betesmarker. Spelaren det handlade om var ingen mindre än årets poängligaledare Nicolai Meyer som idag spelar med SSK:s logga på bröstet.

Anledningen var inte att Meyer var speciellt dålig. Den största anledningen, tror jag, var att vi hade många spelare som presterade över förväntan. Då Meyer har det offensiva spelet som sin största styrka på isen bör han spela i någon av topp-2-formationerna för att komma till sin fulla rätt. Jag tror att man resonerade i stil med att man kunde ersätta honom i någon av toppformationerna med en billigare spelare istället utan att resultatet försämrades nämnvärt.

Jag gillar Meyer både som person och som hockeyspelare, men tyvärr kom han in i laget vid lite fel tidpunkt. Han har, dels förra säsongen och inte minst den här, visat att han är en toppspelare på allsvensk nivå.

Med det sagt vill jag belysa för er supportrar till valfritt lag att när era klubbar värvar spelare som vid första anblicken kan tyckas vara skadat gods inte alls behöver vara det. Det kan finnas andra orsaker än ”dålig hockeyspelare” som gör att spelaren skeppas, faktorer som inte syns från utsidan.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN