• Publicerat 11 december, 2018
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Joakim Englund spår att dessa lag från varsin sida av tabellen får kvala i vår.Foto: Bildbyrån och Pixabay

Efter att ha tjuvkikat i spåkulan kan jag berätta att AIK kommer spela den hockeyallsvenska finalen framåt vårkanten. Den säger även att Vita Hästen redan nu kan börja förbereda sig för negativt kval.

Skämt åsido, min förmåga att tippa har aldrig nått någon stjärnstatus och än är såklart ingenting hugget i sten. Men om man tittar på fakta så kommer mina spådomar att bli verklighet.

I dagsläget, med 27 omgångar spelade, har AIK åtta poäng till godo på Västerås som är närmaste lag under strecket. I andra änden av tabellen har Vita Hästen sju poäng upp till närmsta streck, samt mycket sämre målskillnad än Västervik som är laget närmast ovanför det negativa kvalstrecket.

Det kan tyckas burdust att redan nu utse ett lag som kommer sluta topp två respektive botten två när så mycket som 25 omgångar återstår. Nedan benar jag ut vad som krävs för att mina profetior ska slå in.

Vi börjar med AIK i toppen som idag har ett poängsnitt på 2,22p/match. Under senaste säsongen (17/18) räckte det med ett snitt på 1,63p/match. Säsongen dessförinnan (16/17) krävdes det 1,73p/match. Om vi leker med tanken att vi hamnar någonstans däremellan denna säsong så skulle det alltså kunna räcka med ett poängsnitt på 1,68. Om vi pratar faktiska poäng så hade man kunnat klara sig på 90 poäng säsongen 16/17 och 85 säsongen 17/18.

Om vi utgår från att årets sluttabell kommer se ut på liknande sätt som senaste säsongerna så skulle AIK rent krasst kunna prestera som ett bottenlag återstoden av säsongen och ändå sluta topp två.

Man stoltserar idag med 60 poäng och skulle därmed endast behöva 1,12p/match för att nå upp till 88 poäng, som ändå är över snittet för vad som krävts de två senaste säsongerna. Även om lag tre i tabellen skulle plocka så pass mycket poäng som 95 så skulle det ändå bara behövas 1,4p i snitt för att AIK ska få spela den hockeyallsvenska finalen.

Det ska även tilläggas att AIK dragits med en hel del skador, vilket inte verkar bekomma laget nämnvärt. Man trummar på mot finalen i ett riktigt högt och bra poängtempo ändå. Skulle AIK slutföra säsongen lika bra som man börjat, med 2,22p i snitt, så kommer man sluta på skyhöga 115 poäng.

Om vi travar vidare så långt söderut man kan komma i tabellen så hittar vi Vita Hästen. Norrköpingslaget har endast inkasserat 24 pinnar, vilket utgör ett snitt på 0,888p/match. Om vi även här tittar bakåt i tiden så slutade BIK Karlskoga på 71 poäng säsongen 17/18, precis ovanför strecket. Året dessförinnan (16/17) kom MoDo på samma placering med 66 poäng.

Om vi ponerar att pållarna måsta håva in 66 poäng för att undvika negativt kval så måste man från nu fram till omgång 52 hålla poängsnittet på 1,68p.

För att man ska förstå vidden av hur högt ett snitt på 1,68p är, så går det att jämföra med att tabellens, just nu, femteplacerade lag MoDo har ett poängsnitt på 1,66p.

Med andra ord måste man prestera som ett topplag från nu och fram till 8 mars för att ens ha en chans att undvika negativt kval. Utsikterna ser inte så goda ut och jag uppskattar med en säkerhet på 94 % att Vita Hästen spelar negativ kvalserie i vår.

Även om man senaste veckorna har värvat namnkunnigt samt skakat av sig lite barlast så tror jag att det krävs något helt annat om man ska ro säsongen i land utan negativt kval.

Slår mina profetior in eller är ni av en annan åsikt?

@EnglundJoakim

Twitterflöde

UTGIVAREN ANSVARAR INTE FÖR SOCIALA MEDIEFLÖDET NEDAN