• Publicerat 19 december, 2018
  • Skrivet av Joakim Englund
  • 0 Kommentarer
Trevor Mingoia och Per Kenttä.Foto: Bildbyrån

Igår stod det klart att sportchefen Per Kenttä lämnar Oskarshamn efter säsongen. Men Joakim Englund tror det blir tidigare än så. Dessutom delger han oss vad han tror kan ligga bakom Västerviks smått överraskande utlåning av stjärnan Trevor Mingoia.

Igår var Mr.Madhawk först med nyheten att Per Kenttä valt att inte nyttja sitt optionsår hos serieledande Oskarshamn. Han uppges istället vara seriekollegan Björklövens nya sportchef nästa säsong där kontraktet är skrivet på tre år.

Det är ingen överdrift att säga att Per Kenttä gjort succé i Oskarshamn. Förra säsongen var man endast en seger ifrån att få spela direktkval mot Mora och i skrivande stund leder man årets allsvenska tabell. Dessutom är det behagligt med luft ner till tredje plats; hela sju poäng.

Kenttä har som ledare endast varit verksam i Asplöven innan flyttlasset gick till norra Småland för snart två år sedan. Haparandaklubben gjorde, med små medel, bra ifrån sig i Hockeyallsvenskan för några år sedan med Kenttä som tycktes sköta det mesta som rörde föreningen. Sedan han lämnade Asplöven har laget sjunkit rejält och har i år endast vunnit en match i Hockeyettan norra.

Oskarshamn och Kenttä har under dessa två år varit väldigt lyckade i framförallt sina rekryteringar från Hockeyettan. Efter senaste säsongen släppte man bland annat två spelare till SHL som man värvat från just Hockeyettan.

Det ska bli oerhört intressant att se vad han kan uträtta när han nu kommer till en större klubb med en förmodad fetare plånbok.

Känslan är att Kenttä inte blir kvar säsongen ut då Björklöven knappast vill att han är med och sätter ihop Oskarshamns trupp där man dessutom konkurrerar om samma spelare. Å andra sidan är nog inte Oskarshamn särskilt begeistrad över sin sportchefs klubbyte heller. Man vill nog inte riskera att ha en lagbyggare med tankarna hos kommande arbetsgivare och därigenom en tveksam lojalitet.

Jag tror att en smidig lösning kommer att offentliggöras ganska snart där även huvudpersonen själv förmodligen vill komma igång så snabbt som möjligt med lagbygget hos sin nya arbetsgivare.

MIN TEORI OM UTLÅNINGEN

Västervik som ligger näst sist i tabellen lånar ut sin poängbästa spelare Trevor Mingoia till Rögle under perioden för J-VM där Rögle har anfallarna Nils Höglander och Lucas Elvenes representerade.

Utan att ha någon som helst insyn i Västervik eller hur man tänker kring utlåningen av Mingoia så tänkte jag ändå presentera en teori om hur utlåningen kan ha gått till. För känslan säger mig att man inte lånar ut sin spjutspets hur som helst med tanke på tabelläget man befinner sig i.

Jag tror att Rögle, med bröderna Abbot i spetsen, redan i ett tidigt skede i somras insåg att risken var överhängande för att ett par juniorer skulle slå sig in i J-VM-laget. Där tror jag att Rögle såg en möjlighet att kunna låna ut sin tredjekeeper Emil Kruse till ett allsvenskt lag där denne får bra och kontinuerlig matchning. I motprestation till att man lånar ut en målvakt billigt eller kanske rent av gratis (där Rögle står för hela Kruses lön) skulle man få låna vilken spelare man ville under perioden för J-VM. I detta fall den interna poängligaledaren Trevor Mingoia.

Jag säger inte att utlåningen gått till på det här sättet men min intuition säger det. För om vi vänder på resonemanget, inte hade Västervik släppt sin bästa spelare i det här läget med tanke på tabellpositionen om frågan dykt upp nyligen?

Dessutom får min teori syre genom att Västervik för inte så länge sedan säkrade upp sin forwardsida genom att värva Ken Jäger från just Rögle samt Alfred Andersson från Troja/Ljungby.

Om min teori stämmer, tycker ni det är en smart lösning eller en chansning som kan straffa sig?

@EnglundJoakim