• Publicerat 30 november, 2018
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Fredag och full omgång i Hockeyallsvenskan ikväll. Bättre kan det inte bli.

Inom lagen pratar man ofta om vikten av att hålla kvalitén i spelet på så hög nivå som möjligt över 52 matcher. Det finns många ”lätta” poäng att hämta om man lyckas hålla uppe lägstanivån sett över en lång säsong. Man försöker tona ned betydelsen av att vissa matcher är viktigare än andra och istället trycka på att alla matcher är lika mycket värda. Detta gör man helt enkelt i ett försök att lätta på trycket på spelarnas axlar för att komma upp i en lagom anspänningsnivå. Men jag kan lova er att nästintill samtliga spelare har stenkoll på den egna matchens betydelse.

Om man bryter ner kvällens omgång är det stor skillnad i dignitet mellan vissa matcher. Främst beroende av tabelläge och rivalitet mellan lagen. I kvällens omgång har vi nästan enbart matcher som betyder lite mer än övriga. Här kommer förutsättningar inför kvällens matcher.

Oskarshamn – Södertälje

En av två matcher ur kvällens omgång som klubbarna för närvarande inte stångas mot varandra i tabellen. Oskarshamn vill befästa sin plats i toppen av tabellen medan Södertälje vill vinna mark i kampen om topp 8.

Leksand – Tingsryd

Den andra matchen där poängskillnaden mellan lagen är stor. Här skiljer det hela 18 poäng och Leksand får ses som favoriter även om Tingsryd höjt sitt spel på sistone. Tingsryds målvakt Tex Williamsson, som hade Tegera Arena som hemmaborg förra säsongen, måste komma upp stort om man ska hämta hem tre pinnar.

Pantern – Vita Hästen

Trots att det skiljer tio poäng i dagsläget finns risken att båda lagen är indragen i bottenstriden i slutskedet av säsongen. Pantern ligger bäst till med en pinne ifrån topp 8, men vid förlust kan det skilja så lite som fem poäng till det nedre strecket. Vita Hästen har tagit in två gamla rävar i form av Mattias Beck och Daniel Josefsson i jakten på att i första hand undvika negativt kval.

AIK – BIK

Ännu en sexpoängsmatch. Vikten av att sluta etta eller tvåa i serien är stor. Just nu innehar AIK andraplatsen medan BIK ligger trea. Vid bortaseger skiljer endast tre poäng. Jätteviktig match där båda lagen gått starkt på sistone.

Karlskrona – Västerås

Två lag som fightas om topplaceringar. Båda lagen står på 40 inspelade poäng och har således nio poäng till strecket ovanför och lika många till strecket under. Det kan kännas betryggande men några raka förluster (eller segrar för den delen) ändrar snabbt förutsättningarna i den jämna tabellen.

Almtuna – Västervik

Två lag som just nu befinner sig i ingenmansland. Hur ser man på läget i tabellen? Sneglar man uppåt mot säkrare mark eller kippar man efter andan för att försöka hålla två lag bakom sig? Denna match är lika viktig för båda lagen där endast tre poäng skiljer inför kvällens omgång.

Björklöven – MoDo

Ikväll bjuder A3 Arena på något som jag tycker är bland det häftigaste vi har inom idrotten, nämligen en utsåld arena. Det skiljer sex poäng mellan lagen och det kommer garanterat bli hett. Båda lagen fightas i mittenskiktet av tabellen i detta norrlandsderby. 

Trots ett riktigt smörgåsbord av högoktaniga matcher ikväll så är det för mig ett enkelt val. Jag kommer att se ”Northland derby” som den skicklige Mittmedia-journalisten och twitterprofilen Jon Häggkvist kallade det under en episk intervju förra säsongen. Samtidigt som jag ser matchen så håller jag mig uppdaterad genom Swehockey-appen på telefonen som second screen.

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN