Joakim Englund tippar återstoden av Hockeyallsvenskan - och han ser en del förändringar i tabellen i vardande.Foto: Bildbyrån

Då jag kom in och fick chansen på den här bloggen var säsongen redan 14-15 matcher gammal. Än har jag inte gett mig i kast med att tippa tabellen, men tänkte ta tillfället i akt nu när vi är så nära halva säsongen man kan komma. Lagen står på 26 spelade matcher förutom MoDo och AIK som har spelat 25.

Den här tippningen ska nu inte jämföras med tyckare som lämnat in sitt tips inför säsongen då det vore att jämföra äpplen och päron.

TABELLEN JUST NU:

Min tabell efter 52 omgångar:

1. AIK

Stockholmsklubben är en lagmaskin som kommer att trumma vidare utan några större dippar. Man förlorar inte fler än två matcher i rad. Dessutom är jag övertygad om att klubbens tunga investerare gärna vill bidra om man känner att laget har bra chans till avancemang när vi närmar oss 15 februari.

2. BIK Karlskoga

BIK är också en lagmaskin som kuggat upp ordentligt efter en något svajig start. När man fick tillbaka Henrik Larsson blev jag övertygad om att man kommer börja vandra mot den absoluta toppen. BIK är ett av få lag som kan vända ett tremålsunderläge, man ger liksom aldrig upp.

3. MoDo

Laget har redan avverkat sin stora svacka denna säsong. Laget är tillräckligt bra för att utmana om en topplacering, men har halkat lite för långt efter för att nå ända fram. Finns det pengar till ytterligare spets? Osäkert, men skulle ett visst tvillingpar bli sugna på hockey igen är jag övertygad om att näringslivet gärna vill vara med och sola sig i glansen.

4. Oskarshamn

Man fick, i mitt tycke, lite billiga poäng i inledningen av serien. På sistone har man inte haft samma flyt men kommer ändå sluta i toppen av tabellen, om än inte i den absoluta toppen. IKO är ett bra lag men kommer att halka ner ett par placeringar när tabellen summeras i mars.

5. Leksand

Ett svårplacerat lag. Spelare för spelare är Leksand helt klart ett topp-2-lag. Hur lång tid tar det att vända den mäktiga finlandsfärjan på Siljans vatten? Krävs det ett tränarbyte eller förlitar man sig på att Leif Carlsson har verktygen för en voltvändning? Oavsett vilket man väljer är jag övertygad om att nya GM, Thomas Johansson, ser till att lösa problemen man har.

6. Västerås

Nykomlingen har gjort en riktigt bra första halva av säsongen och överraskat dem flesta, inklusive undertecknad. Jag tror dock inte att man orkar utmana toppen i längden utan faller tillbaka några placeringar, delvis på grund av ett relativt orutinerat lag.

7. Karlskrona

KHK var inför säsongen, i mitt tycke, det mest svårtippade laget. Man har en formation som levererar storartat men är lite tunna i övrigt. Slutspelsserien når man, men väl där tar det stopp.

8. Södertälje

SSK kniper den attraktiva åttondeplatsen framför näsan på Björklöven. Detta innebär att man kniper den sista platsen som innebär positivt kvalspel efter 52 omgångar. SSK är ett av lagen som är mest beroende av sin ”leading line” där Sebastian Dyk och Nicolai Meyer sticker ut.

9. Björklöven

På målsnöret missar laget precis topp åtta. Jag tycker att med Björklövens förutsättningar bör de kunna placera sig högre upp i tabellen, men de tycks aldrig riktigt få till det. Löven måste tvätta bort sina djupa dalar för att nå en högre placering, vilket jag inte tror man lyckas med denna säsong.

10. Västervik

Säsongen började med ett frejdigt spel där laget var spelförande många matcher utan att få med sig särskilt många poäng. På senare tid har spelet varit lite mer kompakt och försiktigt, men poängen har då trillat in i ett högre tempo. Laget hoppar upp en placering högre än man för närvarande ligger på.

11. Tingsryd

I säsongens inledning radade laget upp hedersamma uddamålsförluster. Efter tränarbytet har man lyckats hitta ett vägvinnande spel och jag tror att laget plockar fler poäng under andra halvan av säsongen än vad man gjort hittills.

12. Almtuna

Jämfört med tidigare år har man inte varit den lagmaskin man numera räknar med att Almtuna ska vara. Gränbyhallen har inte varit det ointagliga fort vi sett senaste säsongerna. Laget slutar i ingenmansland.

13. Pantern

Pantern är det lag jag tror kommer dala mest i tabellen. Man besitter ett ganska grått lag där det även är struligt runt omkring. Vad innebär avhoppen hos stora delar av styrelsen? Med ett grått lag och struligt i föreningen tror jag att Pantern är laget som tappar flest placeringar.

14. Vita Hästen

Likt Pantern är det alltid struligt kring Vita Hästen, på ett eller annat sätt. Även här är det styrelseavhopp som spökar men även fans som vill se handlingskraft från ledningen. Allt strul utanför isen speglar förr eller senare av sig på isen. Med en knackig första halva av säsongen, där man har hela sex poäng upp till säker mark, blir uppförsbacken för lång för att rädda kontraktet utan kvalspel.

Håller ni med?

@EnglundJoakim

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN